Tops & Flops

Gepubliceerd op: 29 april 2021

0

Tops & Flops: Zwitserland

 

Elke dag nemen we een deelnemer onder de loep van het komende Eurovisie Songfestival.  Zwitserland is het eerste land dat ooit het Eurovisiesongfestival won. Gjon’s Tears die bij de de favorieten van de afgelaste wedstrijd in 2020 behoorde, zal dit jaar opnieuw de Zwitserse confederatie vertegenwoordigen. Hij zingt « Tout l’Univers » in de tweede halve finale. Ontdek hieronder wat wij ervan vinden! Graag wijzen we jullie erop dat onze meningen niets te maken hebben met de OGAE ESC Poll.

 

 

Stéphan

Zwitserland was één van de zwakkere leerlingen uit de Songfestivalklas de afgelopen jaren. In 2019 wisten ze nog eens vierde te eindigen met Luca Hänni maar het is al van 1993 geleden dat ze nog eens op het podium eindigden. Of Gjon’s Tears daar kan in slagen betwijfel ik. “Tout l’univers” is een kopie van “Arcade” en ik vond dit dan stukken beter. De stem van de Zwitsers spreekt mij niet aan waardoor ik nooit echt op het nummer let en zijn live performance op de Spaanse televisie vond ik eigenlijk niet goed. Ik gun het de Zwitsers, maar niet met deze inzending.

Mijn oordeel: FLOP – 7/20

 

Bjorn

Het spijt me maar deze inzending vind ik eigenlijk vreselijk. Ik hou ten eerste al helemaal niet van de stem van Gjon’s. Ze geeft me dezelfde rillingen als wanneer je met vingernagels over een krijtbord krast. Ik krijg er barstende koppijn van. Het lijkt ook eeuwen te duren vooraleer het nummer van de grond komt en wanneer het dat dan toch eindelijk doet valt het onmiddellijk weer stil. Het Frans vind ik ook helemaal geen pluspunt. Het lied had ongetwijfeld veel hedendaagser in het Engels geklonken. Tijdens het optreden op de Spaanse tv viel het tevens op dat Gjon’s absoluut geen charisma heeft. De zang was bij wijlen schreeuwen en Gjon’s leek zelf ook helemaal niet te genieten van zijn optreden. Integendeel, hij zag eerder uit alsof hij verschrikkelijke pijnen moest doorstaan. Ik kan hem verzekeren dat het ook voor mij een marteling was.

Mijn oordeel: FLOP – 4/20

 

Didier

Last but not least… We sluiten onze rondleiding van de 39 deelnemers af. En hoe! Mijn verwachtingen waren zeer hoog gespannen. « Répondez-moi » was al een van mijn favorieten van 2020. Hoe zou hij erin slagen zo sterk terug te keren? Met “Tout l’Univers” is hij er alvast volledig in geslaagd. Vanaf de eerste luisterbeurt was ik overtuigd. Alles bevalt me: zijn stem, krachtig en genuanceerd tegelijk. De opbouw van het lied die een echte sfeer creëert. Zijn kleurrijke en vrolijke persoonlijkheid. Ik lees vaak vergelijkingen tussen Duncan Laurence en Gjon’s Tears. Persoonlijk ben ik het er niet mee eens. Terwijl Duncan introspectief en terughoudend was, is Gjon eerder flamboyant en bezit hij een vleugje gekheid dat hem uniek maakt. Ik was al verbaasd over hem bij The Voice France en bij deze bevestigt hij voor mij zijn immense talent. Hij krijgt mijn 12 punten voor deze editie. 

Mijn oordeel: TOP – 20/20 (de enige!)

 

Thybault

Zwitserland is een moeilijk geval op het Songfestival, meestal scoren ze (zeer) slecht maar de laatste jaren hebben ze die pagina omgeslagen en zijn ze een nieuwe richting in gegaan. Vorig jaar was Gjon Tears één van de topfavorieten en ook dit jaar mag hij er terug staan. Ik vind persoonlijk dit nummer geweldig! Het arrangement klopt helemaal en het nummer raakt mij. Hier kan ik perfect 3 minuten naar luisteren. Het plaatje klopt dankzij zijn stemgeluid, het verhaal achter het nummer, … Het enige minpuntje is dat deze inzending gelijkaardig is aan “Arcade” maar persoonlijk vind ik dit beter. Voor mij mag Zwitserland met glans het Songfestival winnen.

Mijn oordeel: TOP – 19/20

 

Sofie

Na de ballade “Répondez-moi” in 2020 blijft Gjon’s Tears ook dit jaar in dezelfde genre met “Tout l’Univers”. Ik moet bij dit nummer steeds denken aan de stem van Duncan Laurence, die ook zo’n hoge tonen aankan. Weliswaar vond ik het nummer van Duncan beter. Dat raakte me tot in mijn ziel, het gaf me kippenvel. Iets wat ik bij dit nummer tot nu toe nog niet ervaren heb. Misschien slaagt Gjon’s Tears erin me alsnog tranen in de ogen te bezorgen tijdens zijn live performance in Rotterdam? Ik ben alvast reuze benieuwd! Finaleplaats waardig? Vanzelfsprekend.

Mijn oordeel: TOP – 15/20

 

Resultaat: Zwitserland krijgt van ons een totale score van 65/100.
En wat denken jullie over dit nummer? We zijn benieuwd naar jullie mening! 

 

Photo credit: Eurovision.tv

Tags: , , , , , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑