Malmö 2024

Gepubliceerd op: 7 mei 2024

0

Malmo Live – Jury semi final 1

De jury semi finale 1 opent met veel vuur en vlam met alombekende songs van drie deelnemers uit voorgaande edities: Eleni Foureira, Eric Saade en Chanel. De energie spat meteen van het beeld af, alleen jammer dat zowel Eleni als Eric het er vocaal niet zo overtuigend vanaf brengen.

De twee vrouwelijke presentatrices van dit jaar, Malin Åkerman en Petra Mede zijn gekleed in flashy roze en  oranje broekpakken en hebben er duidelijk zin in. Ook deze editie laat Mede zich gaan met een aantal grappige oneliners tussendoor. Ze blijft na al die jaren een even geweldige entertainster!

En dan vliegen we er meteen in met de ene kandidaat na de andere, waarbij de traditionele postkaart-introductie ditmaal steeds start met twee korte fragmenten van een oudere en een recentere kandidaat van het land in kwestie. Best leuk gedaan!

We krijgen af en toe nog wat fouten te zien qua camerawerk, vooral dan tussen de acts in komt er al eens een borstel of ander kuisgerief in beeld om het podium terug spik en span te krijgen.

Cyprus bijt de spits af en springt wat rond in’t veld. Helaas mis ik haar optreden grotendeels door een slechte internetconnectie waardoor ik er niet veel op te zeggen kan hebben.

Servië mag als tweede aantreden, waarbij Teya Dora ons in blauwe sferen hult, met de nodige lichtflitsen her en der, geflankeerd door een rots. Slecht is het zeker niet te noemen, maar ook niet uitermate indrukwekkend.

Litouwen krijgt het publiek in mijn oren voor het eerst warm met een act in blauw-rode tinten. Silvester Belt zijn stem doet wat het moet doen en zijn dansers gaan ook overtuigend te werk! Het publiek laat voor het eerst blauwrood gekleurde lichtjes zien.

Ierland doet ons meteen in hele andere sferen belanden waarbij Bambie Thug ons een erg overtuigende act brengt die me visueel aan ‘Malificent’ doet denken, maar dan bijkomend geflankeerd door een duivelsfiguur. Het doet de zaal alleszins daveren!

Het Verenigd Koninkrijk mag nu als eerste van de Big 5 aantreden, ook al kan er vandaag nog niet voor gestemd worden. We krijgen een draaiende kamer te zien met veel halfnaakte mannen erin, de hitte spat ervan af. Helaas wordt er niet heel erg zuiver gezongen door Olly Alexander. Hopelijk is dit zaterdag vocaal een stuk beter!

Ukraine brengt een redelijk sobere act, waarbij de ene zangeres omringd is door oranje tinten en de andere door grijstinten. De kubussen die boven hen hangen maken visueel mooi deel uit van de act, die me op een bepaald moment zelfs ontroert wanneer we neervallende vlammen te zien krijgen (een verwijzing naar de huidige gebeurtenissen?). Ik ben nog steeds fan.

Polen laat een schaakbord zien als decor, waarbij Luna tussen de twee torens heen en weer beweegt, danst met een rood paard en afwisselend omgeven wordt door een aantal koningen in rood, wit en zwart. Visueel allemaal vrij ok, ware het niet dat ze vocaal regelmatig de bal misslaat waardoor ik al snel schaakmat sta. Hopelijk morgen een betere zet!

Kroatië komt van de eerste seconde overtuigend over. De zanger van Baby Lasagna is duidelijk een geboren entertainer die zich heel comfortabel voelt op podium.  De act komt op je af en laat je 3 minuten lang niet meer los. Allerlei dieren en strepen in fluoriscerende kleuren flitsen voorbij en ook de nodige vlammen mogen natuurlijk niet ontbreken. Voor de tweede keer deze avond merken we veel respons van het publiek. Geheel terecht!

Ijsland overlaadt ons met goud want Hera Bjork draagt een gouden broekpak met franjes aan de mouwen. Enkel een trap vergezelt haar op het podium die ze af en toe betreedt en die naar het einde toe zelfs nog wat hoger wordt om haar hoogtevrees te benadrukken of net te ontkrachten? Ik ben vocaal een beetje teleurgesteld, had hier meer van verwacht.

De tweede van de Big 5, Duitsland, is aan de beurt. Isaak staart naar een ton vol vuur en wordt nadien ook omgeven door heel wat vuur en een soort tralies. Visueel blijft het allemaal vrij bescheiden, maar meer hoeft dat volgens mij ook niet te zijn. Het is gewoon best goed zo! Gewoon zo doorzetten in de finale, zou ik zeggen.

Slovenië heeft wel heel erg weinig om het lijf. Letterlijk dan! De zangeres Raiven lijkt over heel haar lichaam nat te zijn. Maar schijn bedriegt, dat is gewoon haar heel nauw aansluitend, glimmend niemendalletje. Ze lijkt wel toonvast te zingen, maar op de één of andere manier weet deze act me toch niet te overtuigen.

Finland brengt ons dezelfde circusachtige act die we al kenden van tijdens de Finse voorronde. Is dit goed? Goh, ik geraak er maar niet wijs uit. Feest is het alleszins wel.

Moldavië brengt ons een Natalia Barbu die gekleed is in een soort witte Romeinse toga met grote décolleté en hoge split. Ze zingt vrij juist en haalt op het einde van het lied ook nog haar viool boven. De blokken boven haar krijgen ook een speelse invulling met een hele resem vlinders. Al bij al mooi weergegeven, maar toch niet een 100% ‘wowgevoel’.

Dan is de winnaar van vorig jaar, Zweden, aan de beurt. (Ook voor hen kan er nog niet gestemd worden.) Marcus & Martinus zijn het hele nummer hyperactief aan het rondhuppelen, wat hun stemzuiverheid helaas niet ten goede komt. Dit kan beter…

Azerbeidzjan brengt een sobere act waarbij beide heren echt wel coole pakken dragen. In het midden van het podium staan 2 grijze glitterhanden en voor de rest krijgen we een glitterhoofd geprojecteerd te zien op de achtergrond. Ook hier is de zang niet loepzuiver te noemen, wat jammer is, want ik vind het geheel zeker leuk!

Australië brengt met Electric Fields een niet al te overtuigende act. Veel elektriciteit voel ik alleszins niet! Nog voor het nummer voorbij is, ben ik het alweer vergeten, omdat de zang niet is om over te stoeffen. Dat ze zich maar herpakken.

Portugal staat vocaal dan weer wel als een huis. Iolanda heeft een dijk van een stem en zingt ook nu weer loepzuiver. De act is dezelfde als die van de Portugese voorronde, volledig in witte tinten en witte belichting. Maar meer moet dit ook niet zijn. Dit is gewoon goed, punt.

Tot slot krijgen we Luxemburg te zien, die meer dan 30 jaar afwezig was! Tali heeft twee lange vlechtjes maar voor de rest speelt ze zeker niet het onschuldige schoolmeisje op het podium. Vocaal zingt ze goed. Leuk om naar te kijken met de panters en gouden woorden op de achtergrond.

En dan…is het tijd voor Johnny Logan als act! Hij brengt ons verbazingwekkend genoeg geen eigen nummer maar Euphoria van Loreen, waarbij hij begeleid wordt door een hele resem muzikanten met violen en een piano.

Vooraleer de tweede interval act aan de beurt komt, brengt presentatrice Malin nog een hele mooie, onverwachte hulde aan niemand minder dan onze eigen Nicole & Hugo! Blijkbaar waren zij de allereerste deelnemers ooit die dans en zang combineerden. Heel mooi en teder moment. En daarbij ook een mooie afsluiter voor dit artikel!

– Sofie –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑