Rotterdam 2021

Gepubliceerd op: 15 mei 2021

0

Rotterdam Live – Dag 8: Big 5 + Nederland (gastland)

De Big 5 en gastland Nederland mogen vandaag een tweede keer repeteren terwijl de halve finalisten genieten van een dagje rust.

Wij volgen de repetities op.

Dit artikel wordt gedurende de dag aangevuld naarmate de repetities vorderen. Regelmatig refreshen is de boodschap.

 

Italië: Måneskin – “Zitti E Buoni”

Stephan:

De leden van Måneskin dragen vandaag een andere outfit en dit ziet er pakken beter uit. Allen dragen nu bordeaux outfits. De leadzanger in een soort van salopette tot onder de borstkast. Victoria, de vrouwelijke gitariste, heeft lange pofmouwen. De drummer en de andere gitarist een bordeaux kostuumvest. Damiano start nog steeds vanachter het verhoogd podium waar de muzikanten op staan en komt zo naar het hoofdpodium en maakt een sierlijke buiging terwijl hij de zin “Buenasera signore e signori “zingt. De camerashots zijn stukken beter dan tijdens hun eerste repetitie. Er wordt iets meer aandacht besteed aan de muzikanten en dat oogt mooier. Damiano zingt de pannen van het dak. De hoofdkleuren die gebruikt worden zijn in het begin zwart en wit maar als het overgaat naar rood lijkt het geheel veel levendiger en energieker. Ook de blauwe belichting die iets later gebruikt wordt past goed bij het optreden. Het feit dat hij zich op de grond laat vallen op het einde van het nummer wordt ook synchroon op de achtergrond geprojecteerd. Knap gedaan. Rock op zijn best! Persoonlijk vind ik deze repetitie veel beter dan de eerste.

 

Bjorn:

Italië mag vandaag de spits afbijten en dit ziet er stukken beter uit dan afgelopen donderdag. De band heeft gewisseld van kledij. De zanger draagt een hoog opgetrokken bordeaux broek met gouden stiksels die tot net onder de borstkas komt. De andere groepsleden dragen pakken in dezelfde stof. Ze dragen allemaal zwarte laarzen met hoge hakken. Dit is misschien nog niet ideaal want wanneer de zanger van het kleine podium bij de drummer stapt moet hij duidelijk op zijn passen letten. Het Italiaanse optreden start langs de zijkant van het podium met twee zwarte deuren met witte lichten die openen. De zanger staat er achter en de camera volgt hem mee terwijl hij naar het midden van het podium stapt waar de andere bandleden staan. De eerste helft van het nummer is de kleur van het podium donker met vele witte lichteffecten maar de tweede helft krijgen we enkel nog rood en helblauw te zien. Deze laatste geven een veel betere dynamiek aan het optreden. De camerashots zijn veel strakker en we krijgen minder verre shots. Vooral het laatste shot waarbij de zanger op het podium neervalt en zijn schaduw op de achtergrond wordt geprojecteerd is mooi. Tijdens de laatste run krijgen we opnieuw een overdaad aan vuurwerk. De zang klonk net als de studioversie maar bij iedere run net iets rauwer. Dit was een goede repetitie. Na dit optreden begrijp ik beter waarom Italië het zo goed doet bij de bookmakers maar winnen zie ik echt niet gebeuren.

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 7/2
Winnerspercentage volgens de bookmakers: 19%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Duitsland: Jendrik – “I Don’t Feel Hate”

Stephan:

Jendrik staat opnieuw met heel veel energie op het grote podium. Hoeveel Red Bull zou hij al achterover gegoten hebben? Zijn kompanen en hem dragen dezelfde outfit als tijdens hun eerste repetitie en het is best mooi (het heeft een tikkeltje weg van een Piet Mondriaan. Alleen de “hand” vind ik nog steeds te ver gezocht en een beetje belachelijk. Het valt me nu ook op dat Jendrik een halsketting draagt met het woord “Annoying”, beetje vreemd toch? Er werd niets aan de uitvoering gewijzigd. Wel is Jendrik constant buiten adem door het heen en weer geloop en gedans tijdens zijn optreden. Tijdens de tweede run had “de hand” het ook moeilijker om haar synthesizer uit haar kostuum te halen en ze staat meer als middenvinger te dansen dan donderdag. De jongere kijkers zullen dit misschien wel leuk vinden maar de volwassenen zullen dit volgens mij wél “Annoying” vinden. Carnaval ten top….. Kan dit anno 2021 nog scoren? Ik hoop echt van niet….

 

Bjorn:

Het Duitse optreden ziet er nog altijd even kleurrijk en energiek uit. Dat is niet veranderd. Wel moet er nog wat geoefend worden aan de act want het leuke stuk waar de middenvinger (laat het duidelijk zijn dat het “cross your fingers” pakje gewoon een creatieve oplossing van de Duitsers is om een grote middenvinger te tonen) tegenover de andere groepsleden danst en de achtergrond in twee gedeeld is en verschuift op hetzelfde ritme lukt nu niet zo goed waardoor het effect volledig verloren gaat. De middenvinger staat vaak in het gedeelte achtergrond van de andere groepsleden en omgekeerd. Dit gebeurt vandaag bij iedere run die we gezien hebben terwijl dit donderdag wel perfect lukte. Het lijkt alsof ze allemaal teveel pasjes moeten onthouden en uiteindelijk niet meer weten waar ze nu precies moeten staan. Bijkomend probleem bij de Duitse inzending is dat stukken tekst veel te snel moeten gaan en Jendrik ze gewoon buiten adem aframmelt. Dit komt heel amateuristisch over. Potten gaan ze niet breken maar voor wie het Songfestival niet al te serieus neemt is dit drie minuten puur amusement. Voor wie dat wel doet zal het drie minuten ergernis zijn.

 

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 999/1
Winnerspercentage volgens de bookmakers: minder dan 1%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Nederland: Jeangu Macrooy – “Birth Of A New Age”

Stephan:

Zou Jeangu commentaar gekregen hebben over zijn outfit? Hij draagt hetzelfde blauwe kostuum maar het harnas is nu vervangen door zware zilveren halskettingen. De danser en backings hebben geen aanpassingen uitgevoerd. Jeangu zingt nog steeds heel erg goed en de camerashots zijn bijzonder mooi. Nu wordt de danser in het begin van het nummer iets langer in beeld gebracht en dat levert wel mooie beelden op. Als ze allemaal samen danspassen moeten uitvoeren zijn die perfect gesynchroniseerd. Hier werd veel op geoefend. (Tijdens de tweede run was helaas de danser telkens in tegengestelde richting aan het heupwiegen dan de rest) Ik vind het wel jammer dat de backings opgenomen zijn. Het valt vooral op bij de vrouwelijke backing die meer staat te glimlachen dan dat ze meezingt. Het plaatje is af. Het nummer is helemaal anders dan alle andere deelnemers en dat kan positief uitdraaien voor onze noorderburen maar of het effectief de mensen aanspreekt is een andere vraag. Zeer knappe tweede rehearsal! Ik begin het zelfs goed te vinden 🙂

 

Bjorn:

Het eerste wat opvalt is dat Jeangu mijn vakkundig stijladvies opgevolgd heeft en het borstharnas vandaag niet meer draagt. Wanneer de camera uitzoomt merk ik dat de string helaas wel nog van de partij is. Zonder het borstharnas ziet dit er toch al stukken beter uit. De danser wordt bij deze repetitie veel dichter in beeld gebracht terwijl Jeangu op de achtergrond staat. Door de danser zo dicht in beeld te brengen lijkt het alsof we zelf bijna mee op het podium staan, wat wel een leuk effect geeft. Verder is er weinig aan dit optreden veranderd en dat hoefde eigenlijk ook niet. De zang is perfect. Bij de tweede run lijkt er toch iets verkeerd te gaan en zijn de danspasjes niet meer synchroon. Bij de laatste run is dit weer opgelost. Het podium ziet er op het einde van het nummer heel kleurrijk uit maar ik blijf erbij dat het in het begin ook wel wat vrolijker mocht, ook al zou de symboliek van het lied dan verloren te gaan. Het duurt net iets te lang vooraleer het podium in kleur baadt. De Nederlanders hebben absoluut alles wat ze konden uit deze inzending gehaald, alleen spijtig van het zwakke nummer.

 

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 500/1
Winnerspercentage volgens de bookmakers: minder dan 1%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Frankrijk: Barbara Pravi – “Voilà”

Stephan:

Wat een knappe prestatie alweer van Frankrijk tijdens deze tweede repetitie. Barbara zingt heel goed, ze heeft de allure van een zangeres uit de jaren ’50. Het optreden wordt heel mooi in beeld gebracht. Enkel de versnelde camerabeelden vind ik minder wanneer het ritme van het nummer opgedreven wordt. Het blijft er wat chaotisch uitzien de laatste 30 seconden. Wat wel heel mooi is, is de schaduw van Barbara die op de grond wordt geprojecteerd en die dan van kop tot teen in vogeltjes verandert die wegvliegen. De Fransen hopen al jaren op een overwinning en die kans is nu groter dan ooit. De enige vraag is of het jonger publiek dit weet te appreciëren. Volgende week kennen we daar het antwoord op.

 

Bjorn:

Ook bij Frankrijk krijgen we geen veranderingen te zien. Barbara zingt perfect en brengt haar nummer heel intens. De camerashots zijn al even perfect en het nummer wordt heel intiem in beeld gebracht. Eigenlijk is alles hier gewoon perfect aan! Maar helaas, persoonlijk doet het mij absoluut niks en heb ik zelfs moeite om een geeuw te onderdrukken. Winnen? Dan wordt dat voor mij eentje om zo snel mogelijk te vergeten.

 

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 3/1
Winnerspercentage volgens de bookmakers: 20%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Het Verenigd koningkrijk: James Newman – “Embers”

Stephan:

Na de topprestatie van Frankrijk valt het optreden van het Verenigd Koninkrijk echt heel wat minder mee. James zingt niet zuiver. De camera shots zijn nog steeds niet op punt. Zo begrijp ik niet dat er op een gegeven moment 2 dansers in beeld komen terwijl je James het trapje van zijn verhoogd podium ziet nemen. Omgekeerd gebeurt hetzelfde, James staat op het podium met 2 dansers rond hem terwijl je te zien krijgt dat de andere dansers hun volgende plaats gaan innemen op het verhoogje. Ook de outfit is niet bijzonder. Zijn lange zwarte lederen verst met verticale ritsen vallen nog mee maar doe alsjeblieft die witte kousen uit….. Gelukkig is er de plaatselijke Axel Witsel met zijn short en (witte) kousen om de boel wat op te vrolijken. Dit is zeker niet het jaar waarin onze overzeese buren het zullen maken. Hoe leuk en aanstekelijk ook het deuntje is, het komt helemaal niet over op het scherm. Worden zij opnieuw de rode lantaarn? De kans is zeer groot.

 

Bjorn:

Het Verenigd Koninkrijk is aan de beurt en dit is zo mogelijk nog slechter dan de eerste repetitie. James Newman heeft zijn jas nu dichtgedaan tot bijna halverwege zijn buik. Het ziet er uit alsof hij een lederen kleedje draagt met gouden ritsen. Bovendien heeft James onder zijn zwarte broek witte kousen aangetrokken. Die zijn terug in maar het flatteert hem absoluut niet. De act ziet er met iedere repetitie amateuristischer uit. De trompetten in het nummer zijn al lichtelijk aan de irritante kant. Het wordt helemaal onverdraaglijk als er nog eens 2 enorme trompetten op het podium staan en vier dansers er ook nog elk één bij hebben. James lijkt zich in ieder geval wel te amuseren op het podium. Ik ben blij voor hem want dan heeft er toch tenminste één iemand genoten van dit optreden. De grote kanshebber voor de laatste plaats!

 

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 499/1
Winnerspercentage volgens de bookmakers: minder dan 1%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Spanje: Blas Cantó – “Voy A Quedarme”

Stephan:

De eerste run van Spanje was vandaag niet al te best. Het deed soms echt pijn aan de oren…… Inderdaad Blas zingt niet goed vandaag. De akoestische inleiding is wel goed maar de hogere noten haalt hij vandaag niet, echt niet. Dit nummer bezit de typische Spaanse dramatiek die regelmatig op het Songfestival wordt gebruikt maar ook dit jaar komt het niet echt over. Ik blijf de staging niet zo goed vinden. Dat ze die reuzenmaan behouden OK, maar laat alsjeblieft enkele backings op het podium staan om het geheel iets meer aantrekkelijker te maken. Ze hebben nu geen gebruik gemaakt van droog ijs waardoor het geheel ook fletser overkomt. Ik zeg het niet graag maar ik vrees dat dit opnieuw een gemiste kans is voor de Spanjaarden.

 

Bjorn:

Spanje is als laatste land aan de beurt. Hier zijn er toch nog wat problemen die opgelost moeten worden. De zang is tijdens de eerste run niet zo goed. Donderdag zong Blas zijn nummer veel beter. Er zijn duidelijk ook nog problemen met de regie want op een bepaald moment krijgen we bijna 5 seconden lang een cameraman te zien die voor Blas staat. Wat Stephan eerder deze week geschreven heeft over de maan klopt ook: deze is veel te groot. Het ziet eruit alsof Blas ieder moment erdoor verpletterd kan worden. Tinten en algemene sfeer van het nummer zijn goed. Tijdens de tweede run was zowel zang als camerawerk al een pak beter. Bij de laatste run is het podium gevuld met droogijs waardoor het heel wat minder leeg lijkt. Best wel een stijlvol optreden maar vermoedelijk gaan ze er niet mee scoren.

 

Onze mening: 
Odds vóór de repetitie: 999/1
Winnerspercentage volgens de bookmakers:  minder dan 1%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)
Comments are closed.

Back to Top ↑