Over ons

Ook Songfestivalfan? Welkom bij OGAE Belgium!

Ook fan van het Songfestival? Ben je graag bezig met eurovisiemuziek? Of droom je ervan om het festival live bij te wonen? Dan ben je welkom bij OGAE Belgium, lid van een internationaal netwerk met een 40-tal songfestivalfanclubs uit Europa en de rest van de wereld. Een woordje uitleg over het opzet en werking van de vereniging waarvan je lid kan worden door heel eenvoudig een mail te sturen naar ogaebelgium@gmail.com.

De Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision, kortweg OGAE International, is een overkoepelende non-profit organisatie voor nationale Eurovisie fanclubs. OGAE werd opgericht in Savonlinna (Finland) in 1984 en is sinds de stichting uitgegroeid tot de grootste organisatie voor Eurovisiefans. Alle landen die ooit hebben deelgenomen aan het Songfestival komen in aanmerking om hun eigen nationale OGAE-club op te richten en OGAE Rest of World is er voor die landen die zelf geen club hebben.

Tot 2011 was OGAE International een los verband zonder enige wettelijke bescherming. De jongste jaren werd duidelijk dat OGAE nood had aan een formelere en professionele interne werking gezien de honderdduizenden euro’s die gemoeid waren bij het ticket proces. Een strengere en meer gestructureerde aanpak was nodig om een gepaste leiding en controle te verzekeren.

In 2009, in Moskou, beslisten de nationale voorzitters dat OGAE International een rechtspersoon zou worden en een comité zou zich buigen over de registratie en statuten. Op 13 mei 2011, in Düsseldorf, besloten de OGAE voorzitters unaniem om OGAE International onder de Franse wetgeving te laten vallen en om een uitvoerend bestuur te verkiezen voor de dagelijkse gang van zaken. Op 2 juli 2011 ontmoetten vertegenwoordigers van OGAE Frankrijk en OGAE VK elkaar in Parijs om de nieuwe OGAE International op te richten en zodoende zijn deze twee clubs de stichters van de nieuwe vzw. Vanaf dan zijn de nationale clubs de leden en geen enkele andere organisatie mag de naam OGAE gebruiken.

OGAE Belgium werd opgericht in 1991 en mocht dus reeds een zilveren jubileum vieren in 2016, opgeluisterd met optredens van Vanessa Chinitor (ESF 99) en Axel Hirsoux (ESF 14).

Tickets

Elk jaar is OGAE International verantwoordelijk voor de verdeling van fan-tickets voor het Songfestival en gewoonlijk zijn dit goede plaatsen voor de 3 belangrijkste avonden (2 halve finales en finale) in combinatie met tickets voor de generale repetities.

Jaarlijkse poll

De OGAE International Songfestival Poll weerspiegelt de mening van fans in Europa en de rest van de wereld aangaande het Songfestival. Elk jaar organiseren de lokale clubs een interne stemronde en de resultaten worden gepubliceerd op de website van OGAE International. Hiermee kunnen ook de fans hun opinie kwijt over de liedjes.

Wedstrijden

Jaarlijks organiseert OGAE International ook 3 muziekwedstrijden met als doel de promotie van nationale populaire muziek onder alle lokale OGAE-clubs om de samenwerking binnen het netwerk te verbeteren.

  • OGAE Second Chance Contest: dit is een videowedstrijd waarbij elke club een lied mag insturen uit de nationale preselectie dat het niet gehaald heeft om het land te vertegenwoordigen op het Songfestival. In 2018 wordt deze wedstrijd georganiseerd door Zweden na de overwinning van Mariette met “A million years”.
  •  OGAE Song Contest: dit is een audiowedstrijd waarbij elke club een origineel lied mag insturen dat de afgelopen 12 maanden werd uitgebracht en gezongen werd in één van de officiële landstalen. In 2018 wordt deze wedstrijd georganiseerd door Austalië na de overwinning van Dami Im met “Fighting for love”.
  • OGAE Video Contest: zoals de naam het al zegt is dit een videowedstrijd waarbij elke club een lied met bijbehorende videoclip mag insturen dat de afgelopen 12 maanden werd uitgebracht in een taal naar keuze. OGAE Belgium won deze wedstrijd in 2013 dankzij Stromae met “Papaoutai” en werd mooi tweede in 2014 nogmaals dankzij Stromae met “Tous les mêmes”. In 2018 wordt deze wedstrijd opnieuw door OGAE Belgium georganiseerd na de klinkende overwinning van Loïc Nottet met “Mud blood”.

Samenwerking met de EBU

Natuurlijk beoogt OGAE ook om het Songfestival verder te ontwikkelen door een nauwe samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU) enerzijds en met de organiserende televisiestations. Elke lokale club streeft ook naar een goede relatie met hun respectievelijke nationale omroep wat de eigen preselecties of keuze van de inzending betreft. OGAE is erkend door de EBU als een betrouwbare organisatie voor Eurovisie-fans.

OGAE Belgium en de samenwerking met EurovisionBelgium

Onder het voorzitterschap van Luc Sermeus, heeft OGAE Belgium een nieuwe vlucht genomen met het ontwerp van een eigen logo en een uitgesproken toename van het aantal leden. Sinds 16 november 2016 is er een nauwe samenwerking gekomen tussen OGAE Belgium en EurovisionBelgium voor al het nieuws over het Songfestival.

Lid worden?

Alle informatie rond het lidmaatschap vind je onder ‘Lid worden’ op deze website!


Comments are closed.

Back to Top ↑