OGAE

Gepubliceerd op: 15 december 2019

0

So You Think You Can Win Eurovision 2019 (4th edition)

Op zaterdag 19 oktober was het eindelijk zover: “So You Think You Can Win Eurovision”. Voor de vierde keer reeds brachten verschillende OGAE-leden het beste van zichzelf op ons eigen songfestivalpodium dat voor de gelegenheid opgezet was in Mechelen.
Dat het event (terecht) razend populair is bij onze leden, bleek uit het feit dat op 24 uur het maximum aantal acts ingeschreven was. Dit jaar klopten we af op maar liefst 21 acts en een mooie mix aan ballades en up tempo nummers, moderne hits en wat oudere klassiekers, mannen en vrouwen (of toch minstens mannen met een pruik), groepen en solisten, debutanten en ervaren rotten.

Een record aantal landen vroeg ook om een aanzienlijk grotere jury. Dit jaar konden we rekenen op de kundige commentaar van maar liefst 8 songfestival kenners, elk met hun eigen achtergrond en invalshoek. Zo vertegenwoordigden Jacintha Dijkstra (Wiwibloggs) en Jasper Van Biesen (Songfestival.be) de pers, kwam de internationale stem van Nicolas en Jérôme van OGAE France, konden we rekenen op de expertise van Blanche (ESF 2017) en Eliot (ESF 2019) en kregen tot slot ook twee OGAE leden de kans om hun stem sterker te laten doorwegen.
Na een eerste kennismaking met de kandidaten tijdens de vlaggenparade, werd het echte startschot gegeven door het OGAE bestuur. Hun quasi perfecte uitvoering van Maruv’s ‘Siren Song’ (ja, wat zelfstoef kan geen kwaad) zette de toon voor een fantastische avond.

 

1. Zweden – Carola – Playback
Wie beter om deze vierde editie van ‘So You Think You Can Win Eurovision’ te openen dan Carola? En wie beter om deze Eurovision Royal gestalte te geven dan Kris? Een gepaste outfit, een geslaagde act en het publiek dat uit zijn hand at. De toon was gezet. Of Invincible hoog zou eindigen dit jaar zou afhangen van de concurrentie, aan Kris lag het alleszins niet.

2. Noord Macedonië – Tamara Todevska – Karaoke
Wie zegt dat enkel Tamara Todevska de enige is die een pakkende vertolking kan brengen van ‘Proud’ heeft het mis. Onze eigen Tony moest niet onderdoen voor het origineel. Of Tony op het einde van de avond even goed zou scoren bij de jury als Tamara, viel af te wachten.

3. Belgium – Dream Express – Playback
Iedereen is het er over eens dat Dream Express de titel had kunnen binnenhalen in 1977 op het echte songfestival. Peter, Dries, Michel en Kristof deden voor de eerste keer mee en ze deden het meer dan voortreffelijk. Je kon zien dat ze veel hadden gerepeteerd en de danspasjes volledig onder de knie hadden. Drie liedjes ver en het is al duidelijk dat het een topeditie zal worden.

4. Nederland – The Common Linnets – Karaoke
Broer en zus, Nikki en Jordi, hadden hun zinnen gezet op de overwinning. Dat was duidelijk. Elk met een gitaar in de hand (die ze live zouden bespelen) namen ze hun posities in. De sfeer van het origineel konden ze met sprekend gemak oproepen met hun knappe gezang (eveneens volledig live). Dit zou wel eens zeer hoog kunnen eindigen!

5. San Marino – Serhat – Karaoke
Serhat is niet de beste zanger die ooit op het songfestival podium heeft gestaan maar sfeer maken kan hij als de beste. Benieuwd of Mathias uit hetzelfde hout gesneden is. En ja hoor, met een zelf gemaakte video op de achtergrond en een uitgekiende outfit, was het alsof we naar het origineel aan het kijken waren.

6. Verenigd Koninkrijk – Katrina and the Waves – Karaoke
Voor Nele en Evelien is dit lied meer dan zomaar een winnaar van het songfestival. Dit maakten ze ook duidelijk in hun introductiefilmpje. En dan moest hun performance nog komen. Evelien beschikt ongetwijfeld over één van de beste stemmen in deze competitie en de chemie tussen beide dames kan niemand ontgaan. Een luid applaus laat ons vermoeden dat ze mee doen voor de prijzen.

7. Hongarije – Friderika Bayer– Karaoke
Voor Dirk was het zijn tweede deelname. Met ‘Kinek mondjam el vétkeimet?’ koos hij misschien niet voor het meest gekende lied maar met zijn act zorgde hij er alleszins wel voor dat het opviel. Een ingetogen performance ondersteund door een zelf gekozen video op de achtergrond moesten de jury en het publiek overtuigen. Wachten tot het einde van de avond of deze aanpak loonde.

8. Israël – Diva – Playback
Dat OGAE Belgium enkele diva’s onder de leden telt is een publiek geheim maar Frederique moet zowat de enige professionele drag queen zijn in de groep. Als Freya Piper kanaliseerde ze dan ook vlekkeloos de Dana International in zichzelf. Haar outfit deed niet onder voor het origineel en ook de performance was van hoge kwaliteit. Benieuwd of ze net als haar voorbeeld met de trofee naar huis gaat.

9. Servië – Jelena Tomašević – Karaoke
Joena is er al bij van het prille begin van deze wedstrijd. Telkens haalt ze het onderste uit de kan om publiek en jury voor zich te winnen. Dit jaar was niet anders. Ze koos voor een sfeervolle setting en werd ondersteund door twee danseressen. Vocaal was dit een sterke performance. We hadden niet anders verwacht.

10. Zwitserland – Luca Hänni – Playback
Roel bracht een publieksfavoriet uit 2019 en was de geschikte act om de eerste helft van deze show af te sluiten! Hij danste gezwind mee en geholpen door zijn liedkeuze had hij het publiek in sneltempo voor zich gewonnen.

11. Armenië – Sirusho – Playback
Tim, Benjamin en Rafael zijn de winnaars van de derde editie van deze competitie en mochten dit jaar, met Stijn aan hun zijde, de tweede helft van de show aftrappen. Ook dit jaar kozen ze voor een impressionant decor met lichteffecten. Met vier Sirusho’s op één podium kan dit niet mislopen. Zijn zij de eersten die met succes hun titel verdedigen?

12. Frankrijk – Marie Myriam – Karaoke
Na de winnaar van vorig jaar krijgen we met Kenneth ook meteen de nipte tweede van de vorige editie. Vorig jaar koos Kenneth met succes voor de Franse chanson en onder het motto ‘never change a winning team’ doet hij dit jaar hetzelfde. Hij weet perfect in de maat te blijven tijdens het lange a capella gedeelte om nadien zijn sterke stemgeluid in de strijd te gooien.

13. Finland – Pernilla Karlsson – Playback
Virginie studeert Fins. Dat ze voor Finland kiest verwondert dus niet. Dat ze net voor een inzending kiest die in het Zweeds gezongen is wel. Hoe ze het doet weten we niet maar niemand kan beter playbacken dan Virginie. Menig toeschouwer denkt ongetwijfeld dat ze live zingt. Is dit het recept voor succes?

14. Spanje – Azucar Moreno – Karaoke
Is er een duo met een betere track record in deze competitie dan Vincent en Kenneth? Ze wonnen de eerste editie om vervolgens telkens met een ereplaats te gaan lopen. Ze zingen ook dit jaar live en trouw aan hun stijl gebruiken ze humor om het publiek voor zich te winnen. Ze hebben mogelijks nog meer noten op hun zang dan de echte Azucar Moreno. Een luid applaus, dit kan wel eens de publiekslieveling zijn.

15. Estland – Elina Born & Stig Rästa – Karaoke
Dat OGAE Belgium een warme club is die haar leden steunt werd duidelijk tijdens deze act. Magalie die normaliter met Lindsey zou optreden moest last minute afzeggen wegens ziekte. Gelukkig kon Lindsey rekenen op hulp van een vriend en de steun van het publiek om deze act toch tot een goed einde te brengen. Hoedje af voor dit duo!

16. Duitsland – Mekado – Playback
Dit vrolijke zestal (Isabelle, Luc, Sofie, Anja, Gert en Gunther) doen duidelijk mee voor de fun. Hun vreugde straalt af op het publiek en jury en zorgt ervoor dat niemand stil kan blijven zitten. Van een party gesproken! We hopen dat dit de start mag zijn van een lange reeks aan deelnames want hier krijgen we niet genoeg van!

17. Luxemburg – Vicky Leandros – Karaoke
Ook Christophe is geen vreemde op het ‘So You Think You Can Win Eurovision’ podium. Dit jaar kiest hij er andermaal voor om een klassieker te brengen gezongen door een sterke zangeres. Tot op heden is hij nog steeds op zoek naar zijn eerste overwinning maar ook nu haalt hij alles uit de kast.

18. Kroatië – Nina Kraljić – Playback
In 2016 won Nina de Barbara Dex award. Dit kan men bezwaarlijk een verdienste noemen. Er is maar één iemand die van een dergelijke tragedie toch een mooi verhaal kan maken en dat is Kristof, de winnaar van de tweede editie van So You Think You Can Win Eurovision. Met zijn podium presence, overgave en ingenieuze kostuums houdt hij alle ogen op zich gericht. Benieuwd waar hij dit jaar zal eindigen.

19. Italië – Mahmood – Playback
Mike is één van de debutanten dit jaar en kiest meteen voor een lied dat bijna met de overwinning ging lopen op het meest recente songfestival, ‘Soldi’. Net als de echte Mahmood kiest hij voor een opvallende outfit en door (fake) geld rond te strooien op het einde van zijn optreden lijkt hij niets aan het toeval te willen overlaten.

20. Oostenrijk – Conchita Wurst – Karaoke
Na twee playback acts kiest Joseph ervoor om live te zingen. Hij ziet er van kop tot teen uit als de echte Conchita en wanneer hij zingt begin je pas echt te twijfelen. Dit is er eentje uit de boekjes. Zo dicht bij het einde van de avond zou het wel eens kunnen dat de kaarten plots anders liggen. Deze scoort alleszins goed, daar zijn we zeker van.

21. Cyprus – Eleni Foureira – Playback
Wanneer ‘Fuego’ gedraaid wordt op een feestje is Yente ongetwijfeld op de dansvloer te vinden. Dat hij dit lied brengt is dan ook geen verrassing. Hij zorgt ervoor dat deze avond een spetterende afsluiter krijgt met een choreografie en outfit die tot in de puntjes verzorgd zijn. De zaal zingt uit volle borst mee, niet wetend dat ze na afloop van dit lied aan de zeer moeilijke opdracht moet beginnen om een winnaar te kiezen.

Na een korte pauze is het eindelijk zo ver om een winnaar te kronen van deze vierde editie van So You Think You Can Win Eurovision. De 8 jury-leden gaven elk punten van 1 tot en met 8, 10 en 12. Daarna werden de punten van het aanwezige publiek procentueel omgerekend. Elk jurylid deelde 58 punten uit, vermenigvuldigd met 8 geeft dat 464. Het publiek kon hetzelfde aantal punten uitdelen.
Iedereen is het er unaniem over eens dat deze editie de beste is tot nu toe en dat kwaliteit ongenadig hoog lag. Er kan er echter maar één de winnaar zijn op het einde van de avond. Dit jaar ging Joseph (Oostenrijk – Conchita Wurst) met de eer lopen nadat hij van zowel de jury als het publiek de meeste stemmen kreeg. Een terechte winnaar dus!
Back to Top ↑