Turijn 2022

Gepubliceerd op: 5 mei 2022

0

Turijn LIVE- Dag 6: tweede repetitie laatste deel semi 1+ eerste helft semi 2

Vandaag volgen we voor jullie de tweede repetitie van het laatste deel van de eerste halve finale en het eerste deel van de tweede halve finale.
Hopelijk loopt alles wat vlotter dan gisteren…….

 

Ijsland: Systur – “Með Hækkandi Sól”

De 3 Ijslandse zussen hebben hun broer meegenomen om hen te ondersteunen. De 3 dames spelen gitaar en hij drum. De setting is heel warm door het gebruik van goud en oranjeachtige kleuren. Er worden leuke camerashots gebruikt (eindelijk!) vergelijkbaar met The Common Linnets, Er wordt heel goed gezongen. Alleen jammer dat we maar één maal hun optreden te zien krijgen. Dit wordt ondergewaardeerd en zou een terechte finalist zijn.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 31 (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 33% (13de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Noorwegen: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana”

Stephan:

De eerste run van de Noren verloopt vlekkeloos. En het moet gezegd worden, de Noren hebben het probleem met de niet werkende halve zon heel slim aangepast. Sommige woorden uit de song worden op het beeldscherm getoond. Ik vermoed dat ze dit als oplossing hebben gevonden omdat die niet op de achtergrond geprojecteerd konden worden. Sinds hun overwinning op Melodi Grand Prix had ik telkens mijn twijfels of er al dan niet live gezongen werd. Wel, ze zingen live! Niet dat het vals klinkt, zeker niet maar het is mij nu wel duidelijk geworden. OK Oekraïne en Italië zijn de grote favorieten, maar laat ons eerlijk zijn, wie wil er naar Oekraïne volgend jaar? Wie wil er opnieuw naar Italië, na deze rampzalige organisatie? Wel, ik stel voor dat we gewoon Oslo boeken.

Sofie:

Het mysterie of de gele wolven van Noorwegen wel live zingen, is bij deze opgelost want erg toonvast klinkt het niet altijd. Visueel is hun choreografie mooi af. De leuke moves en de gele tinten spatten van het scherm en tussendoor zien we wat woorden zoals ‘Grandma’ en ‘Yum Yum’ in 3D op het scherm verschijnen. Wat de DJ, verkleed in een ruimtepak, in zijn UFO te maken heeft met het wolventhema is me wel nog altijd niet duidelijk. Al bij al een goede performance in mijn ogen. Dit zal zeker scoren!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 7de (2%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 4de (92%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Armenie: Rosa Linn – “Snap”

Stephan:

Armenië zet alles op alles in om hoog te scoren dit jaar. Rosa Linn staat in een slaapkamer waarvan de muren en de meubels met post-its bekleed zijn. Ze zit op haar bed en speelt gitaar. Als ze rechtstaat gaat ze van de ene muur naar de andere en rukt er de post-its af en verschijnen woorden uit de tekst van haar song. Klein minpuntje is misschien het feit dat de post-its niet synchroon afgetrokken worden met wat ze zingt. Op een gegeven moment rukt ze de post-its van de grote muur en staat ze in een grote ronde open cirkel. De mensen in de zaal zullen ze pas dan voor het eerst te zien krijgen. Ook hier is het jammer dat de cameramannen niet tijdig op hun plaats staan om de juiste shots te maken, maar dit kan nog altijd verholpen worden, daar dienen repetities voor zeker? Het is duidelijk waarom Armenië als laatste moest optreden, want de enorme constructie die ze nodig heeft kan niet op 1 2 3 afgebroken worden. Zeer knap gedaan! Dit gaat zonder twijfel naar de finale.

Sofie:

Bij Armenië overheerst wit. Het decor is helemaal met post-it notes bedekt, inclusief haar microstatief! Al snel laat Rosa haar witte gitaar voor bekeken en begint ze stukjes van de muur te halen zodat er gezongen tekst zoals “June 22nd” tevoorschijn komt. Halverwege het nummer opent ze een cirkel die binnenin ook bedekt is met post-its en gaat erin staan. De camera zoomt uit en we krijgen mooie beelden te zien waarbij zij mooi centraal met warme, gele tinten belicht wordt. En dan zou ik verdorie nog vergeten te zeggen hoe Rosa live zingt! Vrij toonvast en zelfzeker. Ik vind het geheel erg leuk en daarenboven sterk gezongen. Ik zie Armenië dan ook maar al te graag tweemaal live in Turijn!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 19de (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 5de (82%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Finland: The Rasmus – “Jezebel”

Stephan:

Wat verwacht je van een groep die een grote wereldhit heeft gescoord? Een tot op de puntjes afgewerkte act. Ik moet jullie teleurstellen… Lauri, de leadzanger van de groep draagt een soort gele vissersjas en een gele ballon, het doet mij een beetje denken aan IT uit “I know what you dit last summer”. Tijdens de eerste run zingt hij niet goed. Misschien wat verkouden? Tip, doe een T-shirt aan 😉 dat past beter bij je leeftijd. De camerashots zijn ook hier rampzalig. Het podium wordt gevuld met enorme ballonnen en de bandleden staan daar tussenin. De gitaristen lopen heen en weer maar zitten eigenlijk continu verstopt achter die ballonnen en dit komt dus niet goed over op scherm. Wat wel goed gevonden is, is de opgenomen band waarin het publiek “Jezebel” schreeuwt. In een lege zaal komt het nog niet goed over, maar donderdag zal dit wel zijn effect hebben. Finale? Het zal nipt worden vrees ik.

Sofie:

Naast de typisch gevederde haarcoupe is de zanger van The Rasmus deze keer gehuld in een opvallende, knalgele plastieken regenjas. In Turijn is duidelijk regen op komst! De rest van de groep draagt zwart met knalgele laarzen eronder en hier en daar wat gele accenten in hun outfit of accessoires. Ballonnen lijken het thema bij Finland: het nummer begint met een kleine ballon die de zanger laat vliegen, wat een beetje komisch overkomt. Vervolgens hangen er mastodonten van gele en zwarte ballonnen tussen en achter hen te bengelen. Bestonden er dan al ballonnen in de tijd van Jezebel? Niet te diep over nadenken 😉 Goh, ik weet niet of dit me veel doet eerlijk gezegd. Het geheel komt wat ‘willen maar niet kunnen stoer zijn’ over. Bovendien zingt de zanger niet toonvast. Zelfs de achtergrondzanger lijkt ernaast te zingen. Ik ben dan ook niet echt ‘overwhelmed’ van deze prestatie.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 14de (1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 4de (81%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

Israël: Michael Ben David – “I.M”

Stephan:

Israël is aan de beurt. “I.M” is een liedje met een duidelijke boodschap over zijn wie je bent en dat mag gerust; maar om dan als man overdreven vrouwelijke danspasjes uit te voeren is er waarschijnlijk los over voor een deel van de kijkers thuis. Op bepaalde momenten doet Michael mij denken aan Eleni Foureira. Michael draagt een witte jumpsuit en zijn vier mannelijke dansers zijn eveneens in het wit gekleed. De achtergrond die gebruikt wordt past wel volledig bij deze dansbare inzending. Michael is niet de beste zanger maar ik moet toegeven dat hij de zang goed beheerst terwijl hij danst. Zitten we te wachten op een nieuwe Dana International of Conchita Wurst? Neen, want daar klopte het plaatje helemaal, hier heb ik het gevoeld dat er een act wordt uitgevoerd die niet gemeend is. You love it or you hate it.

Sofie:

Zanger Michael is volledig in ‘t wit gekleed met een soort korset erin verwerkt, net als de dansers wier gewaden bovenaan doorzichtig zijn zodat je hun borstkassen er duidelijk doorheen kan zien. Soms krijgen we topshots te zien waarbij onder andere I.M in het rood en wit geprojecteerd wordt op de vloer. De dansmoves zijn bij iedereen duidelijk goed ingestudeerd en komen professioneel over. Maar waarom moet dit toch weer zo overdreven verwijfd? Een aantal bewegingen van Michael doen me sterk denken aan Conchita Wurst, weliswaar een zwakker afkooksel. Qua stemgeluid laat Michael trouwens regelmatig serieuze steken vallen. Kortom: Ik ben hier niet omver van geblazen.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 36ste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 16de (24%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Servië: Konstrakta – “In Corpore Sano”

Stephan:

De middagpauze is voorbij en Konstrakta mag haar repetitie starten. Ze draagt een witte ‘verpleegster’ uniform en wordt vergezeld door 5 mannelijke backings die lange zwarte gewaden dragen met handdoeken over hun schouders. Konstrakta zit, net zoals tijdens de nationale voorronde, op een stoel met voor haar een tafeltje en een bassin gevuld met water en wast regelmatig haar handen. Ze zingt niet super vandaag (na de eerste run klaagt ze over het feit dat de muziek te stil staat, na de tweede run klaagt ze dat het te luid staat). De staging is in mijn ogen veel te donker. De eerste camerashots veranderen ook zeer snel, vooral in het begin van het nummer. Konstrakta heeft ook een angstaanjagende blik, dat wel past bij de act die ze brengt, maar het zal misschien menig kijker doen weg zappen. Af en toe worden zinnen uit het Servisch en Latijns in het Engels vertaald en als ondertiteling gebruikt. Heel bizar. Ofwel doe je dit voor heel het nummer, ofwel helemaal niet. “In corpore sano” is een leuk nummer, maar het komt totaal niet over op het scherm. Dit zou wel eens verrassend in de halve finale kunnen blijven steken.

Sofie:

Konstrakta brengt een act die erg parallel loopt met de bestaande videoclip. Ook hier zit ze de hele tijd neer terwijl ze regelmatig haar handen wast. De zangeres is volledig in wit gekleed met een duidelijk zichtbaar kruis erop genaaid en enkele witte en rode rozen in haar borstzakje. Ze stelt klaarblijkelijk een verpleegkundige voor, wat niet onlogisch is aangezien het nummer draait rond een gezonde geest in een gezond lichaam. Rondom haar staan vijf donker geklede mannen met elk een handdoek rond hun hals. Tussendoor drogen ze haar handen ermee af en krijgen we een ‘handjes draaien, koeken bakken vlaaien’ move te zien. Halverwege het nummer volgt er dan nog een Michel Sardou-momentje waarbij de handdoeken door de lucht zwieren. Af en toe krijgen we trouwens ondertitelingen van haar tekst in ‘t Engels te zien. Daarbij stoort het me een beetje dat dit niet gewoon de hele tijd het geval is, waardoor het lijkt op een fout. Verder kan ik haar op geen valse noot betrappen dus wat mij betreft geslaagde repetitie. Ik blijf dit echt wel een cool en sterk nummer vinden! Mag voor mij hoog eindigen.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 13de (1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 6de (77%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

Azerbeidzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black”

Stephan:

Nadir Rustamli mag aan zijn repetitie beginnen. Heel de setting is heel erg donker. In het begin van het nummer worden de beelden wat flou om dan zuiver te worden wat wel leuk is, maar doordat de achtergrond te donker is vind ik het niet zo goed overkomen. Het beeld wordt vergroot en blijkt dat Nadir op een tribune zit. Iets lager op diezelfde tribune zit een danser die dezelfde bewegingen doet als Nadir zelf. De tribune wordt later in twee gesplitst. Nadir staat links en de danser rechts. Deze act doet mij wat denken aan de Azerbeidzjaanse inzending uit 2013 toen Farid Mamadov  net hetzelfde deed maar dan in een soort kubus maar komt minder goed over. Over de zangcapaciteiten van Nadir valt niet te twijfelen. Hij zingt perfect! Is dit genoeg om de finale te halen, ik weet het echt niet meer.

Sofie:

Dat Nadir kan zingen, is bij deze wel duidelijk! Al zit hij er af en toe ook wel eens een nootje naast. De act doet de titel van het nummer zeker alle eer aan want het geheel is wel erg donker. De zanger begint zijn nummer zittend op een open trapconstructie die gedurende de hele act het enige attribuut is en waar afwisselend witte en blauwe spots doorheen schijnen. Na een tijdje krijgen we ook een danser in beeld die dezelfde bewegingen als hij uitvoert op een andere trede. Wanneer de climax van het nummer nadert, splitst de trap in twee helften en komt de zanger op de ene helft tegenover de danser op de andere helft te staan, ditmaal gepaard gaande met rode en witte spots. Op het einde van het nummer stuikt de danser tegenover hem ineen als een lappenpop, alsof hij hem dood gezongen heeft als het ware. Er zit volgens mij heel wat symboliek in dit nummer, zeker ook omdat hij zo’n sjofele kleren draagt. Ze doen me als het ware bijna aan vodden denken. Kortom zeker een sterke vertolking, al weet ik toch niet zeker of dit de finale wel haalt.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 27tigste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 11de (53%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

Georgië: Circus Mircus – “Lock Me In”

Stephan:

Bij de start van elke repetitie krijgen we het introductiefilmpje te zien van het land dat zal optreden. De RAI toont het filmpje van Ierland terwijl Georgië aan de beurt is…. Hopelijk hebben ze dat zelf in de mot. Over de repetitie zelf: ook Georgië heeft last van de niet werkende halve zon, de groepsleden worden hierdoor niet goed in beeld gebracht door de te donkere achtergrond. Ze gebruiken wel heel flashy kleuren wat een verademing is na het somber optreden van Azerbeidzjan. Leuk detail is het feit dat er één van de muzikanten een soort oude draaiorgel vast heeft die hij open maakt en we dan een kleine poppenkast van de groep zelf te zien krijgen. De camerashots zijn ook hier niet denderend…… Persoonlijk ben ik fan van het nummer en hoop ik dit terug te zien in de finale. Aan de zang zal het niet liggen want die is goed en ook de outfits zijn op zijn minst gezegd opvallend.

Sofie:

En dan zijn we met Georgië bij een ware pychedelische belevenis beland! De leden van Circus Mircus zijn op zijn minst ‘apart’ te noemen… Zo draagt de zanger een wel heel speciale bril waar je volgens mij geen steek door ziet. Hij lijkt wel op een maffe figuur bedacht door Tim Burton. De gitarist heeft dan weer een baard van bloemen en blaadjes en de drummer draagt een soort SM-achtig masker. En dan zwijg ik nog van de accordeonist met ooglapje en omhoogstaande kuif, die in mijn ogen iets weg heeft van één van onze OGAE-leden 😉 Ik betrap mezelf erop dat ik zodanig bezig ben met het aanstaren van deze vreemde individuen dat ik amper gelet had op de belichting, achtergronden en dergelijke. Die gaan geen mens bijblijven denk ik, haha. De zangkwaliteiten zijn zozo. De zanger mag van geluk spreken dat hij sterk ondersteund wordt door de opgenomen backing vocals waardoor het niet zo opvalt. Ik weet niet goed wat concluderen dus ik laat hou bij de middenmoot. Met dat extra plusje voor alle gekheid op een stokje.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 29tigste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 16de (24%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

Malta: Emma Muscat – “I Am What I Am”

Stephan:

Opnieuw wordt het introductiefilmpje van Ierland getoond in plaats van Malta. Dat belooft……. Emma start aan de piano en na enkele seconden staat ze er gewoon op. Ze draagt een kort kleedje met spiegeltjes. De danspasjes die ze uitvoert passen niet bij de song vind ik, maar dat kan aan mij liggen. Geel en goud zijn de hoofdkleuren bij het Maltese optreden en vrolijkt de boel wel op. Na het tweede refrein wandelt Emma naar het voorste podium waar 4 dansers staan te wachten op haar. Bij het starten van de nieuwe danspassen zit niemand synchroon en dit komt over als onvoldoende ingeoefend. De Maltese zingt niet loepzuiver waardoor ik het gevoel krijg dat het totaalpakket niet klopt en zelfs fake overkomt. Ik twijfelde vóór de repetities over een finaleplaats voor Malta. Die twijfels zijn nu weg. “I am what I am” zingt Emma en na het zien van dit optreden weet ik nog altijd niet wie of wat zij is. Niet getreurd: volgend jaar krijgt Malta opnieuw een kans.

Sofie:

Emma, die een glinsterende jurk vol spiegelstukjes en bijpassende zilveren sneakers draagt, doet me meteen denken aan onze eigen vrolijke spring-in-‘t-veld Camille. Met als verschil dat de stem van Camille live een stuk beter is. Niettegenstaande vind ik dat Emma het er zeker niet slecht vanaf brengt. Bij de derde repetitie en naarmate het nummer vordert, zie je haar zelfzekerheid en daardoor ook haar enthousiasme alsmaar toenemen. Bovendien zal ze met haar leuke lach heel wat kijkers weten te charmeren! Jahoor, ik ben echt aangenaam verrast door deze prestatie! Deze vrolijke jongedame mag wat mij betreft dus zeker doorstoten naar de finale.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 26tigste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 10de (55%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

San Marino: Achille Lauro – “Stripper”

Stephan:

De laatste aan de beurt vandaag is San Marino. Ook hier wordt het verkeerde introductiefilmpje getoond, namelijk dat van Malta. Tja, wat kan ik hierover schrijven behalve het feit dat ik de slappe lach krijg na het zien van deze vertoning. Hier gebeurt zodanig veel dat je ogen tekort komt. De eerste beelden tonen handen die een soort krassen maken met hun nagels tot Achille tevoorschijn komt. Hij draagt een doorschijnende jumpsuit en een lange boa met 2 pomponnen en nog eens een cowboyhoed. Twee muzikanten staan in een kooi en twee gitaristen staan achter Achille. Hij daagt beide gitaristen sensueel uit en komt zelfs vulgair over. Op het einde van het nummer  kruipt hij op een rodeostier. Vooral dat laatste wordt heel slecht in beeld gebracht. Alles is gewoon over the top. De modale tv-kijker zal niet weten wat hij te zien krijgt op donderdag! Eerst IT, dan een über gay zanger. Vervolgens een zangeres die haar handen wast en een zanger op een tribune. Daarna een mini circus en een jongedame die eigenlijk niet weet wat ze in Turijn komt doen. En nu dit! Om te zwijgen van Australië die hier nog achter volgt, samen met een zeemeermin….. Dit kan toch alleen maar de kansen van Jérémie vergroten?

Sofie:
Dat ik voordien al geen fan was van het nummer van San Marino, is geen geheim. Toch besloot ik Achille een eerlijke kans te geven en deze repetities met een onbevooroordeelde blik te bekijken. En dan krijg ik dit voorgeschoteld! Achille komt aandraven met een cowboyhoed en -boots in combinatie met een boa met pomponnen. Hij draagt een zwarte glinsterende, transparante, nauw aansluitende outfit die werkelijk niets aan de fantasie overlaat. Het gehele nummer ademt voortdurend seks uit, en niet een klein beetje… Het is in mijn ogen schromelijk overdreven. Achille lijkt heel vaak naar beneden te staren, of ligt dat aan zijn veel te zwaar gemaquilleerde ogen? Zijn zangtalent is trouwens ook niet om naar huis te schrijven. Nadat hij eerst nog wat tegen de gitarist aanschuurt, kruipt hij als ‘apotheose’ ook nog eens op een mechanische stier om daar als het ware tot zijn climax te komen. De afkorting van dit deelnemende land is in Achilles geval echt wel toepasselijk! Ik vind het van begin tot einde vreselijk. Dit kunnen mijn ogen geen tweemaal aan! Help!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 22tigste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 13de (40%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Tags: ,
Comments are closed.

Back to Top ↑