Liverpool 2023

Gepubliceerd op: 12 mei 2023

0

Liverpool live – Juryfinale van de Grand Final

Deze avond mogen de twintig landen die de halve finales wisten te overleven samen met de Big 5 (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd-Koninkrijk) en Oekraïne, de winnaar van vorig jaar, voor een tweede keer repeteren voor de grote finale van morgenavond.

Gisterennacht werd de startvolgorde bepaald en daar werd beslist dat België als 16de aan de beurt komt.

De show wordt geopend door Kalush Orchestra die “Voices of a new generation” en “Stefania” brengen waarmee ze vorig jaar wonnen.

Tijdens de vlaggenparade, waarbij alle 26 deelnemende landen worden verwelkomd, wordt iedereen getrakteerd op een uniek optreden van enkele iconische voormalige Oekraïense deelnemers. Bereid je voor op nieuwe versies van GO_A, Jamala, Tina Karol en Verka Serduchka.

01 –  Oostenrijk: Teya & Salena – “Who The Hell Is Edgar?”

Het grappige en leuke Oostenrijkse duo wist de finale te halen en mogen de grote finale openen, net zoals Laura Tesoro dit deed in 2016. De outfits zijn dezelfde gebleven en Teya en Salena zingen iets beter dan tijdens de halve finale. Het geheel mist toch wat energie, de dansers hadden beter mee naar het kleinere podium gestapt om daar te dansen. Al bij al een zeer goede repetitie voor Oostenrijk. Of ze zo hoog zullen eindigen als de bookmakers het voorspellen vrees ik wel.

Bjorn:
Stephan:

02 –  Portugal: Mimicat – “Ai Coração”

Mimicat zorgt ook vanavond voor een heel energiek optreden. Ze zingt opnieuw de pannen van het dak en brengt samen met haar dansers een vlekkeloze act. Zowel jury’s als televoters zouden hier wat punten voor over moeten hebben waardoor er opnieuw een degelijk resultaat voor Portugal inzit, ondanks de slechte startpositie.

Bjorn:
Stephan:

03 –  Zwitserland: Remo Forrer – “Watergun”

Sinds 2019 zitten de Zwitsers in een nieuwe vibe want ze halen voor de vierde opeenvolgende keer de finale. Een record voor hen. De 21-jarige Remo is een prima zanger en zijn nummer Watergun brengt hij dan ook op een knappe manier. De mooie achtergronden passen perfect bij dit liedje en de moderne dans is goed ingestudeerd. Een mooi rustmoment na Oostenrijk en Portugal. De jury zou dit zeker wat punten moeten toekennen. De aanwezigen in de M&S Arena weten het alvast te appreciëren.

Bjorn:
Stephan:

04-  Polen: Blanka – “Solo”

We kunnen niet zeggen dat Blanka onterecht de finale gehaald heeft maar de Poolse inzending is vanavond toch één van de mindere. Het geheel is erg kleurrijk en de zangeres zingt het nummer correct zonder echt uit te blinken. De zaal gaat wel uit zijn dak bij de danssolo, maar het Poolse deuntje zal vermoedelijk tegen het einde van de avond al lang vergeten zijn.

Bjorn:
Stephan:

05-  Servië: Luke Black – “Samo Mi Se Spava”

Sinds 2007 werd Servië slechts drie keer uitgeschakeld in de halve finales, knap! Ook Luke Black mag zich opmaken voor de finale van morgen met “Samo mi se spava” een heel Alien-achtig nummer zoals hij het zelf beschrijft. Na Konstrakta vorig jaar valt Servië weer op want dit is uniek in zijn genre in deze finale. Luke zingt goed en de act is tot in de details goed bedacht. Misschien komt het iets te vroeg aan bod in deze finale. Slovenië en Kroatië komen later aan bod en punten uit de buurlanden zullen onder hen verdeeld worden. Moeilijk te zeggen waar dit eindigt morgenavond.

Bjorn:
Stephan:

06 – Frankrik: La Zarra – “Évidemment”

De Canadese La Zarra treedt als zesde aan voor Frankrijk en heeft van bij het begin van het lied de zaal op haar hand. Af en toe betrappen we haar wel op een paar valse noten. Het zijn details maar het zou punten bij de jury’s kunnen kosten. De live versie komt ook een pak minder energiek over dan de studioversie. Je suis désolé, mais elle ne va pas gagner!

Bjorn:
Stephan:

 

Na Frankrijk krijgen we een eerste break in de show.

 

07-  Cyprus: Andrew Lambrou – “Break A Broken Heart”

Cyprus mag na een jaar afwezigheid opnieuw deelnemen aan de finale. De jonge (en knappe) Australiër brengt “Break a broken heart”, één van de weinige ballades in deze finale. Andrew is niet de beste zanger van de avond (zeker op het einde van het nummer) maar maakt wel gretig gebruik van de opgenomen backings en dat is uiteraard zijn goed recht. Alles wordt mooi in beeld gebracht. 12 punten van Griekenland en Australië zullen wel volgen. Valt de rest van de wereld (moeten we nu zeggen) hier ook voor?

Bjorn:
Stephan:

08 – Spain: Blanca Paloma – “Eaea”

De act van Blanca Paloma is een exacte kopie van deze tijdens Benidormfest. Het Spaanse lied werkt enorm polariserend maar niemand kan ontkennen dat het anders is dan alle inzendingen die we tot nu toe gehad hebben en dat kan zeker in het voordeel werken wanneer de punten uitgedeeld worden. Op de zang valt er weinig aan te merken. De jury’s zullen hier wel punten voor over hebben. Of de televoting volgt blijft nog maar de vraag. Spanje krijgt wel het grootste applaus tot nu toe maar de Spanjaarden zijn zoals gewoonlijk weer sterk vertegenwoordigd in de zaal.

Bjorn:
Stephan:

 

Zweden komt eraan en er is uiteraard een kleine pauze voorzien om het podium klaar te krijgen voor de act van Loreen.

 

09-  Zweden: Loreen – “Tattoo”

Één keer wisten de Zweden de finale niet te halen, in 2010. Intussen wonnen ze wel al twee keer en Loreen is op zoek naar een tweede overwinning om zo de eerste vrouwelijke artieste te worden die het Songfestival twee keer weet te winnen. Alles wat minder is dan de eerste plaats morgenavond is voor haar een afgang. Ze is erg professioneel en dat valt op in elke kleine beweging die ze doet. Klein minpuntje misschien? Ja ééntje, soms komt het wat schreeuwerig over. Maar wie kan haar een overwinning afsnoepen? Dit eindigt uiteraard heel hoog morgen.

Bjorn:
Stephan:

 

Ook voor de afbraak van het Zweedse podium is er een kleine pauze nodig.

 

10 –  Albanië: Albina & Familja Kelmendi – “Duje”

De Albanese familie heeft het toch maar mooi tot in de finale geschopt maar veel meer zit er helaas niet in. Ze zingen zoals gewoonlijk perfect maar dit nummer is anno 2023 toch wel echt te gedateerd om potten te gaan breken. Na de Zweedse inzending verdwijnt het geheel ook een beetje in het niets. Er valt weinig op hun optreden aan te merken maar de Albanezen zijn er in deze finale toch een beetje bij voor de vulling.

Bjorn:
Stephan:

11 – Italië: Marco Mengoni – “Due Vite”

Sinds hun terugkeer op het Eurovisiesongfestival in 2011 scoren de Italianen meer dan behoorlijk. Turijn was vorig jaar nog gaststad en Marco Mengoni probeert om de trofee opnieuw naar Italië te halen. “Due Vite” is een prachtige ballade die met veel emotie wordt gebracht. Op de achtergrond staan twee mannen op een trap en die laten zich regelmatig vallen op een trampoline om zo weer op de trap terecht te komen wat mooi in beeld wordt gebracht. Op de één of andere manier vond ik zijn uitvoering tijdens het San Remo Festival pakkender maar dit zal ongetwijfeld ook veel punten behalen. Of hij beter doet dan zijn zevende plaats uit 2013 zien we morgen wel.

 

Bjorn:
Stephan:

 

12-  Estland: Alika – “Bridges”

Voor sommigen staat Estland misschien een beetje verrassend in de finale maar Alika is een topzangeres die we ook vanavond op geen enkel foutje kunnen betrappen. Ze ziet er trouwens opnieuw prachtig uit in haar blauwe jurk. “Bridges” mag dan misschien een wat saai nummer zijn maar de kracht van deze inzending ligt bij de zangeres die met deze vertolking toch zeker van de jury’s wat punten zou moeten sprokkelen. De televoter zal echter moeilijker te overtuigen zijn.

 

Bjorn:
Stephan:

 

13-  Finland: Käärijä – “Cha Cha Cha”

De Finnen geloven meer dan ooit in een tweede overwinning en terecht. Käärljä weet dankzij zijn provocerende uiterlijk, zijn leuke danspasjes en outfit, maar vooral door zijn nummer iedereen voor zich te winnen. In de Euroclub is dit DE hit op de dansvloer. Het heeft alles om dit 67ste Eurovisiesongfestival te winnen. Enige struikelblok is…….. jawel Loreen. Wie van de twee zal het morgenavond halen? Of zoals het gezegde het zegt, als twee honden vechten om een been, loopt een derde er mee heen. Hij kan zich alleszins niets verwijten want deze repetitie verliep opnieuw vlekkeloos.

 

Bjorn:
Stephan:

14-  Tsjechië: Vesna – “My Sister’s Crown”

De dames van Vesna staan voor Tsjechië als veertiende op het podium en het is geen cadeau om na het energieke Finse optreden aan de beurt te zijn. Je merkt dan ook onmiddellijk het verschil aan kracht tussen beide inzendingen. De refreinen van dit lied klinken goed maar wanneer de dames tijdens de strofes solo zingen klinkt alles wat vlak en verliest het aan impact.  Deze inzending lijkt ons geen gevaar voor de top tien.

Bjorn:
Stephan:

 

15-  Australië: Voyager – “Promise”

Is dit de laatste keer dat we Australië op het Eurovisiepodium te zien krijgen? De kans bestaat erin want ‘einde contract’…. De group Voyager heeft toch maar alles uit de kast, of liever garage gehaald om op te vallen. “Promise” is een leuk soft rock nummer met een grote herkenbaarheidsfactor. Alles spat van het scherm en er wordt opnieuw knap gezongen op een paar heel kleine uitschuivers na. Dit is echt wel een leuke finale! Benieuwd waar dit gaat eindigen.

Bjorn:
Stephan:

 

16-  België: Gustaph – “Because Of You”

Bjorn: De zaal begint spontaan mee te zingen wanneer Gustaph de eerste noten van zijn nummer zingt. Act en zang zijn opnieuw vlekkeloos maar ik kan me toch moeilijk aan de indruk ontdoen dat onze inzending wat aan impact inboet na het krachtige Australische optreden dat voor ons komt. Net als tijdens de halve finale gaat de zaal uit zijn dak wanneer de danseres op het podium verschijnt. We krijgen ook een daverend applaus. Wat voor resultaat het zaterdagavond ook wordt, we kunnen moeilijk zeggen dat de Belgische delegatie niet alles uit de kast gehaald heeft om zo hoog mogelijk te eindigen. Ze hebben werkelijke het maximale uit deze inzending gehaald.

Stephan: Gustaph heeft vriend en vijand verbaasd door zich te kwalificeren voor deze finale. Wat een metamorfose als we dit vergelijken met het optreden tijdens Eurosong. Alles is tot in de details heel goed bedacht. De roze outfit, het camerawerk, de sterke backings, de visuals, de make-up en uiteraad Puss-Cee West die een meerwaarde is voor dit optreden. De zaal is helemaal mee. Gustaph zingt opnieuw de pannen van het dak en de aanwezigen in de zaal gaan helemaal uit de bol. Waar gaat dit eindigen? Hij verdient alvast een plaats in de eerste tabelhelft. Zeer zeer knap gedaan!

Bjorn:
Stephan:

Na België komt er een break.

17 – Armenië: Brunette – “Future Lover”

“Snap” werd een grote wereldhit dankzij Tik Tok en het Songfestival.  Of “Future Lover” hetzelfde lot zal krijgen betwijfelen we. Versta ons niet verkeerd: het is een heel mooi nummer en Brunette weet het op een perfecte manier te brengen vanop haar schuin verhoog. Ze ziet er knap uit, kan zingen en dansen. Alle ingrediënten om te scoren dus. Jammer dat ze net na een break komt (gelukkig kwam de break er niet vóór België). Na het geweldige optreden van Gustaph valt dit minder op heb ik de indruk.

Bjorn:
Stephan:

18 –  Moldavië: Pasha Parfeni – “Soarele şi Luna”

Moladvië is aan de beurt en het grote oog dat aan het begin van het optreden op de ledscreens geprojecteerd wordt doet nogal griezelig aan. Dit verandert gelukkig snel in een zon. Er gebeurt heel veel bij deze inzending waardoor het geheel nogal rommelig overkomt . Het hele optreden mist overtuiging om te kunnen scoren. Jury’s zullen dit waarschijnlijk links laten liggen en voor de gemiddelde televoter vallen er dit jaar leukere nummers te smaken. Pasha Parfeni zal vermoedelijk niet beter scoren dan bij zijn vorige deelname.

Bjorn:
Stephan:

 

19 – Oekraïne: Tvorchi – “Heart Of Steel”

Oekraïne is het enige land dat altijd de finale haalt en als winnaar van het 66ste Songfestival staan ze uiteraard ook nu in de finale. Tvorchi brengt een boodschap om ons te behoeden voor de gevaren  van een nucleaire oorlogvoering. Het elektronische nummer “Heart of Steel” valt mooi op na het optreden van Moldavië. De mooie visuals in gele en blauwe kleuren passen er goed bij. Er wordt niet heel zuiver gezongen maar misschien willen ze morgen pas knallen. Of dit opnieuw een televotesucces wordt zoals vorig jaar betwijfel ik.

 

Bjorn:
Stephan:

20 –  Noorwegen: Alessandra – “Queen of Kings”

Alessandra heeft drie dagen gehad om te bekomen sinds de eerste halve finale maar haar stem laat het nog steeds afweten. Ze zit er te vaak naast. De act die ze samen met haar 4 dansers brengt is niet hoogstaand genoeg om het geheel te verbeteren. Ze mag dan wel de Queen of the Kings zijn, de Eurovision Queen hebben we eerder al gezien en gehoord vanavond. Dit zal wel punten halen van de televoting maar of de jury hiervoor valt valt te betwijfelen.

Bjorn:
Stephan:

21 – Duitsland: Lord Of The Lost – “Blood & Glitter”

Het is tijd voor Duitsland. De zanger staat in rood latexpak de pannen van het dak te zingen. De outfit ziet er een beetje uit als de fetisjversie van Dana International haar papegaaienjurk. Het optreden spat van het scherm en er verschijnen ook af en toe vlammen op het podium. Dit is een heel degelijk optreden en krijgt een daverend applaus. Dit zou het beste Duitse resultaat in jaren moeten zijn.

Bjorn:
Stephan:

22 –  Litouwen: Monika Linkytė – “Stay”

Monika krijgt een tweede kans op het Songfestival. Nadat ze in 2015 al eens achttiende eindigde mag ze nu proberen om het beter te doen. Elk jaar heb je wel nummers die het live beter doen en die je weten te captiveren. “Stay” is zo een inzending. Net als Chantal, Monique en Sandrine, de backings voor Gustaph, zingen de Litouwse backings live en dat zorgt ervoor dat “Stay” naar een hoger niveau wordt getild. Monika zingt loepzuiver en verdient het om te scoren.

Bjorn:
Stephan:

23 –  Israël: Noa Kirel – “Unicorn”

De zaal wordt helemaal wild wanneer Israel aan de beurt is. Net als bij Noorwegen overheersen de valse noten hier echter. Er wordt vooral gedanst maar barslecht gezongen. Toch zeker wanneer we dit vergelijken met de overige deelnemers van vanavond. De danssolo brengt de zaal natuurlijk wel in extase maar jury’s zouden dit toch moeten afstraffen omwille van de ondermaatse zangprestatie.

Bjorn:
Stephan:

24 –  Slovenië: Joker Out – “Carpe Diem”

De maatjes van Gustaph, Joker Out zijn aan de beurt. Ik was al van in het begin fan en hun optreden tijdens de halve finale heeft mijn liefde voor dit nummer alleen maar vergroot. Ze hebben niets veranderd aan het optreden die we te zien kregen toen “Carpe Diem” werd voorgesteld. Dezelfde setting, dezelfde outfits. Maar wijzigingen hoefden ook niet. Deze jeugdige bende zal menig jongens en meisjes doen smelten. OK het is misschien Måneskin light maar zij hebben de X-factor en dit verdient een mooi resultaat.

Bjorn:
Stephan:

25 –  Kroatië: Let 3 – “Mama ŠČ!”

De Kroaten zorgen voor het laatste feestje van de avond. We moeten ons weinig illusies maken: of de zang nu goed is of niet van de jurypunten zullen ze het niet moeten hebben. Dat dit echter een televotekanon is is des te duidelijker.  De zaal hoor je tijdens het optreden duidelijk SC meezingen. Dit is absoluut een heel entertainend optreden dat terecht de finale gehaald heeft en hier niet mocht ontbreken.

Bjorn:
Stephan:

26 – Verenigd-Koninkrijk – Mae Muller – “I Wrote A Song”

Gastland Verenigd Koninkrijk mag deze finale afsluiten met het heerlijk dansbare nummer “I Wrote A Song”. Alleen is het jammer dat Mae Muller niet kan zingen. Gelukkig gebruikt ze opgenomen backings om het wat te verdoezelen maar toch blijft dit zeer ondermaats. Hoe meer het nummer vordert hoe slechter het klinkt. Ook de act is vrij simpel. Dansen en tegelijkertijd zingen is zeker niet aan haar besteed. Vijf keer eindigde de UK al op de laatste plaats. Dit zou wel eens de zesde keer kunnen zijn want ik zie het niet gebeuren dat de jury dit punten geeft. Hopelijk voor hen krijgen ze wat punten van de televoting…..

 

Bjorn:
Stephan:




Back to Top ↑