Rotterdam 2021

Gepubliceerd op: 12 mei 2021

0

Rotterdam LIVE – Dag 5: Tweede repetitie voor deelnemers Semi 1

Vandaag mogen de eerste deelnemers van de eerste halve finale voor de tweede keer repeteren. Benieuwd of er veel aanpassingen en beterschap is bij sommige deelnemers, of doen ze het toch minder goed dan tijdens de eerste repetitie?

Dit artikel wordt gedurende de dag aangevuld naarmate de repetities vorderen, dus regelmatig refreshen is de boodschap!

 

Litouwen: The Roop – “Discotheque”

Stephan:

The Roop mag deze morgen starten en dat doen ze zéér goed. Er vallen weinig wijzigingen op te merken vergeleken met hun eerste repetitie. Bij de start staat de leadzanger voor een wit vlak da t op de achtergrond wordt geprojecteerd. De kleuren van de setting zijn voornamelijk paars en zwart en hun gele outfits maken dat alle kleuren zeer leuke televisie maken. De leuke visuals zijn nog steeds aanwezig. De band is zeer enthousiast en stralen heel veel energie uit. De manier hoe hij met zijn ogen speelt en de bekende vingerbewegingen zijn echt fantastisch. Tijdens de eerste run verliest Vaidotas zijn geluidsbakje maar hij steekt het op een zeer grappige manier in zijn broek alsof er niets aan de hand is. De tweede run verloopt eveneens feilloos. Dit is echt een knaller om de eerste halve finale te openen. Door dit optreden geraak ik helemaal in de eurovisie-sfeer en kan ik niet wachten tot de live shows. Dit zou toch heel hoog mogen scoren.

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 15/2
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 89%


Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie
(eurovision.tv)

Slovenië: Ana Soklič – “Amen”

Thybault:

Volgende aan de beurt is Slovenië. Ana ziet er al wat meer uitgeslapen uit en ze ziet er al veel beter uit. Op de achtergrond zien we nog steeds een soort van gouden komeet dat ontploft en uiteindelijk verandert in de aardbol. Dit is heel mooi gedaan en creëert een warme setting. Ana zingt opnieuw perfect en ook de backings (die we helaas niet zien) doen dat zeer goed. Groot minpunt bij dit optreden is de manier waarop Ana kijkt. Ze lijkt zeer geconcentreerd waardoor ze een vrij boze blik heeft. Als ze nu wandelt naar het podium dat vooraan staat, houdt ze haar cape vast. Dat doet ze op een elegante manier en zo vermijdt ze het schoenincident (tijdens de eerste repetitie was ze haar schoenen kwijt). Tijdens de derde run worden de shots van iets verder genomen waardoor het minder opvalt dat ze veel naar de vloer moet kijken om geen trap te missen. De tweede startpositie is nooit een cadeau en ik vrees er voor dat Slovenië na het energieke optreden van Litouwen helemaal vergeten zal worden.

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 150/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers:20%


Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie
(eurovision.tv)

Rusland: Manizha – “Russian Woman”

Stephan:

De ene repetitie volgt de andere zeer snel op en Rusland mag nu voor de tweede keer het podium op. Manizha staat er! Ze draagt uiteraard haar traditionele outfit waarvan de mouwen iets groter zijn gemaakt om gemakkelijker haar microfoon vast te houden. Nadat ze uit haar kostuum stapt via een deurtje staat ze er opnieuw in rode overal met gouden strik in het haar. De 4 backings dragen nu ook gouden outfits. Ook Rusland heeft weinig of geen wijzigingen laten toepassen en dat hoefde ook helemaal niet want alles wordt perfect in beeld gebracht. Gaande van het heen en weer rollen over het podium tot de boodschappen die op de background worden geprojecteerd zoals “Break the wall”, “Be strong” en “Be creative”. Zeer mooi is ook hoe op het einde van het nummer tientallen vrouwen op de achtergrond worden geprojecteerd die de Russische inzending meezingen terwijl Manizha en haar backings ernaar kijken met de handen in de lucht. Het lijkt alsof ze hen aanbidden en respect tonen naar alle vrouwen van de wereld. Zeer sterke prestatie van de Russen!

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 25/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 83%


Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie
(eurovision.tv)

Zweden: Tusse – “Voices”

Thybault:

Tusse en zijn 4 dansers mogen het podium op. Allemaal dragen ze dezelfde outfit als tijdens hun vorige repetitie. Persoonlijk vind ik de dansers en danseressen beter gekleed dan Tusse zelf. De achtergrond is nog steeds zwart en wit bij het begin van het nummer en gaat naar mate het nummer vordert over naar zwart en rood of zwart en goud. Tusse is volgens mij nog niet echt genezen van zijn operatie want hij zingt er af en toe eens naast. Het zou natuurlijk kunnen dat hij zijn stem nog wat spaart voor het grote moment….. Persoonlijk vind ik dat de belichting soms te fel is waardoor Tusse niet echt duidelijk in beeld wordt getoond. Wat wel leuk is, is als er op de achtergrond mensen geprojecteerd worden die met hun hand op hun hart kloppen terwijl ze vooruit stappen waardoor je het effect krijgt dat ze met veel meer op het podium staan. De tweede run brengt helaas geen beterschap, Tusse schreeuwt meer dan hij zingt op het einde van het nummer….. Dit zal absoluut beter moeten als Zweden hiervoor niet afgestraft wilt worden. Ik blijf een beetje op mijn honger zitten bij het zien van deze repetitie.

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 20/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 87%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Australië: Montaigne – “Technicolour”

Australië kan natuurlijk niet repeteren er worden enkele beelden getoond zoals tijdens de eerste repetitie.

Onze mening: nihil
Odds vóór de repetitie: 125/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 27%

Bekijk hier de eerste beelden van de live-on tape (eurovision.tv)

Noord-Macedonië: Vasil – “Here I Stand”

Thybault:

Genoeg tijd gehad om te lunchen en Vasil staat klaar om aan zijn tweede repetitie te beginnen. De setting is heel donker en intiem. Vasil zingt loepzuiver en dat kan niet van alle artiesten gezegd worden…… Hij draagt nog steeds zijn zwart kostuum met korte cape. Het gouden hart dat geprojecteerd wordt op zijn vest is nog steeds een mooi effect, alleen hebben ze precies de aders die tijdens de eerste repetitie uit het hart “vloeiden” weggelaten. (Tijdens de tweede run werden ze wel geprojecteerd) Mooi is ook het hartje dat boven zijn hand verschijnt alsof hij het naar omhoog stuwt en dan in miljoenen gouden glinstert ontploft en op de background verschijnen.. De Noord-Macedonische delegatie hebben beslist om toch het spiegeleffect met lasers te behouden maar dit blijft er zeer kitscherig uitzien en zou gerust weg gelaten mogen worden. Vasil heeft een mooie klare stem maar op de één of andere manier weet hij het podium niet te vullen. Dit zal waarschijnlijk geen potten breken maar al bij al kunnen we niet zeggen dat dit slecht gebracht wordt.

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 150/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 17%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Ierland: Lesley Roy – “MAPS”

Stephan:

Benieuwd of het rommelige optreden van Lesley vandaag beter oogt…… Ze draagt alvast hetzelfde groene ribfluwelen outfit met zwarte lederen band.  De cartoons die gebruikt worden voor de act zijn wel mooi zo lijkt het nog steeds alsof Lesley door een bos wandelt om nadien voor een spiegel te staan om verder door wat zeegolven te stappen en daarna naar een straat met huizen en lantaarnpalen. Bij elke wijziging van cartoon is Lesley een tikkeltje te laat op de plaats waar ze moet staan en dat maakt het optreden wat minderwaardig. Alles moet te snel gebeuren. Bij dit optreden krijg ik een Kate Ryan gevoel….. De act is te ingewikkeld en Lesley moet zich te veel concentreren op waar ze moet staan. Als ze naar het einde van haar optreden naar het kleinere podium stapt wordt de achtergrond oranje en kan je alle props zien staan op het hoofdpodium en ook dit komt wat rommelig over. Lesley zingt vandaag iets beter dan zaterdag maar hier en daar zijn er toch nog wat valse noten te horen.

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 100/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 34%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Cyprus: Elena Tsagrinou – “El Diablo”

Thybault:

Tijd voor wat sensualiteit en dus is Cyprus nu aan de beurt. Elena en haar 4 danseressen zien er nog steeds beeldig uit in hun sexy pakjes en glossy lippenstift. De danspasjes zijn duidelijk goed ingeoefend. Het geheel ziet er heel mooi uit. Rood is de hoofdkleur tijdens de Cypriotische prestatie. Elena zingt ook vrij goed mede dankzij de opgenomen backings waar ze gebruik van maken. Ik zei het al sensualiteit is het thema van dit liedje zeker als je ziet welke poses Elena en haar danseressen allemaal kunnen aannemen. De camera shots zijn zeer goed, de belichting is top, de act is af,….. Niet veel op aan te merken dus. Maar is dit een winnende inzending? Dat weet ik niet, maar Cyprus zal ongetwijfeld veel punten sprokkelen.

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 8/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 90%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Noorwegen: TIX – “Fallen Angel”

Thybault:

Na het duivels optreden van Cyprus gaan we nu naar de engel uit Noorwegen. TIX en zijn 4 engelbewaarders doen wat ze moeten doen. De act is misschien voor de TV-kijker wat te veel circus en dat is het misschien ook wel…. De overdadigheid aan juwelen, engelenvleugels en kettingen horen nu eenmaal bij TIX. Je bent voor of je bent tegen. De Noor zingt goed en de act wordt goed in beeld gebracht. Hier en daar wordt gebruik gemaakt van andere camerahoeken maar het geheel blijft mooi overkomen. De setting is ook heel mooi door de wolken en bliksem die op de achtergrond en op de vloer geprojecteerd worden. Of Europa klaar is voor een nieuwe Noorse overwinning lijkt mij zeer gering. Verdient dit een plaats in de finale? Dat mag, maar hoeft ook niet.

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 33/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 69%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Kroatië: Albina – “Tick-Tock”

Stephan:

Disco time want Albina is nu aan zet 🙂 Kroatië brengt gewoonlijk de typische balkansound op het Eurovisie Songfestival en wat is het toch leuk om hen eens iets anders te zien brengen. De schaars geklede Albina en haar vier dansers zitten boordevol energie en de leuke danspasjes passen perfect bij de act. Albina geniet duidelijk van het podium vandaag, ze straalt, ze lacht! Het camerawerk is goed en de setting met de roze en blauwe tinten passen zeer goed bij dit optreden. Het enige dat ik nog steeds wat raar vind is wanneer Albina door de 4 dansers opgeheven wordt. Dit zou vlotter kunnen…… Wat de zang betreft merk ik toch enige verbetering tegenover de eerste repetitiedag. Wat zou ik dit graag in de finale zien! Het zou alvast een grote hit geweest zijn in de euroclub, maar ja……

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 40/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 67%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

België: Hooverphonic – “The Wrong Place”

Stephan:

Na een korte break is het aan ons. Een woord: WOW! De eerste run was buitengewoon perfect! Geike is waarschijnlijk wel de allerbeste zangeres uit de wedstrijd. Haar dreigende ogen wanneer ze “Don’t you ever dare to wear my Johnny Cash T-shirt” zingt. De klasse waarmee zij en de rest van de band er staat. Het mooi kleedje met open rug die ze draagt en de elegante laarzen maken het af. Het enige probleem is misschien dat het nummer niet zo toegankelijk is als sommige popdeuntjes die in deze halve finale meedoen. Maar dat kan natuurlijk ook net een positief punt zijn. Geen enkele andere inzending (behalve dan misschien Oekraïne) brengt een band. Alle leden van Hooverphonic worden allemaal mooi in beeld gebracht. (in de tweede run was er een klein foutje maar Alex zal dit ongetwijfeld laten verhelpen). De soberheid van deze setting is zo mooi en intiem. Het kan niet anders dat de jury dit beloont met veel punten. Hoe fantastisch zou het niet zijn om “The next finalist is ……. Belgium” te horen? Haal jullie Belgische vlaggen maar boven. Ik ben het zeker, België zit in de finale!

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 50/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 44%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Israël: Eden Alene – “Set Me Free”

Thybault:

Na wat bekomen te zijn van de Belgische repetitie kijken we nu naar Israël. Eden draagt dezelfde outfit als tijdens de eerste repetitie maar nu draagt ze ook een soort gevlochten zwarte kroon met blinkers. Eden en haar 4 dansers stralen heel wat energie uit en ondanks het heen en weer gehuppel en gedans zingt Eden meer dan behoorlijk. De performance wordt ook zeer goed in beeld gebracht. Enkel de stripact is wat mij betreft niet nodig. Het wit kleedje dat ze draagt is mooier. Als ze in haar dooschijnend zwarte outfit staat mist het geheel precies iets. De aanwezigen zullen alleszins wakker geschud zijn na het intiem optreden van Hooverphonic.

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 33/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 61%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Roemenië: ROXEN – “Amnesia”

Stephan:

Volgende aan de beurt is Roemenië. ROXEN draagt nog steeds haar grijze trainingsbroek en donkergroene hoodie. Ook vandaag ziet ROXEN er uit alsof ze absoluut geen zin heeft in een optreden. Ze staat er wat verloren bij maar dat hoort misschien bij de act? Af en toe heb ik wel het gevoel alsof Loreen op het podium staat. De act is mooi maar misschien te moeilijk om te begrijpen, maar wel prachtig uitgevoerd! Tijdens deze repetitie zingt ROXEN beter dan tijdens de eerste, maar het klinkt nog niet zoals het zou moeten zijn. Ik vermoed dat ze zichzelf spaart tot dinsdag. Ik denk dat ROXEN iets meer zelfzeker moet zijn en minder moet stressen. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dit is momenteel een non-qualifier hoe mooi dit nummer ook is.

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 25/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 67%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Azerbeidzjan: Efendi – “Mata Hari”

Stephan:

Efendi mag nu haar tweede repetitie aanvangen en dat doet ze opnieuw bijzonder goed naar mijn gevoel. Ze zingt echt wel foutloos want net als tijdens de eerste repetitie klinkt haar stem net zoals op de CD. De geslaagde zwarte outfits inclusief boots zijn geslaagd. Ik blijf dit een “goedkoop – dertien in een dozijn nummer vinden” maar de Azeri’s weten jaar in jaar uit wel een mooie staging te creëren waardoor het nummer opgewaardeerd wordt. Waarschijnlijk zal er nog gebruik gemaakt worden van meer vuurwerk waardoor het allemaal veel levendiger zou kunnen worden. Persoonlijk vind ik dat het camerawerk net iets beter mag, soms wordt er toch van te ver gefilmd, waarschijnlijk om de background in beeld te krijgen. Ik zou zeggen goed gedaan, maar misschien toch wat meer pit in de uitvoering brengen en nog snel leren hoe ze beter haar Engels kan uitspreken.

 

Onze mening:
Odds vóór de repetitie: 33/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 61%

 

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)

Oekraïne: Go_A – “Shum”

Stephan:

De Oekraïnse lead zangeres voelde zich deze morgen wat ziekjes waardoor er een stand-in zangeres deze repetitie voor haar rekening zal nemen. Alle andere groepsleden werden eveneens getest op COVID-19 en blijken allemaal negatief. Hopelijk blijft dat ook zo voor Kateryna. De zang is uiteraard op tape. Dit blijft er echt wel uitspringen zo laat in de tweede halve finale. Het zou mij niet verbazen mochten zij die trouwens winnen. Alles is gewoon goed: de staging, de belichting, de act, de setting, de outfits. Alles klopt! Dit wordt een gevaarlijke outsider voor de overwinning.

Onze mening: (moeilijk te beoordelen wegens stand-in)
Odds vóór de repetitie: 13/1
Qualificatiepercentage volgens de bookmakers: 87%

Bekijk hier de eerste beelden van de repetitie (eurovision.tv)
Back to Top ↑