Tops & Flops

Gepubliceerd op: 22 maart 2022

0

Tops & Flops: Albanië

 

Elke dag nemen we een deelnemer onder de loep van het komende Eurovisie Songfestival. Ontdek hieronder wat wij ervan vinden! Graag wijzen we jullie erop dat onze meningen niets te maken hebben met de OGAE ESC Poll.

Vandaag: Ronela Hajati – “Sekret” (Eerste halve finale)

 

Bjorn

Toen ik de Albanese inzending voor het eerst hoorde, was ik er niet weg van. “Sekret” leek me de zoveelste Fuego-kopie. Het nummer haalde muzikaal weinig voordeel uit het live orkest en het optreden kwam door de vele danseressen vrij rommelig over. Intussen zijn we een paar maanden verder en weten we dat enkel Spanje dit jaar in dezelfde vijver vist. Bovendien heeft Ronela een ronduit verslavende revamp van haar nummer op ons losgelaten: een leuke beat, een slimme taalwissel naar het Engels, goed gebruik van opgenomen backings en een heerlijk refrein. Met maximum 6 personen op het podium zal dit ook een pak strakker overkomen. Finale lijkt me een zekerheid en daar winnen ze probleemloos het duel van Spanje.

Omdat aan een hersenloze stamper nooit iemand is doodgegaan: TOP – 15/20

 

Stéphan

De Albanese inzending werd naar goede gewoonte herwerkt voor het Songfestival en dat is maar goed ook. Wat ik zag tijdens de finale van Festival i Këngës kon mij namelijk niet overtuigen. Ik vond Ronela nogal schreeuwerig en vooral in het begin van haar optreden leek het of ze overdonderd was door het hele gebeuren. De act vond ik niet slecht maar het zag er wat cheap uit. In Turijn zal ze maximum door 5 dansers mogen worden bijgestaan, 10 minder dan tijdens de nationale voorronde waardoor het geheel misschien minder effectief zal zijn. De revamp kan mij wat meer overtuigen. Sekret is een upbeat etno-popsong gecombineerd met traditionele en moderne elementen. Of het een slimme zet is om in het Engels te zingen (het Albanees en Spaans komt ook voor) laat ik terzijde. Ook al heb ik het gevoel dat dit een minder goede kopie is van “Wild Dances” van Ruslana, zal het waarschijnlijk wel opvallen tijdens de eerste halve finale. Momenteel is dit een TOP maar Ronela zal een betere act uit haar hoed moeten toveren om mij volledig te overtuigen.

TOP – 12/20

 

Sofie

Het spat van het scherm af dat zangeres Ronela Hajati geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Ik hou van de combinatie van de etnische geluiden en de moderne beat. Met als resultaat een bijzonder dansbaar, zwoel, eigentijds nummer. Wat ik verder bijzonder vind, is het contrast qua timbre tussen de gesproken stukken en de gezongen stukken. Bij het ene klinkt haar stem diep en bijna mannelijk terwijl ze bij het andere een veel hogere, vrouwelijke toonaard heeft. Vooral opvallend in de videoclip zijn de scènes waarin Ronela gele lenzen draagt, lange klauwen en vampierachtige hoektanden heeft. Benieuwd of ze in Turijn ook zo op het podium zal verschijnen. Voor mij één van de betere nummers van dit jaar!

TOP – 17/20

 

Thybault

Albanië heeft dit jaar niet gekozen voor een ballade en veranderen daardoor van koers op het Songfestival. Het feit dat ze kiezen voor een prima zangeres is wel een zekerheid.
“Sekret” is een leuk uptempo nummer met een etnische sound waar ik van hou. Ik moet wel toegeven dat ik meer fan was van de originele versie. De Engelstalige revamp met hier en daar het gebruik van Spaans en Albanees vind ik minder geslaagd. Het zal aan mij liggen maar ik hoor ze ook constant “macaron” zingen en dit weerspiegelt zich in de zoetebek die Ronela is als je haar ziet dansen. Hopelijk laat ze het twerken achterwege.

TOP – 14/20

 

Didier

De Albanese specialiteit? Een schreeuwende zangeres… Ik geef toe dat het liedje moderniteit en etnische ritmes op een aangename manier combineert. Maar persoonlijk heb ik een Xanax nodig om het nummer kalm te kunnen beluisteren. Te veel geschreeuw, te veel veranderingen van ritme. Ik word er bijna zeeziek van. Ik vind het geheel te rommelig, het zal op het podium van Turijn moeten worden opgepoetst om mij echt te overtuigen. Maar is smaak echt een Albanese eigenschap op het Eurovisiesongfestival?

FLOP – 11/20

Resultaat: Albanië krijgt van ons een totale score van 69/100.
En wat denken jullie over dit nummer? We zijn benieuwd naar jullie mening!

Tags: , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑