Turijn 2022

Gepubliceerd op: 4 mei 2022

0

Turijn LIVE – Dag 5: Tweede repetitie voor deelnemers Semi 1

Vandaag mogen de eerste deelnemers van de eerste halve finale voor de tweede keer repeteren. Benieuwd of er veel aanpassingen en beterschap is bij sommige deelnemers, of doen ze het toch minder goed dan tijdens de eerste repetitie?

Dit artikel wordt gedurende de dag aangevuld naarmate de repetities vorderen, dus regelmatig refreshen is de boodschap!

Albanië: Ronela Hajati – “Secret”

De tweede repetitie van Albanië werd helaas niet getoond. Vermoedelijk zijn er dus weer technische problemen…….

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie : 20/40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 80% (5de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

Letland: Citi Zēni – “Eat Your Salad”

 

De Letten krijgen we nu wel te zien, gelukkig maar. Citi Zëni heeft een heel kleurrijke achtergrond, hoewel de halve zon niet werkt en dat duidelijk in het nadeel is van dit optreden. Er worden wel leuke woorden zoals HOT en COOL op de vloer geprojecteerd en de belichting wordt ook goed gebruikt. De act is zeer gelijkaardig aan die van tijdens de nationale voorronde. De groep is heel energiek en heeft er meer dan zin in. Het nummer zelf spreekt mij niet aan, maar ze weten het wel overtuigend te brengen. Over de zang valt weinig te zeggen. Het zijn niet de beste zangers van deze editie maar het klinkt ook niet slecht. Na het optreden van Albanië zou dit wel kunnen vergeten worden. Maar bon, puike prestatie van de Letten.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 29 /40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 47% (12de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Litouwen: Monika Liu – “Sentimentai

 

Monika draagt een prachtige glinsterjurk met open rug en dit staat haar beeldig. Paars en goud zijn de hoofdkleuren die bij de Letse act gebruikt worden waardoor het geheel zeer intiem blijft. De Litouwse zangeres is zeer sensueel en weet perfect de camera te bespelen. Er worden ook leuke spiegelbeelden van haarzelf gebruikt. Monika zingt prima en zal ongetwijfeld punten sprokkelen. Van mij mag dit zeker naar de finale

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 38/40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 47% (11de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Zwitserland: Marius Bear – “Boys Do Cry”

 

De volgende aan de beurt is Zwitserland. Vorig jaar nog een grote kanshebber voor de overwinning. Dit jaar liggen de kaarten anders. “Boys do cry” is een mooie ballade maar het komt niet over zoals in de videoclip. Het geheel is veel te donker. Af en toe wordt er met licht gespeeld, zo wordt er een gebroken hart op zijn gezicht geprojecteerd maar omdat Marius niet echt stil blijft staan komt dit niet goed over. Zingen kan hij wel, maar ik vrees dat deze bijdrage het succes van vorig jaar niet zal evenaren. Dit gaat snel vervelen en zal de kijker niet bijblijven.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 15/40 (1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 60% (9de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Slovenië: LPS – “Disko”

 

Nu zou normaal gezien een feestje moeten gebouwd worden dankzij de Sloveense inzending “Disko”. Zet je gerust nog even neer, of kan je niet stilstaan, ga dan naar de koelkast om wat drank bij te vullen want dit wordt niks. De zanger van de groep lijkt totaal ongeïnteresseerd. Hij staat er gewoon omdat het moet, althans zo komt het over tijdens deze repetitie. Behalve de enorme discobal en het gebruik van gouden lichteffecten is er weinig tot niets dat eer doet aan de titel van de song. De camerashots zijn ook niet wat het zou moeten zijn. Je zou er zelfs onwel van worden. Kortom, Slovenië zal geen potten breken tijdens de eerste halve finale.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 39/40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 17% (16de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Oekraïne: Kalush Orchestra – “Stefania”

Oekraïne is de topfavoriet om dit Songfestival te winnen, benieuwd naar wat zij gaan brengen. Ik had de 3 optredens nodig om iets neer te schrijven omdat er zoveel moois gebeurt. Hier is duidelijk aan gewerkt. Mooi decor, zeer goed gebruik van de belichting en effecten  zoals de schaduwen van de bandleden die heen en weer dansen. Enig minpuntje is volgens mij ook de zon die denk ik in de weg staat om de ogen en handen te kunnen zien die op de achtergrond worden geprojecteerd. De laatste 30 seconden komen wat rommelig over, de camerashots veranderen iets te snel. Of dit een terechte winnaar zou zijn, laat ik aan jullie over, maar dit zal zeker scoren!

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 1/40 (43%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 93% (1ste)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Bulgarije: Intelligent Music Project – “Intention”

Het is aan de Bulgaarse rockband om hun tweede repetitie aan te vatten. Het beeld wordt bij het begin van het nummer in 2 gesplitst. Aan de rechter kant zien we de lead zanger en de andere helft is zwart tot het beeld volledig zichtbaar wordt. Net als bij Slovenië mis ik wat meer engagement van de groepsleden. Ze doen hun ding maar dan ook niet meer dan dat. Het decor is donker voor een heel groot stuk van het optreden. Gelukkig maken ze naarmate het nummer vordert wel gebruikt van gekleurde belichting. Dit tilt het nummer toch naar een iets hoger niveau. Of dit genoeg is om een ticket voor de finale te halen zal blijken.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 33/40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 17% (17de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Nederland: S10 – “De diepte”

S10 is één van mijn favorieten, ik ben dus heel benieuwd naar haar performance. Ze staat op een vierkant platform waarvan de randen een witte LED-strip hebben. De setting is heel somber (misschien té somber) en intiem. Er wordt heel slim omgegaan met de belichting. Tijdens haar eerste optreden dacht ik dat S10 zich wat inhield om haar stem te sparen. Bij haar tweede optreden vond ik de zang eveneens niet top. Ik heb het gevoel dat ze niet echt zelfverzekerd op het podium staat. Al bij al een goede repetitiedag voor onze noorderburen, maar of ze zelf tevreden is, betwijfel ik.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 9/40 (1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers:  92% (3de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Moldavië: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – “Trenuleţul”

De Moldaven mogen aan hun tweede repetitiedag beginnen. Het is moeilijk om hun inzending niet te vergelijken met hun vorige pogingen. Ook dit jaar brengt Zdob si Zdub een opzwepend nummer die de zaal aan het dansen zal brengen maar ik mis de vrolijkheid die ze tijdens hun twee vorige pogingen brachten. Ook hier wordt veel kleur gebruikt en dat maakt het geheel heel levendig. De act goed zit goed in elkaar maar zonder grote verrassingen. De bandleden zijn perfect op elkaar afgestemd en brengen synchroon hun danspasjes. Dit haalt ongetwijfeld de finale.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 22/40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 70% (8ste)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Portugal: MARO – “Saudade Saudade”

Een lid van de Portugese delegatie werd positief bevonden aan COVID-19. De repetitie kan gewoon doorgaan omdat MARO en haar backings negatief bleken.

Portugal betreedt eindelijk het podium! Maro staat op het kleine platform vooraan het podium. Dit maakt het moment veel intiemer. Dankzij het camera spel ontdekken we geleidelijkaan haar koorzangers (een van hen draagt een FFP2-masker en heeft geen microfoon. Ze zal niet meer op het podium staan tijdens de tweede run ). De gedimde lichten zorgen voor rust en op de achtergrond verschijnt telkens Saudade. Niets meer! Echter blijf je geboeid door de stemmen. Dit is een puike prestatie voor Portugal

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 12/40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 77% (7de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Kroatië: Mia Dimšić – “Guilty Pleasure”

Het eerste optreden van Mia is helaas rampzalig. Ze zingt enorm vals en meldt dat ze een probleem heeft met haar oortjes waaruit zij de muziek kan horen. Ze draagt dezelfde outfit als tijdens de eerste repetitie. Ze wordt vergezeld door 3 dansers. Ze start met haar gitaar in de hand. Als ze die afgeeft aan één van de dansers wordt dit in beeld gebracht en het oogt niet mooi. Heel wat camerashots kloppen niet. Mia lijkt heel onzeker als ze de danspassen uitvoert. Alles lijkt veel te veel ingestudeerd. Na de tweede run klaagt Mia nog steeds over het geluid en het feit dat de backings niet genoeg hoorbaar zijn. Hier is nog heel veel werk aan. Indien alle technische mankementen niet aangepast worden zal dit de finale niet halen. De derde run is iets beter maar nog steeds niet sterk genoeg om de halve finale te overleven.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 25/40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 32% (14de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Denemarken: Reddi – “The Show”

Het Deense optreden ziet er exact hetzelfde uit als tijdens de nationale finale. De leadzangeres start in een donkere setting aan de piano en draagt een groen glinsterend pak.  De andere bandleden dragen gelijkaardige pakken in bordeaux en paarse tinten. Wanneer het nummer losbarst waadt het podium afwisselend in rood, blauw, groen en geel terwijl de naam van de groep in witte letters op de grond geprojecteerd wordt. Hoewel de dames duidelijk overlopen van energie komt dit niet echt op scherm over. Vooral wanneer ze allemaal rond de drumster gaan staan is het alsof ze een verplicht nummertje uitvoeren. Alles lijkt veel te braaf. De make-up van de leadzangeres kan trouwens opvallend beter. Ze ziet eruit alsof ze net een hele nacht in de Euroclub gehangen heeft en eerlijk gezegd klinkt haar stem, hoewel ze niet vals zingt, ook een beetje zo.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 37/40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 21 % (15de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Oostenrijk: LUM!X feat. Pia Maria – “Halo”

Lumix staat aan zijn mengtafel en draagt een zwart pak met een lederen jas erboven. Pia Maria staat er naast en heeft eveneens een zwarte glinsterende jas aan met daaronder donkere kledij. De setting is vooral donker met witte en rode tinten. Ze staan midden in een grote cirkel die afwisselend wit en rood oplicht. Lumix probeert tijdens het optreden af en toe het (nog niet aanwezige) publiek op te zwepen. Het ziet er allemaal inderdaad uit als een DJ die een zangeres meegebracht heeft, weinig verrassend en heel voorspelbaar.

Wat echter echt alle aandacht van het optreden afleidt is de povere zang. Tijdens de eerste run werd dit zoals gevreesd vakkundig de verdoemenis in gezongen waardoor lied en optreden als een kaartenhuisje in elkaar zakten. En hoewel de zang met elke run een beetje beter werd lijkt dit toch niet meer te redden.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 30/40 (< 1%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 49% (10de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Griekenland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together”

Een van de favorieten van deze halve finale komt eindelijk op het podium. Ik was echt heel benieuwd om Amanda te zien en te horen want zij is één van de artiesten die ons het minste heeft laten zien sinds de start van het songfestivalseizoen. Amanda staat alleen op het podium, de camerabeelden zijn op haar gericht, waardoor we enkel haar gezicht te zien krijgen. Ze start als zittend op een stoel. Eenmaal men meer gaat uitzoomen zie je overal omgeklapte stoelen liggen, alsof er een ruzie had plaatsgevonden. Amanda beweegt op het podium voordat ze naar het centrum gaat. Vanaf ze zich in het centrum bevind, projecteert een lichtstraal de silhouetten van een dansend paar op de achtergrond. Dit effect is komt bijzonder succesvol over. Vocaal ik alles goed, tot op een paar noten na.

Enkel mis ik hier een zeker gebrek aan expressie. Dit zal toch beter moeten om de kijker volledig te grijpen. Alsook gebruikt Amanda in het begin hetzelfde effect van een elektronische verdubbeling van haar stem net zoals de studioversie. Dit is naar mijn mening niet het beste effect. Kortom een plaats in de finale zou een zekerheid moeten zijn voor Griekenland.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 6/40 (3%)
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 92% (2de)

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv):

 

Tags: ,
Comments are closed.

Back to Top ↑