Tops & Flops

Gepubliceerd op: 26 april 2022

0

Tops & Flops: Oekraïne

 

Elke dag nemen we een deelnemer onder de loep van het komende Eurovisie Songfestival. Ontdek hieronder wat wij ervan vinden! Graag wijzen we jullie erop dat onze meningen niets te maken hebben met de OGAE ESC Poll.

Vandaag: Kalush Orchestra – “Stefania” (Eerste Halve Finale – 6de)

 

Thybault

Oekraïne is het enige land dat sinds de introductie van de halve finales steeds de finale wist te halen. Het was dit jaar bijna onzeker of Oekraïne wel degelijk een inzending zou sturen maar uiteindelijk sturen ze de groep “Kalush Orchestra” met hun nummer “Stefania” dat opgedragen wordt aan de moeder van de zanger. Stefania is een mix van moderne en etnische klanken. Het nummer wist me snel te overtuigen omdat het bijzonder is, een eigen identiteit heeft en anders is dan de andere inzendingen. Er is geen twijfel dat Oekraïne doorgaat naar de finale omdat het dit verdient. Het is evenwel moeilijk te zeggen of Oekraïne kan winnen. Ik ben er alvast van overtuigd dat ze een grote steun en een groot aantal punten van het publiek zullen krijgen, mogelijk strijdend om de televoters te winnen. Maar of de jury hierin meegaat, weten we pas in mei.

TOP – 17/20

 

Sofie

Oekraïne is dit jaar een erg moeilijke inzending om te beoordelen vanwege de heersende oorlog. Enerzijds zullen ze sowieso veel punten krijgen uit medeleven, dat staat vast. Anderzijds blijft deze wedstrijd vanzelfsprekend om de muziek draaien. Zelf ben ik niet laaiend enthousiast over “Stefania”, vooral dan niet over het refrein dat als een klaagzang klinkt in mijn oren. Bovendien ben ik ook geen grote fan van rap. Het instrumentale deel met dat fluitje en die vette beat erachter op het einde van het nummer vind ik dan weer wel de max. Volgens mij weten de leden van “Kalush Orchestra” maar al te goed hoe ze een feestje moeten bouwen. Dat zullen ze dan ook extra hard doen op het Turijnse podium, al is het maar om zich eens goed af te reageren… Oekraïne gaat dus zeker door naar de finale en wie weet eindigt het ook nog eens erg hoog, gezien de omstandigheden. Winnen zou ik onterecht vinden omdat er echt wel betere nummers deelnemen.

TOP – 13/20

 

Bjorn

Kalush Orchestra won de zoveelste bewogen editie van Vidbir, de Oekraïense selectie voor het Songfestival. Ze zijn meteen de grote kanshebber voor de overwinning, weliswaar om de verkeerde redenen. Hun lied “Stefania” heeft een heel sterk refrein. De zanger zingt overtuigend en brengt het goed. Ook het instrumentale stuk werkt heel effectief. Voor mij zakt het nummer echter volledig in elkaar door de rap. Op zich hou ik daar wel van maar ik vind het in dit lied niet passen en overkomen. Het werkt eerder irritant. Vooral de ene rapper lijkt wel een opgewonden pop die rond staat te huppelen. Kan er trouwens iemand dringend dat roze potske van zijn hoofd halen?

Omdat we ze het allemaal wel gunnen maar niet met dit nummer: FLOP – 12/20

 

Didier

Als Alina Pash en haar “Shadows of Forgotten Ancestors” bevestigd waren als Oekraïense keuze, zou dat mijn 12 punten voor dit jaar zijn geweest. Ik luister nog steeds de hele dag naar dit liedje en het raakt me diep. Ik ben iets minder fan van “Stefania”, maar het is een slimme mix van moderniteit en traditie, wat Oekraïne zo succesvol heeft gemaakt op de wedstrijd. Ik ben echt fan van het refrein maar minder van de verzen.  Gezien de huidige situatie lijdt het geen twijfel dat het optreden van Oekraïne een hoogtepunt van de avond zal zijn… En ik zie ze met gemak heel hoog eindigen in het klassement, of zelfs de trofee winnen…

TOP – 12/20

 

Stéphan

Zij staan met stip op 1 bij de bookmakers om het komende Songfestival te winnen en dat is begrijpelijk met alles wat er zich nu afspeelt. “Stefania” is een leuk liedje, uniek in zijn genre en zal dus zeker opvallen. De groep is op elkaar ingespeeld en dat is duidelijk te zien. Het refrein is heel herkenbaar en blijft hangen. Zal Oekraïne winnen omdat de kijkers en de jury medelijden heeft met het land?  Dit blijft eigenlijk onbelangrijk. Hopelijk keert de rust snel terug in hun land, dat is het enige dat nu telt.

TOP – 14/20

Resultaat: Oekraïne krijgt van ons een totale score van 68/100.
En wat denken jullie over dit nummer? We zijn benieuwd naar jullie mening!

Tags: , , , , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑