Malmö 2024

Gepubliceerd op: 10 mei 2024

0

Malmo Live – Jury final

De teerlingen zijn geworpen en alle finalisten mogen opnieuw de bühne op voor de belangrijke juryfinale waarin (het woord zegt het zelf) de nationale jury’s hun punten reeds toekennen.
Gisterennacht werd de startvolgorde bepaald door het productieteam en voorgelegd aan de Executive Supervisor en aan de Reference Group van de EBU die hun goedkeuring gaven. Ik volg voor jullie deze juryfinale.

De Te deum weerklinkt en dan weet je dat we van start gaan. We krijgen een filmpje te zien waar het licht van het Eurovisie Songfestival Europa indringt gevolgd door een klein documentaire over Zweedse muziek.

Nadien start de finale echt met Blue Swede met hun hit “Hooked on a feeling”.

De vlaggenparade gaat dan van start met als soundtrack een medley van Zweedse hits uiteraard met oa “I love it” van Icona Pop, “It’s a beautiful life” van Ace of Bace, “She’s got the look” van Roxette, “I follow rivers” van Lykke Li, “Sun is Shining” van Axwell & Ingrosso en “Gimme gimme gimme” van ABBA.

Petra Mede en Malin Åkerman komen dan het podium op met op de achtergrond “The winners takes it all” en er wordt een heel kort filmpje over 67 jaar Songfestival getoond. Verwacht er niet te veel van 🙂 Nadat de twee gastvrouwen uitgelegd hebben dat er vanaf dan kan gestemd worden kan het gastland deze grote finale openen. De introductiefilmpjes zijn dezelfde als die die we tijdens de halve finales zagen.

1. Zweden – Marcus & Martinus – “Unforgettable”
Opnieuw een tot in de puntjes uitgevoerde versie van hun song. Prima opener van deze finale. De kijker krijgt zeker het gevoel dat ze naar MTV kijken want hun optreden lijkt wel een videoclip.

2. Oekraïne – Alyona Alyona & Jerry Heil – “Teresa & Maria”
Ook Oekraïne laat geen steken vallen, het optreden is perfect. Opnieuw een hoge notering voor Oekraïne is een zekerheid.

3. Duitsland – Isaak – “Always on the run”
Isaak is ook goed bij stem en brengt zijn nummer met veel kracht. Hopelijk is dit genoeg om wat punten te sprokkelen.

4. Luxemburg – Tali – “Fighter”
Tali geeft alles wat ze in zich heeft om een prima optreden te geven en dat doet ze ook! Wat is het toch leuk om Luxemburg terug te zien op het Songfestival.

5. Nederland – Joost Klein – “Europapa”
We krijgen de beelden van de deelname in de tweede halve finale te zien vermits Joost niet mag repeteren na de commotie van vandaag. De EBU liet weten eerst een onderzoek te willen doen over een incident vroeger op de dag. Maar genoeg daarover.

6. Israël – Eden Golan – “Hurricane”
Eden moet stalen zenuwen hebben om als jonge zangeres te presteren hier in Malmö. Ze zingt prima en de uitvoering wordt heel mooi in beeld gebracht. Mooi gedaan!

7. Litouwen – Silvester Belt – “Luktelk”
De favoriet van de leden van OGAE Belgium is nu aan de beurt (we gaven hen 12 punten tijdens de ESC Poll) Wat een goede finale is dit toch, we worden weer helemaal wakker geschud. Ik kan niet stil zitten bij het bekijken van de Litouwse inzending. I love it!

Dan komt er een grappig filmpje over het Songfestival 1975 maar eerst wordt uitgelegd dat Karin Falck de presentatrice van toen geen repetities had, ze haar eigen script moest schrijven en zelfs haar eigen kleed moest bekostigen. Daarna wordt er contact met haar opgenomen en het is toch een ontroerend momentje. Merk ik daar een traantje bij Petra?

8. Spanje – Nebulossa – “Zorra”
Wat een optreden opnieuw van Nebulossa, ze weet de hele zaal in te palmen, mede dankzij haar 2 mannelijke dansers en haar charisma. Ik wil met haar vanavond naar de Euroclub!

9. Estland – 5miinust & Puuluup – “(Nendest) narkootikumidest ei tea me küll midagi”
Dat Estland de finale haalde was misschien voor velen een verrassing, maar zij brengen hun nummer opnieuw met veel enthousiamse. Valt de jury hiervoor, dat valt af te wachten.

10. Ierland – Bambie Thug – “Doomsday blue”
De Ierse heeft waarschijnlijk het meest aan populariteit gewonnen sinds de repetities hier in Malmö. Wat een act! Wat een performance. Liefhebber of niet, dit is gewoon af! Net als Gustaph heeft Bambie Thug haar nummer naar een echt hoogtepunt weten te brengen.

11. Letland – Dons – “Hollow”
Dons heeft gisteren de stemmende kijker weten te overtuigen en zit dus in de finale en ik merk dat hij er meer van geniet dan gisteren. Hij zingt opnieuw de pannen van het dak. Ik zeg het nog maar eens dit is echt wel een heel goede finale tot nu toe.

12. Griekenland – Marina Satti – “Zari”
Didier en velen anderen zullen het niet graag lezen maar ik ben geen fan van het nummer. Maar ik moet toegeven dat het op scherm beter overkomt dan in de zaal voor mij. Ik ben al wat meer overtuigd.

13. Verenigd Koninkrijk – Olly Alexander – “Dizzy”
Net als bij Zweden zal de kijker het gevoel krijgen dat ze naar MTV kijken. Olly en zijn meer dan knappe mannen brengen een zeer leuke act. Hot hot hot! Olly wist op het goede moment te pieken! Ik ben fan (vooral van de act).

Er volgt nu een korte break met jawel, Lynda Woodruff die haar eigen liedje “You’re good to go” brengt waarin ze het over Martin Österdahl en de vorige Executive Supervisors heeft . Wat is ze toch grappig.

14. Noorwegen – Gåte – “Ulveham”
Noorwegen is aan de beurt en ook zij weten hun optreden opnieuw knap te brengen. Ze zingt goed en is een terechte finaliste. Benieuwd wat de jury hiervoor over heeft.

15. Italië – Angelina Mango – “La noia”
Tijd nu voor één van de favorieten en wat ben ik blij dat de outfits veranderd zijn. Angelina en haar 5 danseressen dragen nu zwarte kledij waardoor ze beter uitkomen op het scherm. Het geheel lijkt nog wat te druk op TV maar dit zal wel scoren. Knap!

16. Servië – Teya Dora – “Ramonda”
Ik zag ze de finale niet halen, maar kijk Teva Dora deed het toch. Ook vandaag zingt ze loepzuiver en weet ze ongetwijfeld de jury in de Balkan weten te overtuigen.

17. Finland – Windows95man – “No rules”
DE verkleedact van het jaar is aan de beurt. Bij de start is er heel veel rook waardoor we de zanger amper kunnen zien. In mijn geval vind ik dit niet erg ondanks de boodschap van het nummer 😉 Ik blijf de act onbegrijpelijk vinden, zou de jury hetzelfde denken?

18. Portugal – Iolanda – “Grito”
Geen grotere variatie was mogelijk tussen de Finse en de Portugese inzending. Wat een mooi nummer is dit toch! Ik ben fan van het eerste uur, de act is modern en past perfect bij het nummer. Iolanda brengt het ook zeer overtuigend. Parabéns Portugal!

19. Armenië – Ladaniva – “Jako”
Opnieuw ambiance in de keet want Armenië is aan zet met een typische sound waarmee de hele zaal opgezweept wordt. Opnieuw een zeer knappe uitvoering.

20. Cyprus – Silia Kapsis – “Liar”
Ook Cyprus zit terug in de finale met het opzwepende “Liar” een zeer lichte versie van “Fuego” maar bon, ze zingt goed ondanks de danspassen en dat verdient toch wel een pluim. Nog 6 te gaan.

21. Zwitserland – Nemo – “The code”
Dit is gewoon buitenaards! Nemo loopt, springt, danst zingt de hoogste noten en alles op een perfecte manier. In de zaal had ik al winnaarsgevoel bij het zien van Zwitserland en ook nu krijg ik hetzelfde gevoel. Dit moet hoog scoren! Maar Zwitserland is zo duur hahaha

Er komt opnieuw een korte break waarin Malin de ontwerper van de iconische Bucks Fizz interviewt.

Gaat er iets mis, geen idee maar we krijgen nu wel lange beelden van het publiek met muziek op de achtergrond maar daar is Petra terug en maakt reclame voor de DVD, CD, LP,…..

22. Slovenië – Raiven – “Veronika”
Raiven leek heel verrast dat ze een ticket voor de finale wist in de wacht te slepen, maar een verrassing was het voor mij niet. Wat een uitstekende zangeres. Het geheel is heel artistiek. Ik val in herhaling maar het wordt een aangename finale.

23. Kroatië – Baby Lasagna – “Rim Tim Tagi Dim”
Geen spatje stress te bemerken bij de topfavoriet. Vanaf de eerste noot gaat de zaal volledig uit zijn dak. Het wordt zo spannend morgenavond. Zagreb al boeken?

24. Georgië – Nutsa Buzaladze – “Firefighter”
Opnieuw een opzwepend dansnummer meer misschien wat minder goed gezongen dan gisteren. Maar welkom terug in de finale Georgië.

25. Frankrijk – Slimane – “Mon amour”
Slimane weet mij ook vanavond te pakken enkel het stukje wanneer hij met de camera speelt is wat bizar en duurt iets te lang. Top 3, winnaar? Van mij mag het zeker!

26. Oostenrijk – Kaleen – “We will rave”
De minst goede zangeres hebben ze gehouden voor het laatst maar ze krijgt misschien wel de prijs voor de beste danseres. Oh ja, die bestaat niet.

Nu iedereen aan de beurt is geweest volgt er uiteraard een korte recap van de 26 inzendingen waarna de interval acts starten en dat doet Alcazar met “Crying at the discotheque”. Ze staan eindelijk op het grote Songfestivalpodium! I love it. Ook ABBA is van de partij, weliswaar niet in levende lijve maar in een filmpje over hun overwinning in 1974. Carola, Charlotte Perelli en Conchita Wurst brengen dan samen “Waterloo” gevolgd door de recap van de 26 liedjes die meedingen naar de titel. Een korte video over het Junior Eurovisie Songfestival wordt nu getoond om dan even naar de Green Room over te schakelen en blijkt dat Petra Mede haar eigen Postcard heeft. Daarna is het de beurt aan de Eurovision Queen, Loreen, om haar nieuwe single “Forever” en uiteraard ook “Tatoo” te brengen. Een derde recap wordt nog eens getoond.

Mustii, de kans is klein dat je dit leest, maar weet dat wij als fans van het Songfestival jouw prestatie fantastisch vonden en wij als één blok achter jou blijven staan.

Ik hoop dat jullie morgen genieten van de finale en dat we een spannende puntentelling krijgen.

Stephan

 

Pictures by eurovision.tv

Tags: , , , ,
Back to Top ↑