Liverpool 2023

Gepubliceerd op: 5 april 2023

0

Tops & Flops 2023: TSJECHIË

 

Elke dag bespreken we een liedje van het Eurovisiesongfestival 2023. Lees de meningen van ons ledenpanel in dit artikel en bekijk de deskundige commentaar van onze bestuursleden vanuit onze “Tops & Flops”-studio in de video hieronder!

Vandaag is de inzending van Tsjechië aan de beurt: Vesna – My Sister’s Crown (SF 1)

Yves

Au terme d’une présélection réduite (5 candidats…), le groupe Vesna a été choisi pour défendre les couleurs tchèques. Après un mini buzz (l’UER allait-elle valider la chanson vu qu’une des chanteuses est russe?), il faut bien reconnaître que le soufflé est vite retombé. Cette chanson ‘patchwork’, carrément répétitive à la fin, qui va à la pêche aux voix de la diaspora ukrainienne présente dans la majorité des pays européens, ne recueille pas mes faveurs.

FLOP – 9/20

 

Bart

Dat het ESC al lang niet enkel meer een LGTBQ feest is, werd de afgelopen jaren wel duidelijk met songs met de ode aan de vrouwen, de mama’s en de sisters. Ook het 6-koppige ensemble van Vesna tapt van hetzelfde vaatje. De zus die het kroontje krijgt is in feite Oekraïne. De dames van Vesna bieden het Oekraïense volk een hart onder de riem door Poetin en bij uitbreiding ook Rusland wat in hun hemd te zetten en dus is deze inzending een toch wel politiek getint nummer dat flirtte met de diskwalificatie. Ik heb altijd schrik als er meer dan 3 vrouwen door elkaar gaan schreeuwen, laat staan 6. Hier en daar begrijp ik wel een woordje van het Tsjechisch Engels. Vesna is in principe de vrouwelijke Kalush Orchestra dus de originaliteitsprijs gaan ze ook niet winnen. Een finaleplaats zijn ze wel waardig, maar de kroon zal voor een andere zus zijn.

TOP – 12/20

 

Koen 

Waar Slovenië in mijn vorige review nog geholpen werd door hun live performance is het bij Tsjechië helaas andersom. De officiële video krijgt hier de voorkeur. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ze er voor Eurovision wel zullen staan, mét een act. De videoclip zag ik als eerste en was een bijzonder aangename verrassing. Enkele weken na hun selectie moet ik toegeven dat het nieuwe er al een beetje af is. Het rapgedeelte hoefde voor mij niet en past muzikaal niet echt in het nummer. En het refrein wordt de laatste 45 seconden alleen maar herhaald. Daar had Vesna beter voor meer variatie gekozen. De eerste minuut van het nummer is echter perfect van begin tot einde. Als ze live de harmonieën even goed kunnen uitvoeren als in de video en de act méér inhoudt dan wat we nu in ESCZ zagen, zie ik dit nog top 10 eindigen.

Leukste online comment: This song makes me feel like an empowered Slavic woman and I’m a Spanish boy.

TOP – 15/20

Resultaat: Tsjechië krijgt van ons een totale score van 64 %.

En wat denken jullie over dit nummer? We zijn benieuwd naar jullie mening!

Tags: , , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑