OGAE

Gepubliceerd op: 31 december 2021

0

Dit was 2021!

Het jaar 2021 zit erop! Het is dan ook tijd om achterom te kijken naar wat er zich allemaal heeft afgespeeld tijdens het afgelopen jaar.

Onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie kon jammer genoeg niet doorgaan wegens…wat dacht u: Corona.
Het werd uiteindelijk een jaar waarin we helaas niet veel activiteiten mochten organiseren.

OGAE ESC Poll 2021

Ook dit jaar konden de leden van alle clubs hun stem uitbrengen voor de OGAE ESC Poll: een barometer die aantoont welke inzendingen de fans het leukste vinden. 3522 fans van over heel Europa en Australië brachten hun stem uit waarvan 221 stemmen uit België. Daarmee was OGAE Belgium de club met het derde grootste aantal stemmers. Knap! Enkel OGAE UK en OGAE Spanje telden meer stemmende leden. Malta werd de uiteindelijke winnaar met 363 punten, vijf meer dan Zwitserland. Frankrijk vervolledigde de top 3. Italië die het Songfestival won, werd achtste. Hooverphonic behaalde 7 punten en eindigde daarmee op de 24ste plaats. Gastland Nederland behaalde geen enkel punt.

Tops & Flops

Het bestuur van OGAE Belgium gaf zijn mening over de 39 inzendingen van het 65ste Eurovisie Songfestival via “de Tops & Flops 2021”. Alle liedjes werden kritisch beoordeeld. Bulgarije werd de verrassende winnaar. Volgend jaar doen we dit opnieuw.

Songfestival mét publiek

De knaldrang bleek groot te zijn bij iedereen en dankzij de uitstekende organisatie in Rotterdam konden we het festival opnieuw live meemaken. Toegegeven, het was een beetje raar om plots in een volle arena te staan, maar…wat deed dit deugd! Het Songfestival kende een fantastische winnaar die ondertussen de hele wereld aan het veroveren is. In eigen land behaalde “Zitti e buoni” de tweede plaats in de Vlaamse Ultratop. Ook hun opvolgers “I wanna be your slave”, “Beggin” en “Mammamia” haalden de Vlaamse hitparade. In Wallonië behaalde de Italiaanse inzending slechts de 43ste plaats als hoogste notering.

OGAE wedstrijden

Ook in 2021 organiseerde OGAE verschillende wedstrijden:

In september werd de uitslag bekend gemaakt van de OGAE Second Chance 2021,  een wedstrijd waarbij clubs een liedje mogen insturen die de nationale finale niet won. KEiiNO won met grote voorsprong voor Noorwegen met “Monument” waarmee ze (verrassend) tweede eindigden tijdens Melodi Grand Prix. Eric Saade werd tweede metEvery minute.  België nam niet deel omdat Hooverphonic intern werd aangeduid en er dus geen “Eurosong” werd gehouden.

De Second Chance Retro/Jury Hits werd ook dit jaar gehouden. En anno 2021 keerden we terug naar 1968. Deze wedstrijd bestaat uit twee delen: de Second Chance Retro en de Jury Hits. De Second Chance Retro is vergelijkbaar met de OGAE Second Chance, alleen worden voorgaande jaren beoordeeld. Dit jaar dus 1968. Voor het tweede gedeelte, de Jury Hits, mogen clubs die geen nationale finale hadden in 1968, of waarvan er geen opnames bestaan, een inzending kiezen. Cliff Richard won voor OGAE United Kingdom met Wonderful world de Second Chance Retro. OGAE Deutschland won de Jury hits met Illusionen van Alexandra. OGAE Belgium werd vertegenwoordigd door Liliane Saint-Pierre met “J’entends une symphonie” en eindigde daarmee knap vierde.

Vuurwerk van Camille werd door de leden van OGAE Belgium aangeduid om onze club te vertegenwoordigen tijdens de OGAE Song Contest. Zij behaalde een mooi achtste plaats op 29 deelnemers. Australië kaapte de overwinning weg dankzij Tones and I en Fly away.

Onlangs werd ook de uitslag van de OGAE Video Contest bekend gemaakt. Frankrijk behaalde een vierde overwinning en is daarmee recordhouder. Onze zuiderburen werden vertegenwoordigd door Julien Doré en Nous. Dua Lipa feat. Angèle behaalden voor België een zevende plaats met Fever“.

Vanaf 2022 zullen de OGAE Song Contest en de OGAE Video Contest één wedstrijd vormen. Kleinere landen (waaronder België) hadden doorgegeven dat het moeilijk was om de OGAE Song Contest te winnen door een nummer te moeten kiezen dat in de eigen landstaal wordt gezongen. Het Vlaams ligt nu eenmaal niet zo goed in het gehoor voor mensen uit andere Europese landen. De wedstrijd zal voortaan de naam OGAE Song Contest krijgen en er zal geen regel meer zijn over het gebruik van de eigen landstaal en er zullen geen beperkingen meer zijn over de duur van de video die bij de inzending hoort. Er zal onderling uitgemaakt worden wie van OGAE Australia (winnaar van de OGAE Song Contest) en OGAE France (winnaar van de OGAE Video Contest)  de editie van 2022 organiseert.

So You Think You Can Win Eurovision

Voor de vijfde editie werd alles uit de kast gehaald: maar liefst 20 deelnemende landen en een internationale jury voorgezeten door Stella (ESF 1970-1977-1982). Ook niemand minder dan André Vermeulen en Birgit Simal zetelden in de jury. Het werd een prachtige show met een verdiende winnaar! Evelien Snoeck bracht “Soldiers of love”, de Belgische inzending uit 1987 en werd bijgestaan door Nikki Geerts en Nele Ebraert. De avond werd afgesloten met een knallende fuif die duurde tot in de vroege uurtjes. Bekijk alvast de recap van deze onvergetelijke avond in onderstaand filmpje:

Cijfers

OGAE Belgium telde 396 leden met dertien verschillende nationaliteiten: Algerije, Nederland, Griekenland, Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Turkije en Malta. Van de 396 leden waren er 75 vrouwen of 18,93% van het totale ledenaantal.

Dank u wel !!!

Uiteindelijk wil ik graag Sofie, Didier, Thybault en Bjorn bedanken voor hun inzet die ze ook dit jaar hebben getoond en voor het vele werk dat we samen verzet hebben. Graag wil ik ook alle leden bedanken die actief deelnamen aan de OGAE wedstrijden. Aan alle durvers die deelnamen aan So You Think You Can Win Eurovision: Jullie deden het allemaal fantastisch! Een dikke merci aan iedereen die trouw blijft aan onze club en voor alle deugddoende commentaren en reacties die jullie ons sturen via Facebook, Instagram, Messenger en mail.

Het bestuur wenst jullie allemaal een prettig eindejaar en hoopt dat 2022 een jaar wordt waarin we allemaal weer kunnen feesten en elkaar eens een dikke knuffel kunnen geven. Wij zijn niet zomaar een club, maar een hechte vriendenclub geworden. Tot gauw!

 
Back to Top ↑