Eurovision

Gepubliceerd op: 31 december 2022

0

Bye bye 2022!

 

2022 loopt stilaan ten einde. Hoog tijd om de balans op te maken van ons afgelopen Eurovisiejaar! Na twee edities die verstoord waren door de Covid 19 pandemie, konden we afgelopen jaar eindelijk onze passie weer bijna zoals normaal beleven. Zo vonden er tal van leuke activiteiten plaats, uitgezonderd de Nieuwjaarsreceptie.

 

OGAE ESC POLL 2022

4.438 leden van OGAE International stemden op hun favoriete kandidaten voor de editie van 2022, waaronder 223 leden van OGAE Belgium die op 24 april 2022 in Gent bijeenkwamen op onze Good Luck Party in aanwezigheid van Jérémie Makiese. Alleen OGAE Spanje en OGAE UK hadden evenveel leden die stemden! Proficiat om steeds met zoveel leden deel te nemen. Ons winnende trio was Nederland, Italië en Zweden. Het was uiteindelijk Cornelia Jacobs uit Zweden die deze editie van de OGAE ESC POLL 2022 won met 393 punten, gevolgd door Italië (387 punten) en Spanje (294 punten). Onze eigen Jérémie Makiese eindigde op de 24ste plaats met twee punten.

 

Tops & Flops

Het bestuur van OGAE Belgium nam afgelopen jaar de deelnemende nummers opnieuw onder de loep en ook voor ons was het Zweden die de meeste punten verdiende! In 2023 zullen we de deelnemende nummers opnieuw beoordelen, maar dan in een andere vorm. Hierover vertellen we jullie binnenkort meer!

 

Allemaal naar Turijn!

Het moment waarop we het meest wachtten, was aangebroken: met zijn allen samen eindelijk opnieuw een bijna normale editie beleven in de gaststad! Ook al was het niet altijd gemakkelijk om de Italiaanse organisatie te begrijpen, toch konden we genieten van een mooie editie. Allereerst dank aan Jérémie Makiese. Hij was zeer aanwezig voor de fans en wij danken hem nogmaals voor de tijd die hij ons gaf en voor zijn goede humeur. Hij was een goede kandidaat voor ons land en zijn plaats in de finale maakte ons erg trots. 107 leden van OGAE Belgium waren aanwezig in Turijn en we kwamen samen voor een heerlijke maaltijd en een feestelijke middag aan de oevers van de Po. We genoten ook van de wilde avonden in de EuroFanClub waarbij we de nacht door dansten.

In bijzondere omstandigheden werd de wedstrijd gewonnen door Oekraïne en de groep Kalush Orchestra. Daarnaast eindigden het Verenigd Koninkrijk en Spanje op respectievelijk de tweede en derde plaats. Een geweldige comeback voor twee van de BIG 5-landen die al enige tijd niet meer hadden geschitterd. De andere grote winnaar van deze editie van 2022 is ongetwijfeld de Armeense Rosa Linn, wier lied “Snap” intussen een wereldwijd succes werd.

 

OGAE-wedstrijden

Op gebied van de OGAE-wedstrijden hadden we wat meer pech…

De “OGAE Second Chance 2022” werd georganiseerd door OGAE Noorwegen. Zweden won, enigszins tot ieders verrassing, met de groep MEDINA. De Finse Bess en de Italiaanse groep La Rappresentante di Lista maakten het podium volledig. OGAE Belgium nam niet deel, aangezien Jérémie Makiese intern was geselecteerd. Maar er is goed nieuws: we nemen in 2023 terug deel dankzij de organisatie van Eurosong door de VRT.

De “Second Chance Retro/Jury Hits” wedstrijd werd dit jaar niet georganiseerd. En de eerste editie van de “OGAE Song Contest”, waarin de twee OGAE-wedstrijden (Song & Video Contest) werden gecombineerd (georganiseerd door OGAE Australië) verliep helaas niet zoals gepland. 107 leden van OGAE Belgium hadden Lost Frequencies ft Calum Scott gekozen om België te vertegenwoordigen. Helaas hadden de spanningen rond de oorlog in Oekraïne en de boycot van veel clubs tot gevolg dat de editie van 2022 geen winnaar kende. Bij OGAE Belgium is de grootste wens dat Oekraïne weer in vrede kan leven.

 

So You Think You Can Win Eurovision

De zesde editie van het evenement SYTYCWE 2022 was een immens succes. Bijna de helft van de leden van de club kwam bijeen in Mechelen om de beste show ooit te zien… die van onze leden! 21 deelnemende landen, 37 leden die hun geluk beproefden, met veel originaliteit en talent. En een groot feest tot diep in de nacht! Proficiat aan Tony en PJ, vaste deelnemers aan de wedstrijd, voor hun overwinning. Met hun originele cover van “Répondez-moi” van de Zwitserse band Gjon’s Tears wisten ze het publiek massaal voor zich te winnen. En toch was de concurrentie erg groot. Elk jaar stijgt het niveau. Onze juryleden zullen dit niet tegenspreken. Nogmaals hartelijk dank voor hun deelname en in’t bijzonder dank aan Sennek, onze kandidaat van 2018, die zich met plezier opnieuw bij ons voegde. Haar show, Eurovision Unplugged, wordt trouwens in januari hervat.

 

En zoveel andere spannende momenten!

In 2022 keerde ook “Het Grote Songfestivalfeest” in Amsterdam terug, waar veel van onze leden elkaar opnieuw konden ontmoeten en luisteren naar Eurovisie hits uit het heden en het verleden.
Tot slot verschenen Stéphan en Thybault ook in het VTM-programma “I can see your voice”. Een uitgelezen kans voor hen om reclame te maken voor de beste Eurovisie fanclub ter wereld 😉

 

En wat brengt 2023?

Momenteel telt de grote OGAE Belgium-familie 423 leden. Dat zijn er 27 meer dan eind 2021. Onze leden hebben maar liefst 17 verschillende nationaliteiten, waarbij we intussen 83 Franstaligen en 80 vrouwen tellen. Ons doelstelling voor 2023 is om onze club nog groter en diverser te maken. Bedankt aan iedereen om onze club zo levendig te houden op Facebook, Instagram en onze evenementen. We rekenen op jullie om van 2023 opnieuw een geweldig Eurovisiejaar te maken. 2023 belooft alvast erg druk te worden. En we beginnen er snel aan want op 14 januari in Paleis 12 in Brussel vindt Eurosong 2023 plaats. De week erop ontmoeten we elkaar in Gent voor de nieuwjaarsreceptie. Liverpool is gastheer voor de editie van 2023: we zijn er zeker van dat we dankzij de energie van OGAE UK een geweldige week zullen hebben, omringd door fans uit de hele wereld.

Wij wensen jullie allemaal een heel mooi 2023!
Comments are closed.

Back to Top ↑