Turijn 2022

Gepubliceerd op: 7 mei 2022

0

Turijn Live – Dag 8: tweede repetitie big 5

De Big 5 mogen vandaag een tweede keer repeteren terwijl de halve finalisten genieten van een dagje rust.

Doordat het bestuur van OGAE Belgium naar Turijn aan het afreizen is, heeft het OGAE lid Tony Blanchard verslag uitgebracht.

Dit artikel wordt gedurende de dag aangevuld naarmate de repetities vorderen. Regelmatig refreshen is de boodschap.

01- Frankrijk: Alvan & Ahez – “Fulenn”

De Franse delegatie blijft trouw aan het concept dat ze nu al een aantal jaren aanhouden. De selectie via een nationale voorronde op TV. Na Barbara Pravi die vorig jaar op een 2de plaats eindigde in het festival sturen de Fransen dit jaar een groep. Alvan &ahez zingen hun lied volledig in het Bretons en dat is een heel slimme keuze. Met hun zwarte kleding geborduurd met goud doen ze dezelfde act zoals in hun nationale voorronde. De mix van de stemmen tussen de meisjes en de man is zeer goed en klinkt hemels. Allen zingen trouwens goed en zuiver. De man bespeelt allerlei instrumenten, waaronder een gitaar een drumstok? Maar het is vooral de beat die in het liedje zit die het hem doet. Dit en de hoge “gilstem” van één van de meisjes zorgt ervoor dat dit er geheel staat. Bovendien staat er achter hen een verhoog zodat de meisjes over de man heen kunnen zingen. De scene is helemaal in het groen verlicht met Keltische symbolen en zelfs vuurschalen. De prestatie is zeer goed. Helaas is het camerawerk ook hier heel erg slordig en komt het nogal rommelig over. De steadycam is precies niet zo steady deze ochtend. Een minpuntje is de danseres. Ze komt weinig in beeld en dat maakt het een beetje storend. In ieder geval zie ik de fransen dit jaar opnieuw zeer hoog eindigen. bevet frañs !!

Update: Frankrijk zingt in de eerste helft!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 10de (1%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

 

02- Italië: Mahmood & BLANCO – “Brividi”

Mahmood kennen we van het songfestival 2019 waar hij bijna won. Dit jaar zingt hij samen met Blanco het liedje “brividi”. Een liedje waar je inderdaad rillingen van krijgt. Mahmood begint a capella. Hij is helemaal in het zwart gekleed en Blanco helemaal in het wit. Mahmoud draagt een zwarte broek met een zwarte rok erboven. Hij heeft ook een kol met das, maar geen hemd eerder een t-shirt eronder aan. Het klinkt wat bizar, maar het is wel mooi. Blanco draagt een losse witte broek en hemd. Behalve een mooie piano, waarop blanco gaat zitten in het 2de couplet is er niets anders op de scene. OK een heel discrete pianist dan. Alle belichting is trouwens ook in het zwart wit. Een zeer eenvoudige enscenering dat pas bij een mooi fragiel liedje. Mahmood zingt zeer goed en zuiver, ook bij zijn hoge noten. Blanco is iets minder zuiver, toch tijdens de eerste run. Beiden kijken niet echt naar de camera en dat is jammer want het houdt het wat afstandelijk, terwijl de eenvoud van dit liedje eigenlijk bedoeld is om je te raken. Tijdens de 2de run is de zang van Blanco beter en eindigen we het lied met een blauw verlichte scene, wat ik nu net een beetje jammer vindt. Toch is dit liedje zeer pakkend en blijft het een van de grote kanshebbers want het is uitstekend gebracht. Italië 2023? mogelijk.

Update: Italië zingt als 9de!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 2de (12%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

 

03- Het Verenigd koningkrijk: Sam Ryder – “SPACE MAN”

Het Verenigd koninkrijk, ofte de Engelsen in onze mond, nemen wraak dit jaar. Na een paar jaar slechte scores wordt dit een topjaar voor hen. Sam Ryder, die heel erg gekend is via Tiktok, brengt het liedje “spaceman”. Hij zingt zijn lied overtuigend met een klok van een stem waarin zelfs de hoge noten door het dak vliegen. Sam staat gekleed in een soort pak, klaar om uit een vliegtuig te springen. Het pak is helemaal bewerkt met zilver en parels en vormt allerlei hemellichamen. Space dus. Hij staat op een wit cirkelvormig plateau in een zilveren structuur, dat het inderdaad allemaal futuristisch maakt. Enkel, de structuur wordt geopend tijdens het bridge van het liedje en in de 1ste run zag je gewoon alle roadies de structuur openplooien. Ik vermoed dat dit een test was. Naar het einde toe wordt de zilveren structuur geel en roodachtig zodat het lijkt alsof Sam in de zonnekleuren zijn lied zal beëindigen. Het liedje eindigt met allemaal lichtsterren op de achtergrond en sluit het mooi af. Ook in de 2de en 3de run zie je de roadies de structuur openen, helaas. Dit liedje is vooral zeer goed door de stem van Sam Ryder. Het verdient in ieder geval om hoog te eindigen in de competitie, zelfs winnen zou voor de Engelsen, ofte het verenigd koninkrijk, dit jaar wel mogen.

Update: het Verenigd Koningkrijk zingt in de 2de helft!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 4de (9%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

 

04- Spanje: Chanel – “SloMo”

Spanje stuurt dit jaar Chanel naar het festival. Ook al ben ik persoonlijk niet echt een fan van de structuur van dit lied, het is op de scene wel geslaagd. Chanel heeft duidelijk goed geoefend met haar dansers want haar act is perfect gesynchroniseerd en ook al moet ze veel dansen, haar zang blijft wel goed. We merken wel dat de choreograaf duidelijk een fan is van de film flashdance en recenter ook graag Heleni Fuerego zag dansen, want de pasjes en billenwerk lijken er sterk op. Chanel draagt, net als haar dansers een soort matadoroutfit, maar het hare is helemaal met zilver bewerkt. Ze heeft lange laarzen aan die als een jarretel aan haar pakje hangen zodat je duidelijk haar billen en nog wat meer kunt zien. De Spaanse delegatie koos voor een regie met veel shots dichtbij, wat een goede keuze is, want als kijker word je “bootyhypnotic” door Chanel. Alles wordt verlicht in de nationale geelrode kleuren we krijgen een regen van vuurwerk en als klap op de vuurpijl haalt ze een waaier boven. Spaanser kan dit niet. Ik moet mijn mening herzien want op de scene werkt dit lied volledig en is Spanje ook een sterke kandidaat dit jaar.

Update: Spanje zingt in de eerste helft!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 5de (4%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

 

05- Duitsland: Malik Harris – “Rockstars”

Ik vrees dat mijn commentaar over Duitsland niet echt voor gevoelige zielen zal zijn. Het liedje op zich al klink meer een afdankertje dat een eminemimitator zou geweigerd hebben in 2010, maar helaas is het op scene ook inspiratieloos. Malik Harris zingt goed en rapt ook duidelijk, dat kunnen we positief schrijven. Hij staat met allerlei instrumenten rond zich als in een recordingstudio. Alleen zijn er geen andere muzikanten om hem heen, alsof ze het al hebben opgegeven en hem alleen achterlaten. Malik speelt enkel noten op een synthe, klopt 3 tijden op een en trom en neemt daarna een gitaar, allemaal terwijl de muziek gewoon doorgaat. Zoals Didier eerder schreef deze week, vind ik het ook sneu dat men een instrument bespeelt om het dan achter te laten terwijl de muziek van het instrument gewoon verder gaat. Wel hier zien we het summum. Het is bovendien nogal donker gefilmd en bij de rap verandert de camera zelfs niet van stand, alsof ook de regisseur het heeft opgegeven. De landen uit de big 5 die afgelopen jaar zeer zwak scoorden hebben duidelijk uit hun fouten geleerd, behalve Duitsland, die kabbelen gewoon verder. Dit komt volgens mij niet verder dan ergens in de rechterkolom op het scorebord. Jammer dat ik met dit liedje moet afsluiten. In ieder geval waren de andere 4 liedjes uit de big 5 toppers.

Update: Duitsland zingt in de eerste helft!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 23tigste (<1%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Tags: ,
Comments are closed.

Back to Top ↑