Tops & Flops

Gepubliceerd op: 15 april 2022

0

Tops & Flops: IJsland

 

Elke dag nemen we een deelnemer onder de loep van het komende Eurovisie Songfestival. Ontdek hieronder wat wij ervan vinden! Graag wijzen we jullie erop dat onze meningen niets te maken hebben met de OGAE ESC Poll.

Vandaag: Systur – “Með Hækkandi Sól” (Eerste halve finale – 14de)

 

Thybault

Bij de IJslandse inzending heb ik onmiddellijk een Treble (Nederland 2006) gevoel maar dan duizend maal beter uitgevoerd. Wanneer ik mijn ogen sluit, zie ik mezelf al zitten aan het kampvuur waar het IJslandse trio een rustig samenhorend liedje brengt. Ik moet wel toegeven dat bij dit soort nummers de styling/act cruciaal is, want het mag helemaal niet slaapverwekkend overkomen. Als de IJslandse delegatie slaagt in het neerzetten van iets goeds dan zal dit zonder probleem de finale halen. Anderzijds zouden ze ook direct richting huis kunnen keren.

FLOP – 10/20

 

Sofie

Het Ijslandse liedje van dit jaar wordt vertolkt door het vrouwelijke trio Systur. De dames zingen het nummer volledig in de eigen landstaal terwijl ze zich elk met een eigen gitaar begeleiden. Het nummer is wat gezapig te noemen en vind ik een soort mengeling van folk en western. Dit jaar hebben de Ijslanders dus duidelijk uit een heel ander vaatje getapt dan vorig jaar. Toen werden ze aanzien als grote kanshebbers voor de overwinning, iets wat ik dit jaar eerlijk gezegd niet al te gauw zie gebeuren. Desalniettemin ik van dit nummer kan genieten, zie ik deze dames hoogstens bij de middenmoot eindigen. Ik ben zelfs niet zeker of ze dit jaar wel een finaleplaats zullen halen. Afwachten!

FLOP – 11/20

 

Bjorn

Ijsland had maar één optie tijdens hun nationale finale en dat was Systur sturen. Gelukkig hadden ze dat zelf ook begrepen. “Med Haekkandi Sol” is een rustig liedje met een mooie melodie. Dit is één van de betere inzendingen gezongen in de eigen taal. Samenzang en melodie zijn zo eenvoudig mooi dat het perfect klinkt in het Ijslands. Je kan zien dat de dames echte zussen zijn en geen popsterallures hebben wat bijdraagt tot de echtheid van deze inzending. Dit is een genietbaar liedje dat vermoedelijk de halve finale overleeft maar dan weinig potten zal breken. 

Omdat in Ijsland Dianneke met haar kanneke ook gewoon naar het songfestival mag: Top 14/20

 

Didier

Ik heb niet veel nodig om gelukkig te zijn. De harmonie van de stemmen, de duidelijke complexiteit tussen hen en de zoetheid die van dit lied uitgaat, verleidde me meteen. De eenvoud van deze inzending heeft niks extravagants nodig om het optreden interessant te maken. Het geheel zit goed in elkaar en het maakt de IJslandse bijdrage zeer modern. Het feit dat zij de nationale taal hebben gekozen is de kers op de kefyr! 

TOP – 15/20

 

Stéphan

Systur wist de Ijslandse finale te winnen en dat is hen gegund. De drie dames hebben een zachte stem en hun inzending is niet slecht maar ik val er ook niet van mijn stoel. Dit past beter bij een kampvuurtje met een wijntje erbij dan op het Songfestival. Er gebeurt te weinig, de setting is veel te donker, de outfits zijn te simpel….. Dit kan naar de finale maar dan moet er toch heel wat aangepast worden. Bring back Hera Björk please!

FLOP – 10/20

Resultaat: IJsland krijgt van ons een totale score van 60/100.
En wat denken jullie over dit nummer? We zijn benieuwd naar jullie mening!

Tags: , , , , , ,
Comments are closed.

Back to Top ↑