Turijn 2022

Gepubliceerd op: 13 mei 2022

0

Turijn Live – Dag 14: Jury final

Het is Jérémie gelukt om België naar de finale te loodsen. Vanavond moet hij samen met de andere 24 finalisten opnieuw het beste van zichzelf geven om de jury’s te overtuigen.

Wij volgen de jury finale voor jullie op, refresh dus regelmatig dit artikel om alles te lezen over deze repetitie.

In het filmpje waarmee de RAI deze finale begint zien we honderden Italianen die doorheen smalle straten stappen terwijl ze in hun handen klappen. Op een groot plein staan muzikanten en het nummer “Give peace a chance” weerklinkt tot we beelden van de zaal te zien krijgen.

Laura Pausini start de show met een medley van haar grootste hits waaronder “La Solitudine”. Bij elk liedje draagt ze iets anders maar ze heeft wat last met een lange witte mantel die ze telkens opnieuw weer aantrekt om het verrassingseffect niet te bederven.

Dan begint de vlaggenparade. De kleuren van de gay community worden geprojecteerd op het kleine podium en op het scherm achter de niet werkende zon. Telkens als een land afgeroepen wordt verschijnen ook de kleuren van de respectievelijke vlaggen op de achtergrond.

De drie presentatoren worden vervolgens onder luid applaus aangekondigd. En ze verwelkomen iedereen voor de Grand SEMI Final!….. Hmmmmmm Allessandro en Laura zien er sprankelend uit in hun glinsteroutfits. Mika draagt een wit kostuum.

Na de gebruikelijke aanwijzingen om te stemmen kan de show eindelijk beginnen.

01 – Tsjechië: We Are Domi – “Lights Off”

Laura Tesoro sloot destijds de tweede halve finale af en mocht de finale openen. Tsjechië mag net hetzelfde doen.
We Are Domi brengt meteen de zaal in beweging. Ze zingt vrij goed, net zoals tijdens de halve finale. Dit is een fantastische opener van de finale. Het is van 2018 geleden dat de Tsjechen een plaats in de top 10 kon behalen. Kan We Are Domi dit evenaren? Het zou zo maar kunnen, Laura Tesoro deed dat toch ook……

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

02 – Roemenië: WRS – “Llámame”

WRS is duidelijk blij in de grote finale te staan en geniet zichtbaar van zijn optreden. De beste zanger van de avond is hij niet maar de Roemeense bijdrage moet het ook niet van de jurystemmen hebben. Het optreden is drie minuten puur plezier en de zaal gaat nu al volledig uit zijn dak. Televoters zullen dit vermoedelijk wel weten te smaken.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

03 – Portugal: MARO – “Saudade Saudade”

Vorig jaar behaalde Portugal net geen plaats in de top 10 met een Engelstalig nummer. Dit jaar schakelen ze terug over naar hun eigen landstaal met de hoop het even goed te doen. “Saudade Saudade” als 3de plaatsen in deze finale is een slimme zet van de Nederlandse co-productie. Het verkleint misschien de kansen van Portugal om het echt goed te doen. MARO brengt opnieuw een vlekkeloze versie van hun inzending. Dit zal wel wat punten sprokkelen van de jury. Of de televoters hen veel punten zal geven blijft de vraag.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

04 – Finland: The Rasmus – “Jezebel”

Na de rustige Portugese inzending krijgen we wat rock uit Finland. The Rasmus wist gisteren de jury en de televoters te overtuigen. Net als gisteren wordt er goed gezongen en ziet alles er heel kleurrijk uit met al dat geel. Ik weet niet of dit zal scoren maar het is wel het enige rocknummer dat de finale wist te behalen. Alles kan dus.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

05 – Zwitserland: Marius Bear – “Boys Do Cry”

Wat een verrassing toen Zwitserland als eerste finalist werd aangekondigd. Het is duidelijk dat de jury dit nummer waarschijnlijk met heel veel punten heeft beloond, en achteraf gezien is dat terecht. Marius plakt niet echt op het scherm maar hij zingt als de beste. Heel emotioneel hoe hij zijn nummer eindigt. Razend benieuwd waar dit morgenavond zal eindigen in deze moeilijk voorspelbare finale.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

06 – Frankrijk: Alvan & Ahez – “Fulenn”

De Fransen brengen hun optreden op dezelfde manier als tijdens hun nationale finale. Het geheel blijft er erg rommelig uitzien. De zang is aanvaardbaar maar ook niet meer dan dat. Met deze inzending zal Frankrijk zeker geen potten breken.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

07 – Noorwegen: Subwoolfer – “Give That Wolf A Banana”

Slechts drie keer wist Noorwegen de finale niet te halen. Ook dit jaar zien we ze terug en of het al dan niet met TIX is zien we later wel (Volgens Wikipedia kondigt hij namelijk de Noorse punten aan). Na het vrij rommelige optreden van Frankrijk is dit een hele verademing. De ondertussen wereldberoemde danspasjes zijn geniaal en perfect uitgevoerd. Tot nu toe is dit het beste optreden. Een plaats in de eerste kolomhelft zou geen verrassing zijn.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

08 – Armenie: Rosa Linn – “Snap”

De Italianen krijgen het podium niet tijdig klaar voor het optreden van Armenië en moeten noodgedwongen een break inlassen.
Wat een mooi nummer is de Armeense bijdrage toch. Rosa Linn brengt “Snap” op een ontspannen manier en trekt nu ook tijdig de doekjes van de muren. Het decor is prachtig voor deze bijdrage en het moment waarop ze uiteindelijk in het publiek verschijnt zorgt opnieuw voor kippenvel. De zang is goed. Hopelijk wordt dit met veel punten beloond.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

09 – Italië: Mahmood & BLANCO – “Brividi”

Het gastland is nu aan de beurt. Uiteraard worden Mahmood en Blanco met heel veel applaus ontvangen. “Brividi” is een heel mooi nummer, zoals enkel de Italianen dit kunnen schrijven. Ze hebben al miljoenen views op Youtube en staan al in heel wat landen in de i-tunes charts. In 2019 werd Mahmood al eens tweede. Komt hij nu wel op het hoogste schavot terecht? Het duo brengt hun nummer alvast zeer overtuigend. Prachtig gedaan en uiteraard een hele arena die recht veert.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

10 – Spanje: Chanel – “SloMo”

Na Italië is het de beurt aan een andere favoriet: Spanje! De Spaanse fans gaan volledig uit hun dak maar zullen morgen waarschijnlijk een desillusie rijker zijn. Chanel zingt niet goed en dit valt heel erg op wanneer ze alleen zingt. De backings kunnen dit gelukkig wat verhullen. Het optreden spat wel van het scherm en de vuurwerkregen op het einde van het nummer zorgt voor mooie beelden. Misschien zullen de televoters dit wel met punten belonen maar de jury zou dit moeten afstraffen, zeker net na het nagenoeg perfecte Italiaanse optreden.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

11 – Nederland: S10 – “De diepte”

Na de verwoestende Spaanse storm die net over Turijn raasde is het nu aan S10 om het waar te maken. “De diepte” is een heel rustig en mooi nummer en een terechte finalist. S10 zingt ook vanavond vrij goed. De “oeh oeh aah aah” blijven maar in mijn hoofd zitten. De jury zal dit wel weten te waarderen. Kan Nederland opnieuw in de hogere regionen van het scorebord eindigen? Het is hen gegund.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

12 – Oekraïne: Kalush Orchestra – “Stefania”

Tijd voor de grote favoriet van de avond: Oekraïne! De leden van Kalush Orchestra brengen net als tijdens de halve finale hun nummer perfect. De energie spat van het scherm. Op zang en rap valt niks aan te merken. We merken deze keer wel een klein camerafoutje op tijdens het optreden.
Gaan ze winnen? Omwille van de politieke situatie is de kans groot!

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

13 – Duitsland: Malik Harris – “Rockstars”

Iedereen herinnert zich de nul punten die oa Duitsland vorig jaar kreeg van de televoting. Malik Harris brengt een aardig nummer en zingt het ook prima maar er gebeurt veel te weinig om echt op te vallen en dan zeker na het optreden van Oekraïne en een break. Duitsland kende eind jaren ’70 tot eind jaren ’80 zeer succesvolle jaren op het Eurovisie Songfestival. Ik vrees echter dat ze opnieuw in de onderste regionen zal eindigen.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

14 – Litouwen: Monika Liu – “Sentimentai

Litouwen staat terecht in deze finale en Monika brengt haar nummer ook nu weer foutloos. Geen veranderingen vergeleken met de halve finale maar een foutloze uitvoering die ook heel mooi in beeld gebracht wordt! Hopelijk worden ze hier voor voldoende gewaardeerd.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

15 – Azerbeidzjan: Nadir Rustamli – “Fade To Black”

Twee dikke vrienden mogen na elkaar zingen. Eerst is het aan Azerbeidzjan en dan komt Jérémie Makiese voor België.
Nadir brengt opnieuw zeer overtuigend zijn nummer. Ook de act wordt heel synchroon uitgevoerd. Het geheel komt heel mooi over op scherm en zal ook van de jury beloond worden met wat punten. Goed gedaan!

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

16 – België: Jérémie Makiese – “Miss You”

Stephan:

What the f*ck riep Peter Van de Veire nadat België als eerste finalist van de tweede halve finale werd aangekondigd. Iedereen was uitbundig en Jérémie natuurlijk ook. Ook vandaag is hij goed bij stem enkel op het laatste zit hij er heel even naast. Maar dit is echt muggenziften. Enig minpuntje is dan ook het verre camerawerk, er hadden wat meer close-ups mogen genomen worden. Knap gedaan! Hopelijk is de jury het met ons eens!

Bjorn:

De beurt aan België!
Jérémie brengt zijn nummer beter als tijdens de juryfinale van afgelopen woensdag. De laatste noot wordt deze keer perfect gehaald. Tijdens het ganse nummer is er naar het einde toe één keer een kleine uitschuiver te horen, maar verder brengt hij het foutloos. Grote voordeel van de Belgische inzending is dat het lied in vergelijking met de andere nummers echt verfrissend en modern klinkt. Nadeel is dan weer dat het visueel niet de mooiste show is. Dit is niet de schuld van Jérémie of zijn dansers maar komt vooral door de overbelichting van het podium. België heeft duidelijk niet de mooiste staging gekregen. Hopelijk wordt dit niet afgestraft want zanger en lied verdienen zeker waardering!

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

17 – Griekenland: Amanda Georgiadi Tenfjord – “Die Together”

Na de pauze is Griekenland aan de beurt als 17de. Amanda ziet er opnieuw stralend uit in haar wit doorschijnende jurk. Dit is zo stijlvol en knap gebracht. De Noorse is in mijn ogen de beste zangeres van deze editie en ook tijdens deze jury finale weet ze mij te overtuigen. Griekenland staat niet voor niets hoog genoteerd bij de bookmakers. Een plaats in de top 10 zou zeker verdiend zijn.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

18 – Ijsland: Systur – “Með Hækkandi Sól”

Ijsland is aan de beurt en het podium ziet er prachtig uit. Dit had ook bij de Belgische inzending gepast!
De zussen brengen hun nummer perfect. Enkel de Oekraïense vlag op hun handen leidt wat af.
Een mooie inzending die terecht in de finale staat!

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

19 – Moldavië: Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – “Trenuleţul”

Drie maal deelnemen aan de halve finale van het Songfestival en drie maal de finale halen. Zdob si Zdub doet het, een unicum sinds de halve finales werden ingevoerd. Ook dit jaar brengen ze ambiance op het Eurovisie Songfestival. Na een paar seconden krijgen ze de aanwezige fans al aan het dansen. Ik zag dit eerder de finale sluiten in plaats van Estland, maar dit is een uitstekende startpositie voor de Moldaviërs. Ik vermoed dat ze meer punten zullen krijgen van de televoting dan van de jury maar wat maakt het uit, ze hebben nu al geschiedenis geschreven.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

20 – Zweden: Cornelia Jakobs – “Hold Me Closer”

Cornelia staat voor Zweden als 20ste op het podium.
Het Zweedse nummer wordt gebracht zoals we het al ontelbare keren gezien. Opvallend is dat de Italianen het podium geen enkele keer schoonmaken tussen de optredens door. De grond zit dan ook vol met vegen en dat is te zien tijdens de Zweedse inzending. De Italianen filmen opnieuw iets te lang de rug van Cornelia. Op het einde van het lied maakt ze vocaal een serieuze uitschuiver. Toch blijft dit een top inzending maar een winnaar is het waarschijnlijk niet.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

21 – Australië: Sheldon Riley – “Not The Same”

Neen, u kijkt niet naar de Masked Singer maar wel degelijk naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Niet alleen de Noren hebben hun maskers aan want ook Sheldon draagt zijn eigen masker. Soit, hij zingt heel goed en weet zijn nummer te brengen zoals hij dat wilt. (Ik blijf het Blind date moment op de trap wel grappig vinden.) Enkel jammer dat het juist plaatsen van de trap in beeld kwam. Maar daar kan hij niets aan doen. Dit zal heel veel punten van de jury krijgen.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

22 – Het Verenigd koningkrijk: Sam Ryder – “SPACE MAN”

Net als Spanje hoopt ook het Verenigd Koninkrijk dit jaar eindelijk uit de onderste regionen van het scoreboard te verdwijnen. En toegegeven, dit is hun beste inzending in tientallen jaren. Sam zingt uiteraard goed maar het klinkt soms een beetje geforceerd. Het podium ziet er mooi uit en het nummer ontploft echt. Naar het einde van de show toe zal dit zeker onthouden worden en ik denk dat de Britse fans dit jaar niet ontgoocheld zullen zijn.
Er zijn wel meer gelijkenissen met Spanje: beide lijken pakjes gemaakt uit dezelfde stof te dragen.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

23 – Polen: Ochman – “River”

Polen haalde voor het laatst de finale in 2017. Ochman wist daar verandering in te brengen. Toegegeven ik ben geen fan van dit nummer maar hij zingt op een fenomenale wijze. Ik ben ervan overtuigd dat indien de halve zon wel zou werken dit veel mooier in beeld was gebracht. Het geheel zou veel minder donker zijn. Op de achtergrond (achter de zon) worden namelijk heel mooie beelden geprojecteerd die jammer genoeg niet helemaal zichtbaar zijn bij close-ups. Dit is sowieso top 5 materiaal.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

24 – Servië: Konstrakta – “In Corpore Sano”

Hoe anders dan alle overige inzendingen is Servië niet. Tijdens de halve finale was dit niet zo duidelijk omdat Konstrakta in het begin van de show moest optreden. Na drie ballades gezongen door mannen valt haar lied echter des te meer op. Dit is heel apart en zou net daarom verrassend kunnen scoren.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

25 – Estland: STEFAN – “Hope”

Afsluiter van deze 66ste editie is (verrassend) Estland. Stefan is duidelijk opgelucht dat hij de finale heeft gehaald. Hij ziet er wat rustiger uit. Ik blijf het jammer vinden dat hij zijn gitaar gedurende 2/3 van het nummer op zijn rug draagt. De muziek staat op band en hij had zijn gitaar beter achterwege gelaten. Stefan zingt goed maar zijn sprong van het podium naar de brug liep bijna mis, gelukkig voor hem liep dit goed af. Benieuwd wie hier op zal stemmen. Al bij al een leuke afsluiter van dit Songfestival.

Onze sterren:

Bjorn:  
Stephan:
Thybault: 

 

Tags: ,
Comments are closed.

Back to Top ↑