Activiteiten

Gepubliceerd op: 2 december 2022

0

So You Think You Can Win Eurovision 2022

Het Eurovisie Songfestival is HET hoogtepunt van alle fans van de liedjeswedstrijd maar So You Think You Can Win Eurovision moet zeker niet onderdoen . Zaterdag 29 oktober was de grote dag! Voor de zesde keer werd ons eigen Songfestival georganiseerd. 37 leden waagden hun kans en gaven het beste van zichzelf om de trofee mee naar huis te nemen. 21 landen werden vertegenwoordigd met hits van vroeger en nu.

Na een hele namiddag repetities werden de deuren om 19u30 geopend. De show startte om 20u30 met de ondertussen onmisbare vlaggenparade en een geweldige openingsact waarbij de leden van het bestuur “Diggi loo diggi lei” op fantastische wijze brachten. De gouden LED-schoenen ontbraken niet. De sfeer zat er meteen in. Na de verwelkoming werd de 9-koppige (internationale) jury voorgesteld. Allemaal hebben ze uiteraard een link met het Songfestival. Pierre Bertinchamps (journalist voor Télépro), Jonathan Hendrickx (hoofdredacteur voor Songfestival.be). Ook Birgit Simal, delegatieleidster voor de VRT zetelde in de jury. Kristof Saey (winnaar SYTYCWE 2017), Dana Rexx (singer songwriter) en Nikos Isaris (OGAE-lid met Griekse roots) mochten eveneens hun vakkundig commentaar geven. Stéphane Chiffre (voorzitter OGAE France) en Anthony Cigé (secretaris OGAE International) waren de internationale juryleden. Sennek (ESF 2018) vervolledigde het lijstje.

Nadat uitgelegd werd hoe de aanwezigen konden stemmen werd het startschot gegeven voor wat een fantastische avond zou worden.

01. Servië – Slutticane – “Loco loco” (ESF 2021)

Pieter, Kenneth en Vincent bleken de perfecte combinatie om de show te openen. Met hun outfits en prachtige pruiken wisten ze met hun live performance de zaal voor zich te winnen. Eerste, tweede, zevende, tweede en zesde zijn hun respectievelijke plaatsen die ze in het verleden behaalden. Of ze ook dit jaar even goed zouden scoren viel uiteraard nog af te wachten want er moesten nog 20 acts gebracht worden.

02. Spanje – Jan, Renzo en Juleke – “Eres tú” (ESF 1973)

Het trio uitgedost in identiek dezelfde outfits als Mocedades bracht een Nederlandstalige versie van de wereldhit “Eres tú” die ze zelfs als openingsdans hadden gekozen tijdens hun huwelijk. Het plaatje klopte van begin tot einde. Knappe prestatie voor hun eerste deelname aan So You Think You Can Win Eurovision.

03. Cyprus – Sovanja – “Fuego” (ESF 2018)

Goran, alias Sovanja is duidelijk een grote fan van Eleni Foureira. Niet alleen heeft hij een lichaam om jaloers op te zijn maar ook de volledige dansact zag er ongelofelijk uit. Een perfecte choreografie, met volle overgave gebracht. De aanwezigen zagen het graag gebeuren. Elk jaar stijgt de kwaliteit en het is duidelijk dat het niveau ook dit jaar heel hoog ligt.

04. Montenegro – Rambo Matheüs – “Euro Neuro” (ESF 2012)

Tijdens zijn vorige deelnames had Mathias heel veel werk gestoken in zijn achtergrondfilmpje en ook dit jaar imponeerde hij. Ook de lyrics werden aangepast en het geheel bleek heel effectief te zijn. Dit was zeer origineel. Benieuwd wat de mensen in de zaal en de jury hiervan vonden.

05. Zwitserland – PJ & Tony – “Répondez-moi” (ESF 2020)

Dit Gents/Frans duo is een vaste waarde op So You Think You Can Win Eurovision. Eerder brachten ze al een act met een kalkoen (“What’s another year”, een eenvoudige versie van “Proud”, een Gentse versie van “Requiem” en ook dit jaar brengen ze een originele act waarbij Tony gebarentaal gebruikt en PJ allerlei accessoires gebruikt om de mooie liedjestekst over te brengen aan het publiek. Een staande ovatie was het resultaat van dit optreden.

06. Roemenië – Roel – “Llámame (ESF 2022)

Roel gooide het dit jaar over een andere boeg. Na zijn sensuele act van vorig jaar bracht hij nu “Llámame”, een leuk lied met een aanstekelijk refrein. De bijhorende act was zeer goed ingeoefend en maakte dat het geheel af was. Puike prestatie. Ben er van overtuigd dat de helft van de zaal de hele avond lang met “Hola mi bebé” in het hoofd zat.

07. Nederland – Maggie MagKnielen – “Amsterdam (ESF 1980)

Als er één kandidaat is die jaar in jaar uit het aandurft om echte Songfestivalklassiekers te brengen dan is het Christophe wel. Dit jaar koos hij voor “Amsterdam” waarmee Nederland vijfde eindigde. De outfit en de act zagen er precies uit als in 1980. De zang van Christophe pastte helemaal bij het nummer. Benieuwd of Christophe het beter doet dan Maggie zelf.

08. Oekraïne – Yunala – “1944” (ESF 2016)

Joena is eveneens een habituée van onze wedstrijd en ook zij verdient een pluim omdat ze elk jaar vrij moeilijk zingbare nummers kiest. “1944” is eveneens geen evidente keuze maar Joena weet dit met veel emotie te brengen. De achtergrond paste perfect bij het nummer. Gaat ze dezelfde toer op als Kalush Orchestra? We gunnen het haar zo hard.

09. Kroatië – Carola Dragovic – “Marija Magdalena (ESF 1999)

Onze club telt heel wat diva’s onder hun leden en Kris is daar één van. Hij haalt alles uit de kast om iedereen te imponeren. Het witte kleed met witte cape en de mooie zwarte pruik zitten hem als gegoten. De act ziet er geweldig uit! Vol overgave brengt Kris de prachtige Kroatische inzending uit 1999. Carola zou ongetwijfeld jaloers zijn bij het zien van juffrouw Dragovic. Wat een avond is dit toch en we zijn nog niet eens halfweg.

10. Frankrijk – Jan – “Voilá” (ESF 2021)

Jan waagt voor het eerst zijn kans tijdens So You Think You Can Win Eurovision. Hij kiest voor “Voilá” het nummer waarmee Frankrijk tweede werd in 2021. Wat een stem heeft Jan! Moeiteloos slaagt hij erin om dit nummer te brengen. De zwart/witte background past heel goed bij zijn performance en zorgt ervoor dat de volledige setting klopt. Dit wordt een geduchte concurrent.

11. Duitsland – Conny Froboess – “Zwei Kleine Italiener” (ESF 1962)

Ongelofelijk hoe vindingrijk onze leden zijn. Michel heeft niet alleen 4 Duitse dansers mee maar ook Conny Froboess vergezelt hem op het podium, zij het wel in een kartonnen versie. Ook Michel blijkt een uitstekende zanger te zijn en zijn vier companen Dries, Mike, Tim en Robin zorgen voor de grappige toets. Zeer leuk om naar te luisteren en te kijken.

12. België – Tom Dice – “Me and my guitar” (ESF 2010)

Jordi bewees al in het verleden dat hij meer kan dan zingen alleen. Met zijn gitaar, die hij live speelt, brengt hij op een sobere maar emotionele manier het nummer waarmee de VRT haar hoogste plaats ooit op het Songfestival behaalde. “Me and my guitar” is een mooi rustpunt na de Duitse bijdrage. Het publiek kan het alvast smaken.

13. Azerbeidzjan – FranSien feat. PIX – “Mata Hari” (ESF 2021)

Fran, Sien en Peter staan voor het eerst op het So You Think You Can Win Eurovision podium. Peter start de zang maar zijn dochter neemt het maar al te graag over. Wat een stem heeft Sien! De act die dit trio brengt is duidelijk veelvuldig ingeoefend en toch komt alles heel spontaan en grappig over. De jury zat volgens mij met hun handen in het haar, wie oh wie zal er winnen?

14. Litouwen – Fredrik Brave – “Strazdas” (ESF 1999)

Dat Dirk musicaal is aangelegd bleek nog maar eens. Ook Sennek, tegenwoordig eveneens zangcoach, bejuwelde deze zangprestatie. Dirk brengt “Strazdas” een nummer dat niet door iedereen gekend is maar hij weet dit heel goed te brengen. Lef en durf zijn hiervoor nodig en dat bezit Dirk meer dan wie anders vanavond.

15. Albanië – Ronela Hajati & Achille Lauro – “Sekret” (ESF 2022)

Velen vonden het onterecht dat Albanië de finale niet haalde tijdens het vorige Songfestival. Dexter en Koen wilden dit veranderen en hoe! Met zelf ontworpen outfits en een leuke act. Als er 2 mensen op de dansvloer te vinden zijn dan zijn zij het wel. Knap gedaan.

16. Slovenië – Sharpay Blue – “No one” (ESF 2011)

Jean-François is één van de debutanten dit jaar. De boomlange jonge man koos ervoor om Slovenië te vertegenwoordigen. Als professionele drag queen weet hij dit nummer op brillante wijze te vertolken. Hij heeft zonder twijfel podiumervaring. Heel benieuwd waar dit zal eindigen.

17. Malta – Tenacity – “All of my love” (ESF 2020)

Tamara zag er prachtig uit met haar gouden franjes en hoed en ook zij wist de Maltese inzending met veel overtuiging te brengen. Het nummer was een beetje in de vergeethoek geraakt omdat het Songfestival 2020 afgelast werd maar wat was het leuk om dit opnieuw te horen. Tamara wou een eerbetoon aan haar mama brengen en dat deed ze uitstekend. De mama mag heel fier zijn!

18. Italië – Il Machinisti – “I treni di Tozeur” (ESF 1984)

Nikki en Kenneth vormden dit jaar het Italiaans duo. Kenneth had eerder al bijna gewonnen en Nikki was vorig baar één van de backings van de winnende inzending. Vanavond werden ze bijgestaan door Virginie, Jordi en Joshua. “I treni di Tozeur” blijft één van de grote Songfestival klassiekers. Het vijftal wist dezelfde sfeer als toen over te brengen. Kunnen zij de overwinning behalen? Nog even wachten op de uitslag.

19. Noorwegen – Subwoolfer 2.0 – “Give that wolf a banana” (ESF 2022)

Jonathan en Tom moeten ongelofelijk veel werk gestoken hebben in het perfect namaken van de originele outfits. Je zou denken dat de echte artiesten hier stonden. Ook de act werd tot in de puntjes nagedaan. Een leuke inzending, op het einde van de show met zo een afwerking kan niet anders dan hoog eindigen.

20. Portugal – The White Mamba – “Love is on my side” (ESF 2021)

Van de ene verbazing naar de andere want Koen is niet alleen een zeer goede zanger maar weet de Portugese inzending met heel veel gevoel te brengen. “Love is on my side” is een nummer met een grote haat-liefde verhouding. Ofwel hou je ervan ofwel helemaal niet. Maar wat een fantastische uitvoering en dit voor een eerste deelname van Koen. Afspraak volgend jaar?

21. Ijsland – Joseph – “Je ne sais quoi” (ESF 2010)

Afsluiten deden we met een ex-winnaar, Joseph won eerder met “Rise like a phoenix” en ook dit jaar haalt hij alles uit de kast om hoog te scoren. Een nummer die op elke fuif gedraaid wordt en waarvan de artieste heel geliefd is bij de fans. Joseph zingt heel goed en ook de danspasjes zijn perfect uitgevoerd.

Nadat alle aanwezigen hun stem hadden doorgegeven kon de puntentelling beginnen. De 9 jury-leden gaven hun punten van 1 tot en met 8, 10 en 12. Daarna werden de punten van het aanwezige publiek procentueel omgerekend. Elk jurylid deelde 58 punten uit, vermenigvuldigd met 9 geeft dat 522. Het publiek deelde hetzelfde aantal punten uit.

Hier is de volledige publieksuitslag:

De gedetailleerde publieksuitslag:

 

De volledige uitslag (incl punten jury):

https://scorewiz.eu/scoreboard/view/578972/so-you-think-you-can-win-eurovision-2022

Bekijk een recap van deze fantastische avond:

 

 

Graag willen we iedereen bedanken die aan deze editie heeft meegewerkt en we hopen jullie volgend jaar terug te zien voor de zevende editie van deze fantastische wedstrijd.
Comments are closed.

Back to Top ↑