OGAE

Gepubliceerd op: 31 december 2020

0

2020, een jaar als geen ander voor OGAE Belgium

2020 zullen we zeker en vast nooit vergeten. Het begon nochtans goed. Op 19 januari 2020 waren maar liefst 160 goedgeluimde leden van OGAE Belgium aanwezig op onze traditionele nieuwjaarsreceptie die deze keer plaatsvond in Gent. Onder hen bevonden zich drie prestigieuze gasten: Luka Cruysberghs, Raymond Geerts en Alex Callier van de band Hooverphonic die met plezier onze vragen beantwoordden en poseerden voor enkele foto’s samen met onze leden. Op 17 februari onthulden ze “Release me”, hun nummer voor het Eurovisie Songfestival dat in mei in Rotterdam zou plaatsvinden. Maar helaas weten jullie dat het anders uitdraaide…

In het voorjaar ging de hele wereld in stand-by. De Covid-19 pandemie zette ons leven op zijn kop en op 18 maart werd hetgeen de fans al vreesden bekendgemaakt: voor het eerst sinds de oprichting in 1956 werd het Eurovisie Songfestival geannuleerd… We bleven in ons kot en de Belgische fans kregen de gelegenheid om de vorige wedstrijden te herbeleven. Op de Facebook groep van OGAE Belgium stemden dagelijks tientallen leden op hun favoriete nummers, jaar na jaar, dankzij “One Eurovision a day keeps the doctor away”.

In mei werd het “OGAE Eurovision Fan Contest” gelanceerd om alle leden van het OGAE International netwerk de kans te geven hun grote winnaar te kiezen onder de geweldige artiesten van 2020. België kende twaalf punten toe aan Litouwen, tien punten aan IJsland en acht punten aan Duitsland. De grote winnaar voor alle clubs werd uiteindelijk de Litouwse band “The Roop” met de titel “On Fire”. België eindigde op de 23ste plaats.

We hoopten dat we elkaar in november weer terug zouden zien op de vijfde editie van “So you think you can win Eurovision”. Maar Covid-19 besloot ook daar een stokje voor te steken en ons jaar 2020 te verpesten. Gelukkig waren er nog de verschillende wedstrijden binnen het OGAE-netwerk om onze leden bezig te houden.

Zweden won de “OGAE Second Chance Contest” met Anna Bergendahl en haar lied “Kingdom Come” waarmee ze Seemone opvolgde die in 2019 Frankrijk vertegenwoordigde. België deed niet mee omdat Hooverphonic intern werd geselecteerd.

De “OGAE Song Contest 2020” kende de overwinning van Dua Lipa met haar hit “Physical”. OGAE Belgium had gekozen voor Ycare & Axelle Red met “I Don’t Care” en eindigde op de 11e plaats.

Zoals elk jaar schitterde ons land ook dit jaar vooral op de “OGAE Video Contest”. Angèle eindigde met haar video “Oui ou Non” op een mooie tweede plaats, met slechts 7 punten verschil tegenover de winnares Agnes, die Zweden vertegenwoordigde.

Ook de tweede lockdown ging gepaard met een wedstrijd in onze Facebook groep. Ditmaal werden de Belgische leden vanaf oktober uitgenodigd om deel te nemen aan de “Eurovision Nations League”, een leuke gelegenheid om de 1605 liedjes die onze mooie wedstrijd intussen telt, nog eens te herontdekken. Onze OGAE-leden hebben inmiddels ook bewezen dat ze echt wel de beste fans ter wereld zijn dankzij hun deelname aan onze fotowedstrijd “Eurovision Passion Contest”.

Tot slot breidde het bestuur van OGAE in december uit. Ter vervanging van Pieter De Witte (die we nogmaals bedanken voor zijn inzet) hebben we inmiddels twee nieuwe leden in het team verwelkomd: Sofie Vandereycken en Didier Mathieu-Dabois. Samen met Stéphan, Bjorn en Thybault zullen zij in 2021 hun steentje bijdragen om OGAE Belgium levendig te houden.

We hopen van ganser harte dat we elkaar volgend jaar opnieuw zullen ontmoeten om onze passie met elkaar te delen.

Wij wensen jullie allemaal een goede gezondheid en vele fijne, gelukkige momenten in 2021!

 
Back to Top ↑