Tel Aviv 2019

Gepubliceerd op: 13 mei 2019

0

TEL AVIV: 13 mei – Juryfinale (constante update)

Zo dadelijk vindt de juryfinale plaats waarin een professionele jury uit de zeventien deelnemende landen, Israël, Frankrijk en Italie hun punten zullen geven.
Het is dus een belangrijke avond voor Eliot die vanavond al de helft van zijn punten zal verdienen.
Wie de tien finalisten worden, weten we pas morgen.

 

De eerste halve finale begint met beelden van een kleine Netta die samen met haar ouders naar het Songfestival van 1998 kijkt en Dana International voor Israël ziet winnen. Netta groeit op en doet mee aan een wedstrijd die ze wint. Dan volgen beelden van haar overwinning van vorig jaar in Lissabon.

We krijgen de zaal te zien en Netta opent de show met “Toy”. Ze stapt uit een lichtgevende kat en draagt een weinig verhullende futuristische outfit. Acht danseressen, lookalikes van haar, vergezellen haar op het podium. De danseressen worden halverwege het nummer vervangen door mannen op hoge hakken. Ze eindigt op het kleine podium vooraan aan haar mengtafel.

De vier hosts komen het podium op. Ze verwelkomen iedereen en na een korte uitleg start de show.

 

01 Cyprus: Tamta – “Replay”

foto eurovision.tv

Cyprus mag de eerste halve finale openen. In haar latex pakje met hoge laarzen voert Tamta samen met haar vier dansers een prima act uit. De zang blijft ondermaats. Tamta is een tweedehands diva, Eleni blijft de échte diva uit Cyprus. In deze zwakkere halve finale zou een finaleplaats voor Cyprus erin moeten zitten.  Een toppositie behalen in de finale lijkt echter niet haalbaar.

 

02 Montenegro: D Mol – “Heaven”

foto eurovision.tv

Na Tamta is het de beurt aan het jonge zestal uit Montenegro: D Mol. Net als tijdens de repetities zijn de danspasjes lachwekkend en is er bijna geen sprake van samenhang. Hierdoor ziet het er allemaal als een rommeltje uit. Vocaal lijkt er wat beterschap te zijn, maar er blijven teveel uitschuivers. Het wonder waarop Montenegro hoopt lijkt niet te zullen uitkomen.

 

03 Finland: Darude feat. Sebastian Rejman – “Look Away”

foto eurovision.tv

Darude en Sebastian mogen voor Finland als derde aantreden. Zowel tijdens de nationale voorronde als de repetities kon Sebastian vocaal niet overtuigen. Dat doet hij vanavond ook niet. Dit is gewoon ondermaats. De act met de ondergaande danseres lijkt wel te lukken, maar of dit voldoende is om Europa te overtuigen valt te betwijfelen. Finland krijgt volgend jaar een nieuwe kans. Fijne terugreis gewenst!

 

04 Polen: Tulia – “Fire of Love (Pali się)”

foto eurovision.tv

De Poolse dames zien er in hun traditionele kostuums en hoofdtooi theatraal uit maar hun sterke vocale prestaties maken dit ruimschoots goed. Over het lied zijn de meningen verdeeld, you hate it or you love it! Het geheel oogt alleszins professioneel waardoor de kans op een finaleplaats meer dan reëel is.

 

05 Slovenië: Zala Kralj & Gašper Šantl – “Sebi”

foto eurovision.tv

Het eerste duo van het jaar komt uit Slovenië. Zala en Gasper stralen evenveel saaiheid uit als tijdens de repetities. Behalve de achtergrond die van kleur verandert gebeurt er tijdens dit optreden eigenlijk niks. Zala zingt goed maar kan het nummer niet verkopen. Slovenië haalde vorig jaar de finale maar dit jaar zou het land er wel eens van tussenuit kunnen vallen.

 

06 Tsjechië: Lake Malawi – “Friend Of A Friend”

foto eurovision.tv

Lake Malawi, het Tsjechische drietal, brengt met “Friend of a Friend” een vrolijk meezingliedje. In de act wordt er gebruik gemaakt van drie lichtgevende vierkanten. Het geheel wordt heel goed in beeld gebracht. Over hun outfits kunnen we kort zijn en zeggen dat ze met hun rode, gele en zwarte trui subtiel supporteren voor België. Stoot Tsjechië door naar de finale? We denken het wel…

 

Na Tsjechië komt er een korte break.

 

07 Hongarije: Joci Pápai – “Az Én Apám”

foto eurovision.tv

Joci mag na de pauze de kleuren van Hongarije verdedigen. Blootvoets en helemaal alleen weet hij het podium te vullen. Hij zet een goede prestatie neer. Hongarije wist zich sedert 2011 telkens te plaatsen voor de finale. Ook dit jaar lijkt ons dit geen probleem. Of Joci zijn achtste plaats uit 2017 echter zal weten te verbeteren valt af te wachten.

 

08 Wit-Rusland: ZENA – “Like It”

foto eurovision.tv

Zena, de jongste deelneemster dit jaar, heeft haar witte en roze outfit uit de tweede repetitie behouden. Ze probeert met leuke dansmoves het publiek in de zaal en thuis mee te krijgen. Door het vreemde camerawerk lukt dit echter maar matig. Jammer ook dat het liedje precies een halve minuut te lang duurt. Het geschreeuw op het einde had niet gemoeten. Wit-Rusland blijft waarschijnlijk opnieuw in de halve finale steken.

 

09 Servië: Nevena Božović – “Kruna”

foto eurovision.tv

Nevena komt voor Servië als negende aan de beurt. Wat een topzangeres is dit! Ze zingt haar nummer telkens moeiteloos. Ze ziet er prachtig uit in haar zwarte jurk en straal pure klasse uit. Servië mag zich opmaken voor een finaleplaats!

 

10 België: Eliot – “Wake Up”

foto eurovision.tv

Eliot komt net als tijdens de repetities zeker over en bespeelt ten gepaste tijde het publiek met een glimlach. Qua zang laat hij weinig tot geen steekjes vallen. We hopen dat zijn boodschap goed overkomt bij jury en publiek en dat België zich terug mag opmaken voor een finaleplaats.

 

11 Georgië: Oto Nemsadze – “Keep On Going”

foto eurovision.tv

Ook Oto uit Georgië is een goede zanger. Zijn nummer spreekt weinig mensen aan maar hij en zijn backings brengen het wel overtuigend. De setting is trouwens ook heel mooi en warm. Bestaat er een publiek voor dit genre? We zullen het morgenavond weten.

 

12 AustraliëKate Miller-Heidke – “Zero Gravity”

foto eurovision.tv

Australië brengt een puike act die zeer goed in beeld wordt gebracht. Kate en haar twee danseressen zweven over de aarde. Visueel ziet dit er fantastisch uit. Ook vocaal weet ze haar mannetje te staan en haalt ze haar hoge noten moeiteloos. Een finaleplaats lijkt een zekerheid. Mogelijks wint ze deze eerste halve finale zelfs!

 

Na Australië komt er opnieuw een korte break.

 

13 Ijsland: Hatari – “Hatrið mun sigra

foto eurovision.tv

Tijd om het publiek nog eens wakker te schudden: hier is Ijsland! De leden van Hatari brengen hun nummer met veel overtuiging. Dit genre kwam nog niet vaak voor op het Songfestival. Kan Hatari in de voetsporen van Lordi treden? Zo een vaart zal het waarschijnlijk niet lopen maar Ijsland na vier jaar afwezigheid nog eens naar de finale loodsen zou toch moeten lukken.

 

14 Estland: Victor Crone – “Storm”

foto eurovision.tv

De Zweedse Victor Crone die voor Estland uitkomt is een mooie jongen. Dit is dan ook meteen zijn grootste troef. Hij begint meteen met een valse noot en houdt het vals zingen bijna drie minuten vol. De Esten halen met hun virtuele storm alles uit de kast. Jammer genoeg passeert er af en toe een verdwaalde cameraman in beeld. Of het visuele voldoende is om dit fiasco te redden durven we te betwijfelen…

 

15 Portugal: Conan Osiris – “Telemóveis”

foto eurovision.tv

De Portugezen mochten vorig jaar het festival organiseren. Dit jaar sturen ze Conan Osiris. Hij en zijn danser geven zich helemaal. Conan zingt goed maar de vraag blijft of dit nummer niet te speciaal is voor het Songfestival? Zal het publiek thuis aan geboeid blijven kijken of toch maar de cola en chips bovenhalen? Moeilijk te voorspellen…

 

16 GriekenlandKaterine Duska – “Better Love”

foto eurovision.tv

De Grieken brengen een mooie act. Als er al twijfels over de zangcapaciteiten van Katerine Duska bestonden dan heeft ze deze vanavond allemaal weggezongen. Dit gaat zonder meer door naar de finale.

 

17 San Marino: Serhat – “Say Na Na Na”

foto eurovision.tv

Ambiance in de keet! Serhat krijgt van de ministaat een herkansing. Zijn nummer is een guilty pleasure voor menig eurovisiefan. Helaas blijft het optreden flets en saai. Dit optreden had volledig over the top moeten gaan, maar we blijven op onze honger zitten. We vrezen dat San Marino andermaal vroegtijdig naar huis zal mogen gaan.

 
Back to Top ↑