Tel Aviv 2019

Gepubliceerd op: 15 mei 2019

0

TEL AVIV: 15 mei – Juryfinale tweede halve finale (constante update)

Na de toch wel verrassende uitslag van gisteren zullen de kandidaten uit de tweede halve finale hun beste beentje moeten voorzetten tijdens deze juryfinale.
Een professionele jury uit de achttien deelnemende landen zal samen met Duitsland, Italië en het Verenigd-Koninkrijk voor de helft beslissen wie morgenavond zal doorgaan naar de grote finale van het 64ste Eurovisie Songfestival.

De tweede halve finale start met een recap van de show van gisteren. Daarna krijgen we de 4 presentatoren te zien die een korte inleiding geven en gaan we meteen van start met Armenië.

 

01 Armenië: Srbuk – “Walking Out”

Foto eurovision.tv

Srbuk mag voor Armenië de tweede halve finale openen. Ze draagt de outfit die ze tijdens de eerste repetitie droeg. Normaal is ze sterk bij stem maar vandaag komt ze wat aarzelend aan de start. Nadien zet ze dit wel recht, maar of dit voldoende is voor een finaleplaats valt nog af te wachten.

02 Ierland: Sarah McTernan – “22”

Foto eurovision.tv

Ierland heeft de ongelukkige tweede startpositie gekregen. Sarah zit in een typische jaren zestig bar. Ze zoekt geen contact met de camera en vergeet tot twee keer toe een stuk van haar tekst. Zal de jury dit opmerken en afstraffen?

03 Moldavië: Anna Odobescu – “Stay”

Foto eurovision.tv

Moldavië scoorde de voorbije jaren sterk op het Songfestival dankzij leuke nummers met een originele act. Net op dit laatste punt loopt het dit jaar mis. De act is nagenoeg een exacte kopie van de Oekraïense inzending uit 2011. Anna zingt wel goed. Haar slecht accent moet je er bijnemen. De vraag is of de jury’s van de gekopieerde act weten en dit zullen afstraffen of niet? Indien niet dan kan Moldavië wel eens een verrassende finalist worden.

04 Zwitserland: Luca Hänni – “She Got Me”

Foto eurovision.tv

Sinds de invoering van de halve finales wist Zwitserland slecht vier keer door te stoten naar de finale. De laatste keer dateert intussen al van 2014. Luca is een artiest die weet hoe hij een nummer moet verkopen. Na een rustige start van de juryfinale kunnen we met zekerheid zeggen dat we Zwitserland zaterdag terug zullen zien. De zaal gaat volledig uit de bol hiervoor.

05 Letland: Carousel – “That Night”

Foto eurovision.tv

Letland kiest voor een indie pop nummer en bijhorende act. Op zich is hier niets mis mee maar het contrast met de show van Zwitserland is groot. Uit het verleden weten we dat dit soms beloond kan worden. Toch denken we dat deze inzending, ondanks de degelijke zang, in de halve finale zal stranden. De Letten halen beter Aminata terug!

06 Roemenië: Ester Peony – “On A Sunday”

Foto eurovision.tv

Als zesde mag Ester voor Roemenië het beste van zichzelf geven. Dit is een nummer waarbij je makkelijk afgeleid kan worden door de prachtige setting. Ester, haar backing en haar dansers doen wat van hen verwacht wordt. Vorig jaar bleef Roemenië voor het eerst in de halve finale steken. Overleven ze deze dit jaar wel?

 

Na Roemenië volgt de eerste break van de avond.

07 Denemarken: Leonora – “Love Is Forever”

Foto eurovision.tv

Na de stoere vikings van Rasmussen stuurt Denemarken dit jaar de lieftallige Leonora. Ze brengt een positief liedje. De act met de stoel verloopt net als tijdens de repetities niet vlekkeloos. Leonora heeft ook niet de sterkste stem? Ze doet vermoede pogingen om met oogcontact het publiek voor zich te winnen. Of dit voldoende is voor een kwalificatie lijkt twijfelachtig.

08 Zweden: John Lundvik – “Too Late For Love”

Foto eurovision.tv

John Lundvik, één van de favorieten, mag na buurland Denemarken voor Zweden het podium op. Ook vanavond is zijn prestatie uitmuntend. Dit benadert de perfectie. Zweden gaat ongetwijfeld naar de finale en doet daar een gooi naar hun zevende overwinning.

09 Oostenrijk: PÆNDA – “Limits”

Foto eurovision.tv

Paenda zingt een emotioneel lied en probeert dit passend over te brengen. Proberen is het juiste woord want de zang zit er te vaak naast. De mooie verlichting op het podium zal dit niet kunnen redden. Oostenrijk haalde de voorbije 5 jaar telkens de finale maar aan deze reeks lijkt nu een einde te komen.

10 Kroatië: Roko – “The Dream”

Foto eurovision.tv

De Kroaten huurden Jacques Houdek in om een geschikt nummer te schrijven voor Roko. Hij heeft duidelijk zijn stempel kunnen drukken op deze Kroatische ballade. Of Roko ook een gelijkaardig resultaat zal behalen valt nog af te wachten.

11 Malta: Michela – “Chameleon”

Foto eurovison.tv

De Maltese act valt het best te omschrijven als een live versie van de videoclip. Een leuk idee dat waarschijnlijk punten zal opleveren, al is het soms wat druk. De cameramannen kunnen de vele bewegingen niet altijd volgen. De zang is goed maar een danseres zal Michela nooit worden. Toch blijft dit zonder meer een leuk nummer. Malta haalde zeer goede resultaten tussen 1991 en 2005. Daarna haalden ze enkel in 2013 nog een top 10 notering. Michela kan hier mogelijks verandering in brengen.

12 Litouwen: Jurij Veklenko – “Run With The Lions”

Foto eurovision.tv

Jurij weet met zijn mooie blauwe ogen perfect hoe hij de camera moet bespelen. Hij zingt goed en weet de kijker te grijpen, en niet alleen met zijn goede looks. Dit zouden we graag zaterdag terugzien.

 

Na Litouwen komt er een tweede korte pauze.

13 Rusland: Sergey Lazarev – “Scream”

Foto eurovision.tv

Sergey was in 2016 de gedoodverfde favoriet maar eindigde ondanks een fenomenale act slechts derde. Hij is terug en brengt opnieuw een visueel sterke act. Sergey heeft duidelijk veel ervaring en brengt zijn lied op een zeer professionele manier. Dit is een voorbeeld van hoe een lied op het podium naar een hoger niveau wordt getild. Een finaleplaats is een zekerheid!

14 Albanië: Jonida Maliqi – “Ktheju Tokës”

Foto eurovision.tv

Jaar na jaar stuurt Albanië artiesten naar het festival die de pannen van het dak zingen. Ook dit jaar is dit niet anders. Jonida levert een uitmuntende prestatie. Dit zou zeker een plaatsje in de finale moeten kunnen veroveren.

15 Noorwegen: KEiiNO – “Spitit In The Sky”

Foto eurovison.tv

Keiino is één van de fanfavorieten dit jaar. Dit is echter geen garantie op succes op het Songfestival. De groep doet zijn best om het tegendeel te bewijzen. Wat de zang betreft houden de leden van Keiino deze keer redelijk goed stand, maar verder gebeurt er weinig tot niks op het podium. We blijven het antwoord schuldig op de vraag of dit de finale haalt, maar als fan hopen we uiteraard van wel.

16 Nederland: Duncan Laurence – “Arcade”

Foto eurovision.tv

De Belgische lichtgevende bal die de Nederlandse delegatie heeft laten overvliegen is aangekomen. De extra repetitie heeft zijn vruchten afgeworpen want Duncan kijkt nu veel meer in de camera. Hij zingt perfect. Eureka! Onze noorderburen hebben het licht gevonden en bewijzen dat ze nog steeds als favoriet aanzien mogen worden.

17 Noord Macedonië: Tamara Todevska – “Proud”

Foto eurovision.tv

Tamara Todevska hoopt met een tweede deelname op eerherstel nadat ze nipt de finale in 2008 miste. Tamara doet het goed. Ze zingt zeer goed en de act werkt, hoewel sober, erg overtuigend. We verwachten dan ook dat ze ditmaal de finale wel haalt.

18 Azerbeidzjan: Chingiz – “Truth”

Foto eurovision.tv

De tweede halve finale wordt afgesloten door Chingiz uit Azerbeidzjan. Ook vanavond weet hij te overtuigen. Dit is een erg mooie afsluiter. De special effects die gebruikt worden zullen de televoters zeker overtuigen en ook de jury’s zullen dit wel weten te waarderen. Welcome back to the final Azerbaijan!
Back to Top ↑