SYTYCWE

Gepubliceerd op: 22 oktober 2021

0

So You Think You Can Win Eurovision 2021

Zaterdag 17 oktober 2021 was de dag waar heel wat leden naar uitgekeken hebben want dan vond de eerste activiteit plaats sinds het uitbreken van COVID-19. De verwachtingen lagen bijzonder hoog voor heel wat leden.
Voor de vijfde editie van So You Think You Can Win Eurovision namen dit jaar 20 landen deel met inzendingen van de jaren ’70 tot nu. Een leuke mengelmoes van dance, schlager en ballades.

Na de vlaggenparade, waarbij alle deelnemende landen verwelkomd werden, opende het bestuur de show met een dansact op “Uno” van Little Big. De toon werd meteen gezet. Ook voor deze editie moest er een jury aanwezig zijn om de 20 inzendingen te beoordelen.

In de 8-koppige jury zetelden:

Jasper Van Biesen, redacteur voor songfestival.be en co-auteur van het boek “65 jaar België op het Songfestival”
Stéphane Chiffre, voorzitter van OGAE France
Raf Van Bedts, voormalig redacteur voor eurosong.be en voormalig oprichter van Euro-Music
Kennard Bos, lid van OGAE Nederland
Birgit Simal, delegatieleidster van de VRT
Christophe Deneef, voorzitter van OGAE Belgium van 2001 tot 2014
André Vermeulen, VRT verslaggever en auteur van het boek “Van Canzonissima tot Eurosong”
Stella Maesen, Deelneemster aan het Eurovisie Songfestival in 1970 voor Nederland (Hearts of Soul – “Waterman”), in 1977 voor België (Dream Express – “A million in 1,2,3”) en in 1982 met “Si tu aimes ma musique”.

Na de gebruikelijke verwelkoming mochten de 20 landen één voor één aantreden. Net zoals tijdens het Songfestival werd elke inzending vooraf gegaan door een introductiefilmpje.

1. Israel – “Golden Boy” – Live

De winnaar van de laatste editie mocht de avond op gang trekken. Joseph werd vergezeld door 2 dansers Julien en Fabian. In gepaste gouden outfits wist het trio een perfect gesynchroniseerde act te brengen. Het publiek kon dit duidelijk waarderen. De perfecte opener van een geweldige avond!

2. Letland – “I wanna” – Dansact

Roel mocht als tweede het podium op en bracht een tot in de puntjes bedachte act. Startend met een paraplu en eindigend in zijn ondergoed. Marie N kon alleen maar jaloers zijn van deze bijdrage. Knap gedaan!

3. Italië – “Occidentali’s Karma” – Playback

Deze Italiaanse inzending was de grote favoriet op het Songfestival in 2017. Mike durfde het aan om dit te brengen. Vol overgave maar zonder aap wist de jonge Mike de aanwezige leden voor zich te winnen. De aanstekelijke danspasjes van Francesco werden perfect nagedaan. Waar zou dit eindigen in het klassement?

4. Frankrijk – “Requiem” – Live

Gents op So You Think You Can Win Eurovision, niemand had dit eerder aangedurfd, maar niets houdt Tony tegen. Hij schreef zelf de tekst en wist dankzij deze mooie liefdesverklaring de jury voor zich te winnen. Of de aanwezige leden hier ook weg van waren, moesten we afwachten tot de puntentelling.

5. Noorwegen – “La det swinge” – Live

Na het Gents van Tony zongen Vincent en Kenneth in het Noors! Het duo behaalt keer op keer een mooi resultaat tijdens deze wedstrijd. De verwachtingen lagen dus zeer hoog en dat hebben ze zeker weten in te lossen. Beide leken 2 druppels water op The Bobbysocks en wisten met veel energie hun inzending te brengen. Hadden we net de winnaars gezien?

6. Moldavië – “Sugar” – Playback

Michael mocht nu het podium op en bracht het dansbare “Sugar”. Gekleed in een kort glitter jurkje en prachtige pruik werd het snel duidelijk dat hij veel geoefend had om de danspasjes perfect na te doen. Michael maakte er een grappig optreden van en dat viel duidelijk in de smaak. Het niveau lag duidelijk heel hoog.

7. Denemarken – “All night long” – Live

Dirk koos dit jaar voor de leuke Deense bijdrage “All night long”. Hij droeg een mooie grijze broek en wit hemd met de daarbij horende bretellen en pet. De achtergrond pastte perfect bij deze inzending en ook de danspassen werden prima uitgevoerd. Opnieuw een meer dan puike prestatie!

8. Marokko – “Bitakat hob” – Live

Dat de leden van OGAE Belgium echte toppers zijn, maakte Joena nog maar eens duidelijk. Joena bracht live de enige Marokkaanse inzending die ooit deelnam aan het festival. En hoe? In een prachtige zwarte jurk en blootvoets zong zij de pannen van het dak. De zaal werd onmiddellijk in de Arabische sfeer gebracht dat dit nummer heeft. We zaten bijna aan de helft van de show en het was toen al duidelijk dat deze editie nog beter zou worden dan de vorige.

9. Zweden – “Popular” – Live

“Popular” is een leuk dansnummer maar zo moeilijk om te brengen, maar dit hield Jonathan niet tegen. Dat hij veel gerepeteerd had viel meteen op. Met een beetje verbeelding zag je Eric Saade op ons podium staan! Dansen en tegelijkertijd zingen is bijzonder moeilijk maar Jonathan deed dit met veel overgave. Hoedje af!

10. Ijsland – “10 years / Think about things” – Live

Deirdre, Eline, Tim en Mathias brachten een mix van de 2 inzendingen van Dadi og Gagnamagnid. Ze zorgden voor leuke outfits en de energie die het viertal had was aanstekelijk. Het geheel was af! Hadden we hier opnieuw een kanshebber voor de overwinning?

11. Finland – “Blackbird” – Live

Kenneth werd al eens tweede tijdens de derde editie. Dit jaar werd hij vergezeld door Virginie aan de keyboard. De Finse bijdrage werd met veel gevoel gebracht in een mooie intieme sfeer, net zoals op het Eurovisie Songfestival. De jury was verdeeld over deze bijdrage. Waar dit zou eindigen was een groot vraagteken? Zou het publiek aan zijn kant staan?

12. België – “Soldiers of love” – Live

Soldiers of love is net als J’aime la vie één van de Belgische inzendingen die de fans na al die jaren nog steeds waarderen. Evelien werd bijgestaan door Nele en Nikki. Evelien zong loepzuiver en beide vrouwelijke gitaristen brachten hun inzending met verve. Een minutenlang applaus was het resultaat. Dit was duidelijk een favoriet voor de eindwinst.

13. Armenië – “Chains on you” – Live

Kristof, alias Daizee won So You Think You Can Win Eurovision in 2017 er lag dus veel last op zijn schouders maar daar merkten we niets van. Het nummer ligt niet zo voor de hand maar Kristof wist dankzij zijn performance de Armeense bijdrage naar een hoger niveau te tillen. Chapeau!

14. Zwitzerland – “She got me” – Dansact

Dit was de eerste deelname van Tom en iedereen kon zien dat het goed was. Hij danste alsof zijn leven ervan af hing. De choreografie was perfect en ook de styling was tot in de puntjes verzorgd. Dit smaakt naar meer.

15. Verengid Koninkrijk – “I will never give op on you” – Live

Na het geweld van Zwitserland werd het tijd voor de ingetogen ballade van het Verenigd Koninkrijk. De setting was prachtig en Steffen paste perfect in het plaatje. Hij zong meer dan behoorlijk en je voelde dat hij meende wat hij zong. Zeer knap om dit aan te durven.

16. Luxemburg – “Bye bye, I love you” – Live

Christophe heeft de gewoonte om “oudere” nummers te brengen op SYTYCWE. En wat zijn we blij dat hij dit dit jaar ook doet. Als je de beelden bekijkt van toen valt de grote gelijkenis met Ireen Sheer onmiddellijk op: identiek dezelfde jurk incl glinsterjuwelen. Hier is over nagedacht. Ook het Franse accent ontbrak niet. Dit was zeer leuk om naar te kijken!

17. Griekenland – “OPA” – Playback

Griekenland werd voor het eerst vertegenwoordigd in onze wedstrijd. Santiago wist helemaal alleen het podium te vullen met zijn danceskills. Meeslepend en vol energie en zo waren zijn drie minuten op het podium zo voorbij. Volgende stap is misschien Dancing with the stars?

18. Duitsland – “Blauer Planet” – Playback

Nikki en Nele wilden rechtvaardigheid voor het feit dat deze inzending de finale in 1996 niet haalde en dat deden ze met verve. We wisten al dat beide dames prima danseressen zijn en dat bleek ook nu. Een perfect gesynchroniseerde act met veel schwung. Wat een enthousiasme!

19. Kroatië – “Ne ka mi ne svane” – Live

Manon was aan haar proefstuk toe en nam dus voor het eerst deel. De Kroatische inzending is een echte klassieker en oh zo moeilijk om te brengen maar Manon, gekleed in een lange witte jurk en zwarte cape deed het voortreffelijk! Net als Danijela weet zij het publiek voor zich te winnen. Dit zou wel eens zeer hoog kunnen eindigen.

20. Rusland – “You are the only one” – Playback

Het rijtje werd afgesloten door de professionele dragqueen Freya Piper (Frederique) en Timothy. Ze brachten de versie gezongen door Helena Paparizou en Sergey Lazarev. De outfits zijn buitengewoon prachtig en de choreografie is af! Het duo had lazers bij waardoor hun act er nog beter uitzag. Dit was een fantastiche afsluiter van de show.

Nu was het tijd voor de aanwezige leden om hun stem uit te brengen. Ze kregen 10 minuten om hun punten toe te kennen.
Ook onze 8-koppige jury moest natuurlijk een keuze maken. Na een korte pauze was het dan eindelijk zo ver, we zouden weten wie deze vijfde editie van So You Think You Can Win Eurovision zou winnen. Om de spanning wat langer te laten duren trad Stella eerst op. Ze bracht haar inzending uit 1982 “Si tu aimes ma musique” waarmee ze knap 4de werd en de zaal ging uit zijn dak! Wat een lieve dame is zij toch.

De tijd was aangebroken om de puntentelling te starten.
Bekijk alvast de uitslag hier.

Hieronder vind je de resultaten van het publiek. Hoe werden deze punten berekend?
Wel, 8 juryleden gaven elk 58 punten (1->8, 10 en 12). In totaal is dat 464 punten.
102 aanwezige leden stemden correct. 102 x 58 = 5916 punten. Deze werden herleid naar 464.

Proficiat aan Evelien, Nele en Nikki met deze overwinning. Jullie vervoegen zo het rijtje met winnaars. Maar ook een dikke proficiat aan alle deelnemers. Wat jullie plaats ook was in de eindstand, jullie verdienen allemaal een dikke pluim!!!!

 

Deze vijfde editie was een groot succes. Graag wil ik iedereen bedanken: de leden die het aandurvden om voor meer dan 100 mensen op te treden. De aanwezige leden die er opnieuw een vrolijke avond van maakten. De juryleden die speciaal voor OGAE Belgium zijn willen langskomen. Frederic die de zaal versierd heeft, Els die de show gefilmd heeft, Bjorn die alle introductiefilmpjes heeft gemaakt en achtergronden voorzien heeft voor degene die geen hadden, maar ook de hele dag/avond alles vlotjes heeft doen verlopen. Ook bedankt aan Sofie, Thybault en Didier, voor de grappige tekstjes die jullie maakten, de stemformulieren, …….zonder jullie was dit niet mogelijk geweest! En volgend jaar, dan doen we gewoon nog beter!

See you soon!
Back to Top ↑