Tops & Flops

Gepubliceerd op: 24 maart 2021

0

Tops & Flops: Azerbeidzjan

 

Elke dag bespreken we een deelnemer van het Eurovisie Songfestival, editie 2021. Vandaag staat Azerbeidzjan in de schijnwerpers. De winnaars van de wedstrijd van 2011 rekenen erop dat Efendi opnieuw de nationale kleuren zal dragen. Zij brengt in Rotterdam in de eerste halve finale het nummer “Mata Hari”. Ontdek hieronder wat wij ervan vinden! Graag wijzen we jullie erop dat onze meningen niets te maken hebben met de OGAE ESC Poll.  

 

 

Didier

Ik vond “Cleopatra” echt goed en kan “Mata Hari” alleen maar waarderen. Het nummer heeft veel herkenbare ingrediënten, zowel wat betreft de opbouw als de klanken en de gimmick van de vervormde stem. Efendi is de godin van sensualiteit. Met de juiste enscenering en choreografie zal ze ongetwijfeld indruk maken. De juistheid van haar zang mag natuurlijk niet over het hoofd gezien worden. Voor mij is het enige minpunt de verandering in de muzikaliteit aan het eind van het liedje. Van een zeer etnisch ritme gaan we plotseling naar iets heel anders en verliezen we de vloeiendheid. Vorig jaar stond dit nummer in mijn top 3. Dit jaar zal het moeite hebben om in mijn top 10 te komen.

Mijn oordeel: TOP – 16/20

 

Stéphan

Mata Hari” en “Cleopatralijken in mijn ogen als twee druppels op elkaar. Weinig of geen verschil tussen de twee nummers. Ik krijg bij dit soort liedjes het gevoel dat we dit al te veel gehoord en gezien hebben op het eurovisie podium. Maar er zullen wel liefhebbers zijn voor dit genre. Er zijn verschillende uptempo nummers in de eerste halve finale maar dit vind ik dan van mindere kwaliteit.

Mijn oordeel: FLOP – 11/20

 

Thybault

Zoals vele inzendingen dit jaar heeft Azerbeidzjan hun inzending van 2020, alias “Cleopatra”, gekopieerd naar hun inzending van 2021 “Mata Hari”. Is dit erg? Ik vind dit helemaal niet! Ik vind het nummer vanaf de eerste seconde direct binnenkomen: Die etnische muziek met beat, het stemmetje tussen de strofes, een prachtvrouw die weet hoe te bewegen. Kortom geniaal! Alsook zingt Efendi in de eerste keer sinds de deelname van Azerbeidzjan een zin in het Azerbeidzjaans. Waar ik echt blij van word. Dit is het type nummer waarom ik van het songfestival hou! Wat er in mei op het podium zal gebeuren is nog een raadsel?! Maar één ding is zeker volgens mij en dat is dat Efendi  weer zal knallen. Als ik toch een punt van kritiek moet geven is dat Efendi in een halve finale die hoofdzakelijk bestaat uit up-tempo liederen. Dus ze zal haar punten moeten delen met de andere landen. Maar finale is hier een zekerheid!

Mijn oordeel: 15/20

 

Bjorn 

Nogal wat landen vissen in dezelfde vijver en sturen dit jaar een zangeres met een uptemponummer waarbij de gelijkenis met Fuego van Eleni Foureira nooit ver te zoeken is. Zo ook Azerbeidzjan. Hoewel ik het eigenlijk een beetje gehad heb met dergelijke deuntjes vind ik dit één van de betere pogingen dit jaar. De oriëntaalse invloeden vind ik er persoonlijk echter net iets te veel aan. Visueel zal het zoals altijd bij Azerbeidzjan wel snor zitten. Vermoedelijk zal dit dan ook wel een deftige score in de finale halen. “Mata Hari” eindigde ooit laatste op een songfestival in Nederland. Het zou me ten stelligste verwonderen als deze Mata Hari hetzelfde lot beschoren zou zijn.

Mijn oordeel: TOP – 13/20

 

Sofie

Ik krijg hier zo een ‘déjà entendu’ gevoel bij! Efendi brengt in mijn ogen een zwakker afkooksel van haar nummer van vorig jaar. En dan smijten ze er op het einde nog wat gitaren bij als climax. Wat mij betreft van het goede te veel. Ik twijfel er niet aan dat haar act van het podium zal spatten als een enorme bruisbal. De vraag is maar of haar stem de verwachtingen ook weet in te lossen? Afwachten, het is voor mij erop of eronder.

Mijn oordeel: FLOP – 10/20

 

Dit geeft ons een eindresultaat van 65/100 voor Azerbeidzjan.

En wat denken jullie? We zijn benieuwd naar jullie mening!

 

Photo credit: Eurovision.tv

Tags: , , , , , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑