Turijn 2022

Gepubliceerd op: 6 mei 2022

0

Turijn Live – Dag 7: tweede repetitie tweede helft semi 2

Didier, Sofie, Thybault en Stephan staan weer klaar om de tweede repetities te volgen  van Australië tot en met Tsjechië. Benieuwd of het vandaag wat vlotter verloopt……

Australië: Sheldon Riley – “Not The Same”

Stephan:

Starten doen we vandaag met Australië, en jawel hoor, we kunnen onmiddellijk de repetities volgen wat op zich al een verbetering is ten opzichte van de voorbije dagen. Sheldon staat op een platform dat verbonden wordt door twee hoge trappen. Hij draagt een witte ensemble met lange sleep met veren en uiteraard ook zijn glinsterende masker. De lange valse nagels en het dragen van veel te veel juwelen storen mij meteen. De setting is heel donker en op de achtergrond staan spiegels. Bij aanvang van het laatste couplet wandelt hij de trap op om bovenaan op een ander platform te eindigen waar hij zijn masker eindelijk afzet. Voor mij had het masker niet gehoeven. Er is geen enkele connectie met de zanger tot hij die afneemt en dat is jammer omdat hij toch een knap snoetje heeft. Sheldon Riley is een uitstekende zanger en weet zijn eerste run perfect af te sluiten. De tweede run verloopt wat moeizamer: Sheldon vergeet tot twee maal toe zijn tekst. Stress? Dit haalt probleemloos de finale

Sofie:

Net als bij Azerbeidzjan komt er bij de act van Australië een trap aan te pas. Deze keer weliswaar een witte versie die de met parels gesluierde zanger Sheldon halverwege het nummer omhoog wandelt. Niet evident lijkt me met zijn witte, lange, gevederde sleep! Naast het masker vallen Sheldon’s lange witte nagels aan één hand op. (Waarom dat maar aan één van beide handen het geval is, is me trouwens een mysterie). Tot slot doet Sheldon bovenaan de trap de voor ons alom bekende ‘mask off’-move als apotheose. Benieuwd of hij het droog kan houden als hij dit voor echt doet volgende week! Persoonlijk blijf ik het vervelend vinden om 3/4 van een nummer te kijken naar een zanger met wie je in feite geen oogcontact kan maken. Hierdoor mis ik toch de interactie met de kijker. Van Sheldon zijn stem kan ik niet echt veel slecht zeggen, al zit hij er toch een aantal keren naast. Al bij al geen slechte prestatie. Maar sorry, ik blijf het op zich een draak van een nummer vinden…

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 13de (1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 4de (80%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Cyprus: Andromache – “Ela”

Stephan:

Cyprus is aan de beurt en Andromache staat op een constructie die lijkt op een schelp en wordt geflankeerd door twee danseressen. Ze draagt een nauw aansluitende lange jurk met split. Vanaf de eerste noot zingt ze kattevals, enkel tijdens het refrein (als de opgenomen backings er aan te pas komen) klinkt het beter. De danseressen voeren een typische choreografie uit die we al meerdere keren zagen doorheen de jaren.  Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende kleuren: goud, blauw, roze en het past wel bij het nummer. Door de constructie hebben de Cyprioten ook geen last van de niet werkende halve zon. Tijdens de tweede run zingt ze al een pak beter. Er wordt gefluisterd dat ze problemen had met de oortjes waaruit zij de muziek kan horen. Afwachten wat de derde run geeft om te zien of dat effectief zo is en wat doet ze daar? Ze stopt met zingen omdat er duidelijk een technisch defect is. Het geluid van haar micro staat te stil. De laatste poging is al een pak beter, ze klinkt nu eindelijk wat overtuigender. Ik heb het gevoel dat deze repetitie Andromache wat onzeker heeft gemaakt. Hopelijk voor haar kan ze dit achter haar laten.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 16de (1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 8ste (66%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Ierland: Brooke – “That’s Rich”

Stephan:

Het is de beurt aan Ierland. En ook voor deze repetitie was het bang afwachten om te horen hoe Brooke zou klinken. De eerste beelden zijn veelbelovend met veel paarse lichtstralen waardoor de aanwezigen in de zaal weer wakker zullen geschud worden. Daarna zien we een hart die op de vloer wordt geprojecteerd en zowel Brooke als haar vier danseressen liggen op de grond. “That’s rich” is een leuk nummer maar de act is naar mijn mening veel te braaf. Brooke probeert een ondeugende act neer te zetten, maar het komt heel kinderachtig over. Haar outfit zou ook iets uitdagender mogen zijn. Het mag allemaal veel speelser. Ze heeft heel weinig oogcontact met de camera, iets dat meerdere artiesten last van hebben dit jaar, en dat is jammer. Over camerawerk gesproken; ook hier gebeuren er regelmatig fouten. Een cameraman komt in beeld en dit zou nu toch niet meer mogen. Hopelijk komt dit allemaal goed tegen dinsdag. De Ierse is ook niet de beste zangeres en dan ben ik nog beleefd. De hoge noten klinken meer als geschreeuw dan iets anders. Ierland kan opnieuw een record verbreken door voor de derde maal op rij laatste te eindigen in de halve finale….

Sofie:

Zangeres Brooke draagt een hemelsblauw rokje, een kort topje en bijpassende hoge laarzen en wordt geflankeerd door vier kortgerokte jongedames in’t wit. Haar nagels en microfoon zitten vol glinsters. In deze outfit lijkt ze echt pakken jonger dan ze eigenlijk is (ze blijkt toch al 23). Het nummer begint met een topshot waarbij Brooke en de dames rondom haar op de grond in een groot roos hart liggen. Zodra ze opstaan en aan hun danspasjes beginnen, krijgen we overal heel wat roze hartjes te zien. De kleur roze blijft trouwens de rest van het nummer domineren. Brookes zangprestatie is zeker niet slecht te noemen, ik had eerlijk gezegd erger verwacht. Mijn twee tienerdochters zijn dol van dit nummer dus als er volgende week heel wat jongelui stemmen, geraakt Brooke zeker door naar de finale. Verdiend wat mij betreft.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 32tigste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 17de (19%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Noord Macedonië: Andrea – “Circles”

Stephan:

Andrea staat helemaal alleen op het podium en twee blauwe spots worden op haar gericht wat heel mooi is op beeld maar het duurt te lang alvorens we ze van dichtbij te zien krijgen. De camerashot vanuit de zaal duurt gewoon te lang en is ook niet goed gedaan. Andrea draagt een zwarte broek en kort topje met daarop een zwarte satijnen mantel met glinsters. Ze zingt goed maar na anderhalve minuut begint het te vervelen. Er gebeurt gewoon veel te weinig. OK dit nummer hoeft geen choreografie of vuurwerk maar er zou wat meer met lichteffecten mogen gespeeld worden ofwel had ze niet alleen op het podium mogen staan. Andrea gaat wel volledig op in haar zang en dat zie je ook aan haar gezicht; ze trekt een beetje te veel grimassen. Dit wordt waarschijnlijk het moment waarbij de frisdrank en de chips worden aangevuld. Ik vrees dat Noord-Macedonië opnieuw blijft steken in de halve finale.

Sofie:

De setting van Noord-Macedonië is erg donker, waarbij er vooral met blauwe en witte spots gewerkt wordt die op het ritme van de muziek aan en uit springen. Andrea staat heel alleen op het podium en draagt een volledige zwarte outfit. Het lijkt alsof haar mascara wat uitgelopen is onder de ogen. Maar ik vermoed dat dit opzettelijk zo is om de boze en droevige uitdrukking op haar gezicht te benadrukken? Verder gebeurt er eigenlijk niet zo heel veel, behalve een leuke topshot waarbij ze in een draaikolk lijkt terecht te komen. Daarnaast worden er eventjes enkele witte handen geprojecteerd op twee zwarte led-schermen die zich halverwege het podium bevinden. Andrea zingt er trouwens geregeld goed naast, dus ik vind dit geen fameuze prestatie.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 40tigste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 18de (18%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Estland: STEFAN – “Hope”

Stephan:

Stefan staat op het kleinere podium vooraan en de camerashots zijn ook hier weer heel slecht. We zien eerst zijn rug en dan wordt er zijdelings gefilmd; eerst zijn gitaar en dan zijn gezicht. Er worden zwart/wit effecten gebruikt en dat is wel heel leuk gedaan. Als hij zich naar het grote podium begeeft loopt het helemaal mis. De camera kan  niet volgen en Stefan zingt dan ook minder goed omdat hij zich veel te veel moet haasten. Complete chaos dus….. Dit zou wel eens de verrassing van de avond kunnen worden en dat bedoel ik niet positief.

Sofie:

De beelden van Estland beginnen in sepiatinten met een retro-effect erop. Om dan na een tijdje over te gaan in kleur. Stefan is volledig uitgedost in een beige cowboy-achtige outfit (weliswaar zonder hoed). Daarbij lijkt het dat hij water in zijne kelder heeft 😉 Aanvankelijk speelt hij op de gitaar die hij de rest van het nummer losjes over zijn rug laat bengelen. Ik vind het nummer erg goed beginnen maar zodra hij begint rond te lopen, wordt alles een beetje chaotisch in beeld gebracht en krijgen we meermaals verkeerdelijk een cameraman in beeld te zien. Door al dat heen- en weer geloop verliest hij ook regelmatig de sterkte in zijn stem. Het is alsof hij wat uit adem is. Jammer, want Stefan kan echt wel zingen! Wat wel erg leuk overkomt, is zijn charmante, lieve lach die met zekerheid menig harten sneller zal doen slaan. Aan het einde van het nummer gaan de beelden opnieuw over naar sepia en vernauwt het beeld uiteindelijk met zwarte banden tot een volledig zwart scherm. Dit vind ik best een knap effect. Ik had beter verwacht, maar na het vorige donkere nummer, zal dit de kijkers zeker terug wakker schudden!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 17de (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 5de (78%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

Roemenië: WRS – “Llámame”

Stephan:

Met een half uur vertraging mag Roemenië het podium op. Ik verwacht een zwoel optreden van WRS en dat probeert hij ook. De danspasjes zijn zo goed als identiek als die uit de nationale voorronde. Er worden warme kleuren gebruikt zoals rood en geel en dat past bij de act die Roemenië brengt. Jammer is wel dat de woorden llámame en Hola mi bebe-bé niet groter geprojecteerd werden. Nu zijn ze aan beide kanten te zien (scherm achter de halve zon) en af en toe op de vloer maar die komen niet genoeg in beeld. De Roemeen is ook niet de beste zanger maar ondanks het vele dansen valt het nog best mee. Op het laatst wordt het rode hemd met franjes van de zanger door de dansers van zijn lijf gerukt, dit hadden we nog nooit gezien…… Ik val misschien wat in herhaling maar ook hier hebben de cameralui moeite om dit probleemloos te laten overbrengen. Ik mis een beetje energie en pit bij het zien van dit optreden. Misschien dat wat vuurwerk soelaas brengt?

Sofie:
Het eerste wat we van Roemenië te zien krijgen, is enkele dansmoves van twee gespierde mannen met weinig om het bovenlijf. Vervolgens krijgen we de zanger in beeld die een soort zwarte latexbroek draagt met daarboven een Spaans getinte, vuurrode blouse met franjes. De twee dames naast hem dragen een soort rode jumpsuit met brede pijpen met enkele gaten erin aan de zijkant. (Ik krijg een beetje een Nicole en Hugo flashback) Ik vermoed dat dit sexy moet zijn, maar zelf vind ik het eerlijk gezegd niet super geslaagd. Er volgen heel wat goed ingestudeerde flamenco-bewegingen, al dan niet in duo. En dan scheuren twee dansers zijn blouse uiteen zodat er een semi-transparant, glinsterend onderlijfje tevoorschijn komt. De zang is ok, maar ook niet meer dan dat. Iedereen doet duidelijk zijn best om de ‘sexyness’ van het scherm te laten spatten, maar het komt niet helemaal tot zijn recht. Ik blijf dan ook wat op mijn honger zitten.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 37tigste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 13de (39%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Polen: Ochman – “River”

Stephan:

Polen is aan de beurt. Zorg dat je vooraf eens naar het kleinste kamertje bent geweest want tijdens de intro van “River” hoor je een zware regenval terwijl er ingezoomd wordt vanuit de zaal naar de waterval aan het podium om dan naar Ochman zelf over te gaan. De vier dansers staan op het smallere podium vooraan en dit wordt niet zo goed in beeld gebracht. Het wordt een beetje chaotisch als het echte onweer losbarst. We zien bliksemschichten en het beeld wordt als het ware door elkaar geschud. Het lijkt op een aardbeving maar dit komt heel rommelig over. Ook de regendruppels die op het scherm neerdwarrelen zien er wat tweedehands uit. De dansers zijn donker gekleed en door de donkere setting vallen ze eigenlijk niet genoeg op. Ze hebben in mijn ogen geen enkele meerwaarde. Wat vooral opvalt is dat Ochman een uitstekende zanger is en drie minuten lang toonvast zingt. Ik ben geen fan van dit nummer maar dit is een verademing na alles wat ik tot nu toe gehoord en gezien heb.

Sofie:

Bij de eerste noten van Polen krijgen we een soort regendruppel-effect over het scherm te zien en horen we het gedruppel ook nog eens. Dat komt de eerste seconde wat raar over, alsof er geruis op het beeld zit. Ochman draagt een sober zwart broekpak met wit hemd en een soort met diamant beklede halsband. Blauw is de overheersende kleur en buiten dat regen-effect begint het beeld op een bepaald moment ook nog eens te schokken in combinatie met wat bliksemschichten. Een beetje bevreemdend. Na een tijdje komen enkele duistere individuen wat rond hem dansen. Je ziet hen echter amper omdat ze vaak erg slecht belicht worden. Ik vermoed dat ze watergeesten voorstellen? Ze zijn in mijn ogen alleszins wat overbodig. Tussendoor krijgen we op het scherm wat projecties van Ochman te zien met een effect erop zodat het lijkt alsof hij zelf volledig uit water bestaat. Het geheel eindigt opnieuw met een regendruppels op het scherm. Ochman zelf zingt loepzuiver, erg mooi van begin tot einde. Een verademing tegenover een aantal andere deelnemers. Ik vind dit echt wel een sterke deelnemer!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 8ste (2%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 2de (90%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Montenegro: Vladana – “Breathe”

Stephan:

Blauw, blauw en nog eens blauw het lijkt wel de hoofdkleur van dit jaar. Vladana draagt een mooie lange (wat dacht u) blauwe jurk en op haar rug iets cirkelvormig dat me eerst aan een pauw deed denken. Tijdens het nummer branden er LED-lichtjes van binnen naar buiten en omgekeerd wat wel een mooi effect geeft. Vladana is goed bij stem maar klaagt over geruis op de achtergrond. Ze heeft trouwens nog een verrassing in petto want op het einde van het nummer zingt ze een stukje in het Italiaans. Of dit allemaal genoeg zal zijn om punten te sprokkelen zal blijken. “Breathe” is een typische Balkan ballade die we eerder al genoeg gehoord hebben. Anno 2022 zie ik dit niet meer scoren, maar op het Songfestival weet je maar nooit.

Sofie:

Het gezicht van zangeres Vladana is versierd met verschillende pareltjes. Daarnaast draagt ze een helblauwe jurk en sjouwt ze precies een grote blauwachtige, half transparante zon op haar rug. Toegegeven, het eerste moment dacht ik dat het zo’n soort papieren Chinees parapluutje was. Pas zodra de lichtjes erin oplichten, verander ik van gedachte. De buste van haar jurk licht plots ook op waardoor het lijkt dat de lichtjes over haar heen lopen. Wel een mooi effect. Achter haar zien we nu en dan projecties van gezichten, afgewisseld met grijsachtige 3D-beelden van een kale man. Mooi vind ik die beelden niet laatste echt. Vladana zingt goed, buiten hier en daar wat foutjes. Op zich vind ik dit best een mooi nummer en Vladana levert zeker geen slechte prestatie. Maar of dit voldoende is om naar de finale te raken? Ik weet het niet.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 34tigste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 15de (25%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

 

België: Jérémie Makiese – “Miss You”

Stephan:

De spanning stijgt want Jérémie mag nu het podium op. Hij draagt dezelfde outfit als we vooraf op TikTok zagen. Het eerste beeld die we te zien krijgen is opnieuw vanuit de zaal terwijl er op Jérémie wordt ingezoemd. Zowel boven als links en rechts van hem worden blauwe lichtstralen naar hem geprojecteerd. Op de blauwe achtergrond worden witte cirkels geprojecteerd.  Jérémie houdt nu zijn ogen wel open en zoekt contact met de camera. Bij het begin van het tweede couplet wordt de achtergrond door gele lijnen gevuld terwijl de vier dansers het podium opkomen. De belichting verandert bij het refrein naar rode en gele tinten. De choreografie lijkt dezelfde als die die we zagen tijdens de finale van The Voice Belgique en wordt mooi synchroon uitgevoerd. Op het einde van het nummer wordt de achtergrond door witte spots naar het 5-tal gericht waardoor ze niet goed zichtbaar zijn op het scherm. Bij de derde run is dit verholpen. Ik heb wel het gevoel dat Jérémie nog niet voluit zingt, het lijkt erop dat ofwel zijn stem nog niet 100% beter is ofwel bewaart hij het beste voor woensdagavond. België gebruikt geen props, maskers, vuurwerk of andere extravagante dingen en dat is ook niet nodig maar ik mis iets bij het zien van het optreden maar ik kan niet zeggen wat. Ik had gehoopt de vibe uit de videoclip terug te zien op het podium maar dat is niet het geval.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 18de (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 7de (70%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

 

Zweden: Cornelia Jakobs – “Hold Me Closer”

Zweden is mijn topfavoriete en ben dus ook hier enorm benieuwd naar. De eerste seconden van de repetitie verlopen ook niet goed omdat Cornelia continu gekraak hoort in haar microfoon. Ze herneemt en bij het refrein stopt ze opnieuw met zingen omdat het geluid niet goed overkomt. Bij de derde poging zingt ze wel door. We krijgen uiteraard dezelfde act te zien als tijdens Melodifestivalen maar ook hier is het camerawerk de boosdoener. Hoe is dit toch in Godsnaam mogelijk dat bij elke repetitie iets misloopt?! Ook bij de tweede run loopt het camerawerk compleet fout. Cornelia stopt opnieuw met zingen en excuseert zich. Het inzoomen op de Zweedse is wat bevend en komt echt niet mooi op het scherm. Soit, Cornelia zingt meer dan behoorlijk en haar gebroken stem past perfect bij dit nummer. Ik begin echt wel te vrezen dat de Italianen nog heel wat werk voor de boeg hebben om alles tip top in orde te krijgen, niet alleen voor Zweden maar voor heel wat delegaties…… Dit gaat gegarandeerd naar de finale.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 3de (12%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 1ste (91%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

 

Tsjechië: We Are Domi – “Lights Off”

Stephan:

De Tsjechen mogen als laatste het podium op. Het feesten kan beginnen met het uptempo nummer “Lights off” van We are Domi. De  zangeres zit op de grond naast de DJ. Verder huppelt ze wat over en weer. Op de achtergrond worden regelmatig Romeinse standbeelden geprojecteerd, wat die hier te zoeken hebben is een groot vraagteken. De belichting is heel donker, had dit wat kleurrijker geweest dan was dit veel “feestelijker” geweest. Ik ben wel aangenaam verrast door de zang, niet dat die super goed is, maar ik had het veel erger verwacht. Ze doet moeite om de zaal op te zwepen maar ook zij mist wat energie om echt overtuigend over te komen. Dit zal waarschijnlijk wel de finale halen.

Sofie:

Het eerste beeld van We Are Domi is een close-up van allerlei kleurrijke draden in combinatie met enkele retro keyboards. De bandleden dragen alledrie een paarsgetinte outfit met lappen andersgekleurde stof erin. Het lijkt wel alsof ze hun outfits uit een bonte bedsprei geknipt hebben? De zangeres heeft er duidelijk zin in en danst stevig mee op de beats. Achter de drie bandleden wordt tussendoor beelden van David getoond van Michelangelo. Geen idee wat dit met Tsjechië te maken heeft, of is dit eerder een ode aan Italië? Zelfs tijdens een topshot krijgen we een paarsgekleurde David op de grond geprojecteerd te zien. Voor de rest overheersen witte spots die flitsen op het tempo van de beats zodat we een stroboscoop-effect krijgen, wat natuurlijk wel past met zo’n dance-nummer. Er wordt niet altijd even zuiver gezongen, wat me eigenlijk niet zo erg stoort omdat haar stem ondersteund wordt door de achtergrond. Ook leuk is dat op een bepaald moment even alle lichten uitgaan als ze zegt ‘turn the lights off’. Kortom: ik vond de studioversie al een knaller en ik vind dat de live-versie niet moet onderdoen! Kwestie van de tweede halve finale met een feestje af te ronden! 🙂

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 21tigste (<1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 9de (62%)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

 

 

Tags: ,
Comments are closed.

Back to Top ↑