Tel Aviv 2019

Gepubliceerd op: 17 mei 2019

0

TEL AVIV 17 mei: de juryfinale

Gisteren vond de tweede halve finale van het Songfestival 2019 plaats en werden de laatste 10 finalisten gekozen. Vandaag moeten alle kandidaten aan de bak voor de belangrijke juryfinale. Na vanavond zullen de helft van de punten reeds uitgedeeld zijn.

De finale start met beelden van Netta die een vliegtuig bestuurt richting Tel Aviv. Met dit vliegtuig brengt ze de kandidaten uit de verschillende landen naar de zaal. Jon Ola Sand begeleidt haar hierbij vanuit de controlekamer.

De deelnemers verlaten het vliegtuig en worden verwelkomd in de zaal in de vorm van de intussen traditioneel geworden vlaggenparade. De stoet aan artiesten wordt af en toe onderbroken door muzikale intermezzo’s van Netta, Dana International, Ilanit en Nadav Guedj.

De presentatoren komen op, verwelkomen ons en geven wat uitleg over de manier van stemmen. Daarna is het tijd voor muziek!

01 Malta: Michela – “Chameleon”

foto eurovision.tv

Michela mag met haar aanstekelijke nummer het Songfestival voor Malta openen.  Ze ziet er relaxter uit dan tijdens de halve finale en amuseert zich duidelijk op het podium. De stress is verdwenen waardoor ze een nog betere prestatie weet neer te zetten. Kan Malta opnieuw aansluiten met de top 10? Graag!

 02 Albanië: Jonida Maliqi – “Ktheju Tokës”

foto eurovision.tv

Albanië kreeg de gevreesde tweede startpositie toebedeeld. Met haar looks en foutloze zang probeert Jonida Maliqi deze vloek echter achter zich te laten. Wij hopen het alvast!

 03 Tsjechië: Lake Malawi – “Friend Of A Friend”

foto eurovision.tv

Het heeft jaren geduurd alvorens Tsjechië de juiste formule vond om te kunnen scoren op het Songfestival maar sinds vorig jaar zitten ze duidelijk op het juiste pad. Lake Malawi brengt een leuk popdeuntje en een frisse act. Menig tienermeisjes zullen naar hun gsm grijpen en hiervoor stemmen.

04 Duitsland: S!sters – “Sister”

foto eurovision.tv

Vorig jaar kende Duitsland veel succes met een liedje over een vader. Dit jaren proberen ze het met een lied over zussen. Dat ze geen echte zussen zijn ondermijnt jammer genoeg hun verhaal. Het is echter de zwakte van het nummer, de saaiheid van de act en de matigheid van de zang die deze inzending volledig doen kelderen. Het ziet ernaar uit dat dit lied het even slecht zal doen als die Belgische inzending uit 2014, die over een moeder ging…

 05 Rusland: Sergey Lazarev – “Scream”

foto eurovision.tv

Rusland overleefde de halve finales vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis niet. Sergey is er alvast in geslaagd die blamage te doen vergeten. Wat is hij toch een geweldige artiest.  Over elk detail werd nagedacht. Hij zal zeker zijn derde plaats uit 2016 willen verbeteren. De kans bestaat dat hij hierin slaagt, maar komt hij niet te vroeg aan bod in deze lange finale?

06 Denemarken: Leonora – “Love Is Forever”

foto eurovision.tv

Leonora haalt opnieuw de honingpot boven. Het publiek in de zaal lijkt het alvast te kunnen smaken en begint spontaan mee te klappen. Ze zorgt voor een flinke portie positivisme. Of ze hoog zal eindigen in het klassement? We denken het niet, maar zijn na haar optreden wel in een vrolijke bui.

 07 San Marino: Serhat – “Say Na Na Na”

foto eurovision.tv

Ligt het aan de Turkse diaspora dat San Marino een ticket voor de finale behaalde? Het zal zeker niet aan Serhat zelf gelegen hebben. Ook vanavond zingt hij weer erg onzuiver. Dit typische guilty pleasure nummer verdient het eigenlijk niet om in de finale te staan. Het lijkt ons onmogelijk dat de jury’s dit met veel punten belonen, maar sinds dinsdag is alles mogelijk…

 08 Noord Macedonië: Tamara Todevska – “Proud”

foto eurovision.tv

Tamara heeft haar eerherstel alvast beet met haar finaleplaats. Nu zet ze alles op alles om een zo hoog mogelijk resultaat te behalen in de finale. Tamara heeft één van de beste stemmen van alle deelnemers. Ze brengt een lied met een mooie boodschap en rekent op een visueel aantrekkelijke act, al had die jurk wel een ander kleur mogen hebben. We zien haar ergens in het midden van het pak eindigen, al kan alles natuurlijk bij het Songfestival.

 09 Zweden: John Lundvik – “Too Late For Love”

foto eurovision.tv

De Zweden halen resultaten op het Songfestival waar ieder ander land maar kan van dromen. Jaar na jaar sturen ze topartiesten met een geweldige act. Ook John Lundvik zal volgens ons heel hoog eindigen. Kan hij Duncan de trofee afsnoepen? Misschien wel…

 10 Slovenië: Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”

foto eurovision.tv

De Slovenen hebben nog wat gesleuteld aan het camerawerk. De act krijgt meer dynamiek doordat er nu meer bewegende beelden gebruikt worden. Dit is een goede zet, maar meespelen voor de overwinning doen ze echter nog steeds niet.

11 Cyprus: Tamta – “Replay”

foto eurovision.tv

Ook Tamta is blijkbaar verlost van alle stress. Ze weet haar nummer overtuigender te brengen dan afgelopen dinsdag en zingt ook beter. Een evenaring van de tweede plaats van vorig jaar lijkt te hoog gegrepen te zijn maar een plaats in de eerste tabelhelft zou haalbaar moeten zijn.

12 Nederland: Duncan Laurence – “Arcade”

foto eurovision.tv

Nederland heeft in tegenstelling tot de andere landen alles te verliezen als we de polls mogen geloven. Enkel een overwinning zal geen ontgoocheling voor hen betekenen. Er ligt dus veel druk op de schouders van Duncan. Dit lijkt hem niet teveel te worden want hij zingt ijzersterk en krijgt al gauw pers en publiek op zijn hand. Hij heeft zijn optie op de overwinning extra kracht bijgezet.

 13 Griekenland: Katerine Duska – “Better Love”

foto eurovision.tv

De laatste vijf jaar waren de resultaten van Griekenland teleurstellend. Tot twee maal toe bleven ze steken in de halve finale en een negentiende plaats in de finale was hun beste resultaat. Katerine wil daar verandering in brengen en dat zou ook terecht zijn. Hopelijk speelt het feit dat ze na de topfavoriet komt niet in haar nadeel.

14 Israël: Kobi Marimi – “Home”

foto eurovision.tv

Kobi Marimi speelt een thuismatch maar dit is niet altijd een cadeau. Hij zingt goed, heeft een mooie act en samen met zijn backings tilt hij het lied naar een hoger niveau. De Israeli’s in de zaal weten het alleszins te smaken. Wij vinden het een goede poging maar meer niet. Een plaats bij de laatste tien lijkt ons dit jaar voor Israël weggelegd.

 15 Noorwegen: KEiiNO – “Spitit In The Sky”

foto eurovision.tv

Scandinavië is goed vertegenwoordigd vanavond want ook Noorwegen wist zich te plaatsen voor de finale. Er gebeuren wat fouten met camerashots tijdens het Noorse optreden maar de jury zal dit waarschijnlijk niet in rekening brengen. Dit is één van de favorieten die menig songfestivalfan aan het dansen brengt op de dansvloer van het Eurofancafé. Zal dit de jury en kijkers ook overtuigen?

16 Verenigd Koninkrijk: Michael Rice – “Bigger Than Us”

foto eurovision.tv

Het Verenigd Koninkrijk heeft de laatste jaren geen al te best track record op het Songfestival. Michael Rice moet hier verandering in brengen. Hij start alleen op het podium en brengt zijn lied goed zonder meer. Op het einde van het nummer komen de backings mee het podium op. Dit maakt het allemaal wat beter maar we kunnen ons niet van het idee ontdoen dat John Lundvik zijn mindere song aan het Verenigd Koninkrijk heeft gegeven en het betere werk voor hem zelf heeft gehouden.

 17 Ijsland: Hatari – “Hatrið mun sigra

foto eurovision.tv

Na vier jaar afwezigheid staat Ijsland terug in de finale. De niet onbesproken groep Hatari weet ook vanavond de kijker te boeien gedurende de volle drie minuten. We krijgen alweer een geweldig optreden van de BDSM-groep. Een top tien notering zit er zeker in voor Island en wie weet zelfs meer…

 18 Estland: Victor Crone – “Storm”

foto eurovision.tv

Victor trotseert nog steeds de elementen met een toegankelijk en makkelijk meezingbaar liedje. Helaas gebruikt hij ook deze keer aardig wat valse noten om de storm te verjagen. Het heeft hem niet weerhouden om de finale te halen maar veel verder zal het hem niet brengen.

19 Wit-Rusland: ZENA – “Like It”

foto eurovision.tv

Een zesde plaats is het beste resultaat dat wit-Rusland ooit op het Songfestival behaalde. Hoe hard Zena ook haar best doet, zo een vaart zal het niet lopen. Op het einde van het lied zingt ze opnieuw niet goed en zal hiervoor waarschijnlijk door de jury’s afgestraft worden.

 20 Azerbeidzjan: Chingiz – “Truth”

foto eurovision.tv

De act van Chingiz begint met een hart dat door twee robotten op hem geprojecteerd wordt. Het is de start van een visueel heel sterk optreden. Samen met de sterkte van het lied en de kwaliteit van de zanger komt dit erg solide over. Een overwinning is waarschijnlijk te hoog gegrepen, maar een top tien notering is zeker haalbaar.

21 Frankrijk: Bilal Hassani – “Roi”

foto eurovision.tv

Sinds Amir in 2016 Frankrijk vertegenwoordigde is er duidelijk een nieuw elan gevonden bij onze zuiderburen. Hun staging was tot nu toe echter nooit af. Dit jaar is er duidelijk heel veel tijd in de act geïnvesteerd en dat loont. Bilal steeg sterk bij de bookmakers. Het enthousiasme is intussen weer wat geluwd maar de Fransen verdienen toch een dikke pluim. Jammer dat de zang niet altijd even goed is maar anders was dit een zeer sterk optreden!

22 Italië: Mahmood – “Soldi”

foto eurovision.tv

Mahmood brengt een autobiografisch lied en weet dus de nodige emotie in het nummer te leggen. De act is zonder meer goed en het handgeklap wordt vlot overgenomen door het publiek. Tenzij Spanje nog verrassend uit de hoek komt is dit het beste optreden van een land van de Big Five, en misschien zelfs van alle deelnemers. Dit verdient een top vijf notering, en hopelijk meer…

 23 Servië: Nevena Božović – “Kruna”

foto eurovision.tv

Nevena is bijzonder blij dat ze in de finale staat en terecht. Sinds de start van de repetities wist ze iedereen te overtuigen met haar prachtige stem en loepzuivere zang. Vanavond is dit niet anders. Dit is alweer een zeer sterke prestatie van de Serven en wat is dit uiteindelijk toch een heel mooie finale geworden.

24 Zwitserland: Luca Hänni – “She Got Me”

foto eurovision.tv

Luca is de Eleni van dit jaar. Hij bespeelt de camera als geen ander en beschikt over de looks en moves om u tegen te zeggen. Dit lied gaan we nog veel horen op de dansvloer. Wie weet morgenavond ook nog eens na de puntentelling, toch als we de reactie van het publiek in de zaal mogen geloven. Dit wordt ongetwijfeld de hoogste notering voor Zwitserland in jaren.

 25 Australië: Kate Miller-Heidke – “Zero Gravity”

foto eurovision.tv

Kate start met een lok haar die vastzit in haar kroon. Spijtig voor haar maar het ziet er eigenlijk wel vrij grappig uit. Ze zingt opnieuw prima en heeft een zeer goede startpositie gekregen. Zou het eindelijk zo ver zijn en behaalt Australië de overwinning? De kans bestaat.

26 Spanje: Miki – “La Venda”

foto eurovision.tv

Het is wachten tot het laatste land vooraleer we Miki uit Spanje te zien krijgen. We snappen waarom Spanje de laatste startplaats toebedeeld heeft gekregen. Miki brengt een absoluut feestnummer! Er gebeurt veel op het podium: kleurrijk vuurwerk, een robot in reuzenformaat, rondhuppelen met een GoPro… Mogelijks wat te veel van het goede maar dit lied is zo vrolijk en leuk dat we dit graag door de vingers zien. Spanje zou wel eens hoger kunnen eindigen dan oorspronkelijk voorspeld werd.
Back to Top ↑