Liverpool 2023

Gepubliceerd op: 8 mei 2023

0

Liverpool Live – Jury semi final 1

Eurovision is coming to Liverpool! Dit is het thema van de opening van de eerste halve finale van het Songfestival. We krijgen beelden van de stad te zien en de link met Oekraïne wordt ook meteen gelegd door een veelvoud aan blauw en geel.

Een Engelse jongen en Oekraïens meisje voeren een synchrone dans uit op het podium en Julia van de groep The  Hardkiss opent de show. Daarna krijgen we de presentatrices te zien.

De klank bij deze generale repetitie is van heel slechte kwaliteit. Benieuwd of we de kandidaten hierdoor objectief gaan kunnen beoordelen.

01 – Noorwegen: Alessandra – “Queen of Kings”

De eer om de eerste halve finale te openen is weggelegd voor Noorwegen. Alessandra draagt ongeveer dezelfde outfit als tijdens Melodi Grand Prix maar dan met groene en gouden tinten. De klank van de online pers is barslecht waardoor wij niet kunnen uitmaken of er dan niet zuiver gezongen wordt. Ze heeft er duidelijk zin in en geeft zich helemaal. Een finaleplaats lijkt een zekerheid. Wordt ze de queen of the night?

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

02- Malta: The Busker – “Dance (Our Own Party)”

De zanger van The Busker verschijnt in dezelfde outfit als op de clip, met dezelfde water in zijn kelder Michael Jackson broek. Tussendoor krijgen we kleurrijke flitsende beelden van onder andere Mario Bros te zien op de achtergrond. De zanger is van de eerste tot de laatste noot energiek aan rondhuppelen waardoor het geheel heel dynamisch is. Ze eindigen met allemaal glitterende pakjes. Overtuigt dit genoeg? Dubbeltje op zijn kant in mijn ogen. Geluid kunnen we helaas niet voldoende beoordelen.

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

03- Servië: Luke Black – “Samo Mi Se Spava”

Na Konstrakta vorig jaar kiest Servië opnieuw voor een heel speciaal nummer. Luke brengt dezelfde act die we eerder zagen en weet het publiek voor zich te winnen. Een leuke act die ongetwijfeld veel punten zal opleveren van hun buren. Knap gedaan!

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

04 – Letland: Sudden Lights – “Aijā”

De zanger wordt langs achter belicht met twee grote gele lampen die ook her en der verspreid staan achter de overige bandleden. Tussendoor lijken de spots uit elkaar te barsten of vliegen er goudkleurige confettislingers uit. Er wordt vooral gespeeld met afwisselingen van licht en donker. Voor de rest gebeurt er visueel niet zo heel veel. Ook hier is het helaas moeilijk de klank te beoordelen vanwege het slechte geluid van de stream.

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

 

Voor Portugal krijgen we een nogal lange pauze.

 

05 – Portugal: Mimicat – “Ai Coração”

Mimicat is een leuke verschijning en staat heel zelfverzekerd haar ding te doen. Persoonlijk vind ik het jammer dat de sofa niet deel uitmaakt van de act. Samen met haar dansers kunnen zij moeiteloos het podium vullen. Ondanks de aangepaste act blijf ik dit geweldig vinden. Portugal is de laatste jaren zeer goed bezig op het Songfestival en ook dit zou moeiteloos de finale moeten halen.

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

 

Ook na Portugal komt er al opnieuw een uitgebreide pauze.

 

06- Ierland: Wild Youth – “We Are One”

De Ierse zanger staat bovenop een gouden glittertrap, helemaal uitgedost in een bijpassende gouden glitteroutfit. Hij lijkt tussendoor wat problemen te hebben met zijn oortje en zelfs met het slechte geluid lijkt hij er meermaals vreselijk naast te zingen. Naar het einde van het nummer toe worden er wat vuurspetters afgeschoten. Veel meer gebeurt er niet echt op podium. We zijn vooral onder de indruk van zijn valse noten…

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

07 – Kroatië: Let 3 – “Mama ŠČ!”

Er is veel gedoe geweest over de Kroatische inzending maar we moeten eerlijk zijn dit is gewoon leuke televisie. De achtergrond is heel leuk, kleurrijk en opvallend. De outfits zijn gek maar zo geweldig. Ik hoop dit in de finale terug te zien, maar mijn companen zijn niet zo enthousiast. De kijker zal beslissen…..

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

08 – Zwitserland: Remo Forrer – “Watergun”

De zanger wordt geflankeerd door 4 in het zwart geklede dansers die sierlijk heen en weer dansen met zwarte linten die ze op een bepaald moment ook aan hem hangen. Nadien verdwijnen de linten en wordt het volledige podium gebruikt door de dansers. Naar het einde toe verdwijnen de dansers en eindigt het nummer heel intiem met een bovenaanzicht van hem, geknield op één knie. Zijn zangkusten lijken goed, maar dit zullen we live verder moeten beoordelen.

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

09- Israël: Noa Kirel – “Unicorn”

De verwachtingen voor Israël liggen hoog. Noa Karel draagt een soort batman sport-bh. De klank is nog steeds niet goed waardoor het onmogelijk is om te zeggen of dit goed gezongen wordt maar het klinkt toch niet echt zuiver. Dansen doet ze als de beste en het is ondertussen een dikke hit in de EuroClub. Ze maakt er een feest van en de zaal is helemaal mee. Well done!

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

10 – Moldavië: Pasha Parfeni – “Soarele şi Luna”

De hele act van Moldavië is in rood-oranje tinten gehuld. De twee dames die de zanger flankeren hebben een soort gekromde hoorn op hun hoofd die door hun eigen haartooi werd gevormd. Verder zien we de man van kleine gestalte opnieuw meermaals op zijn fluit blazen. Heel erg origineel is de act voor de rest niet te noemen. Het gezang lijkt redelijk goed, maar zeker zijn we opnieuw niet.

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

 

Na Moldavië komt er een nieuwe pauze.

 

11- Zweden: Loreen – “Tattoo”

Ze is de topfavoriete van deze editie en terecht! Tattoo is ondertussen een hit in Europa. Allemaal goede tekens om de eerste vrouwelijke artieste te worden die het Songfestival wint. De act is perfect en wordt heel goed in beeld gebracht. Er komt misschien wat te veel rook aan te pas waardoor ze op sommige momenten niet goed zichtbaar is. Loreen is een artieste pur sang en zal uiteraard de finale halen. Stockholm be ready for 2024!

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

12- Azerbeidzjan: TuralTuranX – “Tell Me More”

The seventies zijn duidelijk in de mode in Azerbeidzjan. De tweelingzangers staan het hele nummer vrij statisch met hun gitaar te spelen op een klein verhoogd podium in de vorm van een gebroken hart dat we soms in bovenaanzicht te zien krijgen. Heel zuiver lijkt hun gezang niet altijd en het geheel komt eerder slaapverwekkend over. Twijfelachtig of dit de kijkers voldoende zal kunnen bekoren.

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

13- Tsjechië: Vesna – “My Sister’s Crown”

De Tsjechische dames dragen roze en dragen zeer lange vlechten waarmee ze een beetje meespelen waardoor het lijkt alsof ze vastgeketend zijn. Het wordt heel mooi in beeld gebracht en dit is heel overtuigend. De zang leek goed en de achtergronden zijn ook heel mooi. Het wordt een succesvolle avond voor de Tsjechische dames, daar bestaat geen twijfel over.

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

14 – Nederland: Mia Nicolai & Dion Cooper – “Burning Daylight”

Dion en Mia wandelen wat rond op een draaiend zwart verhoogd podium, waardoor ze ter plaatse lijken te trappelen, vermoedelijk symbolisch bedoeld. In het begin is er opnieuw niet veel interactie tussen beiden te merken, wat ergens wel jammer is. Naar het einde toe benaderen ze elkaar en eindigen dicht bij elkaar. Ze lijken gedurende het hele nummer allebei niet toonvast te zingen. Afwachten wat dit morgen teweeg zal brengen.

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

15- Finland: Käärijä – “Cha Cha Cha”

De andere grote favoriet, Käärjä mag deze eerste halve finale afsluiten. Hij zit in een soort grote bak uit paletten gemaakt en hier en daar slaat hij er een paar kapot. Eens hij op de box staat wordt die open gedaan en komen de dansers tevoorschijn. Heel leuke televisie en ook Finland zien we zaterdag zeker terug. Wordt het dan toch Helsinki?

Onze sterren:

Bjorn:  
Thybault:
Stephan:
Sofie:
Didier:

 

Hiermee hebben we alle deelnemers gehad. Wegens de slechte technische kwaliteit, vooral wat de klank betreft, van de livestream was het heel moeilijk om een duidelijk beeld van de kanshebbers te maken.

Tags: , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑