Lisboa 2018

Gepubliceerd op: 11 mei 2018

0

Lissabon live dag 13: de eerste generale repetitie van de finale

Vandaag vindt de eerste generale repetitie plaats van de finale van het 63ste Eurovisie Songfestival.
Kunnen de grote favorieten Cyprus, Israël en Frankrijk hun status behouden?
Zorgt een outsider voor de verrassing? Feit is dat de meeste kanshebbers in de tweede helft van de show zijn terechtgekomen.

OGAE Belgium volgt alles op de voet.

Hetzelde voorfilmpje als tijdens de halve finales wordt vertoond en dan brengt Ana Moura, Mariza en Beatbombers.

Nadien volgt de vlaggenceremonie waarbij alle artiesten opkomen.

Vervolgens komen de 4 presentatrices het podium op en wensen ze iedereen welkom.

 

01 Oekraïne – Melovin – “Under the ladder”

Ukraine

Net zoals Laura Tesoro en Imri mag het land dat als laatste aantrad in de tweede halve finale de grote finale openen. Oekraïne is nu samen met Australië het enige land dat altijd de finale haalde. Gisteren was het optreden van Melovin beter. Misschien heeft hij deze nacht iets teveel gevierd en te weinig geslapen. Een topnotering lijkt dit jaar niet echt mogelijk voor Oekraïne.

Odds: 250/1

 

02 Spanje – Amaia y Alfred – “Tu Canción”

Spain

Spanje kreeg de meest ondankbare startpositie toegewezen en mag als tweede aan de beurt. Amaia zingt goed maar Alfred klinkt vrij nasaal. De talrijk opgekomen Spaanse fans zullen dit ongetwijfeld toejuichen en hun land een hoge notering toewensen. De vraag is of de rest van Europa dat ook wilt. Eén ding is zeker: Spanje zal alvast beter scoren dan de voorbije 3 jaar.

Odds: 200/1

 

03 Slovenië – Lea Sirk – “Hvala, ne!”

Slovenia

Na twee jaar afwezigheid staan de Slovenen opnieuw in de finale. Lea heeft een mooi parcours afgelegd want van Tel Aviv tot Lissabon bewees ze telkens een zeer goede zangeres te zijn. De vrij energieke act wordt opnieuw foutloos uitgevoerd. Goed gedaan!

Odds: 1000/1

 

04 Litouwen – Ieva Zasimauskaité – “When we’re old”

Lithuania

Litouwen verbaasde vriend en vijand door zich afgelopen dinsdag te kwalificeren voor de finale. Een zesde plaats is hun hoogste notering ooit op het Songfestival. Ieva zingt mooi en de intieme sfeer is behouden. Alleen moet ze misschien iets te vroeg in het programma aantreden. Ze brengt wel opnieuw een heel knappe uitvoering van haar nummer.

Odds: 22/1

 

05 Oostenrijk – Cesár Sampson – “Nobody but you”

Austria

Cesár was ervan overtuigd dat hij de finale zou halen voor Oostenrijk. Hij is een heel goede zanger. “Nobody but you” is een sterke inzending met een herkenbaar refrein. Maar is dit voldoende om te scoren in deze aartsmoeilijke finale?

Odds: 150/1

 

06 Estland – Elina Nechayeva – “La forza”

Estonia

Er werd reeds veel geschreven over Elina, haar nummer en haar jurk met de projecties. Ook vandaag brengt ze “La Forza” op overtuigende wijze. Estland is wat weggezakt bij de bookmakers. Elina doet echter haar best om te bewijzen dat er met haar rekening moet gehouden worden. Een mooie uitvoering voor Estland!

Odds: 50/1

 

07 Noorwegen – Alexander Rybak – “That’s how you write a song”

Norway

Alexander is een echte entertainer die weet waarmee hij bezig is. Hij zal zeker opnieuw de aanwezige fans en kijkers thuis weten te overtuigen. Noorwegen zal ongetwijfeld hoog scoren, maar een tweede overwinning zit er voor Alexander Rybak waarschijnlijk niet in.

Odds: 33/1

 

08 Portugal – Cláudia Pascoal – “O jardim”

Portugal

Wat kunnen we zeggen over de Portugese inzending? Claudia ziet er mooi uit in haar lange zwarte jurk met split en zingt goed. Maar dit nummer is wat saai. Officieel komt de break pas na Portugal, maar misschien is het toch al tijd om chips bij te halen en nog een glaasje cava in te schenken?

Odds: 350/1

 

Na Portugal komt er een korte break.

 

09 Verenigd Koninkrijk – SuRie – “Storm”

UK

SuRie is aan de beurt. In Lissabon kreeg ze al veel bijval van de internationale pers. Ze is een innemende persoonlijkheid met een mooie stem, maar zit er vandaag soms een beetje naast. Ze staat er wel en weet wat ze moet doen. Spijtig dat ze net na een break aan de beurt komt. Kan zij even goed scoren als tijdens haar optreden met Loïc Nottet en Blanche? Met een ander lied zeker, maar is dit the Perfect Storm?

Odds: 500/1

 

10 Servië – Sanja Ilić & Balkanika – “Nova deca”

Serbia

De bijdrage van Servië wist gisterenavond voldoende punten te sprokkelen om in de finale te mogen aantreden. Ook zij hebben blijkbaar weinig geslapen. Dit wordt niet overtuigend gebracht en de zanger ziet er nog steeds wat streng uit. De buurlanden zullen dit zeker met wat punten belonen maar een topnotering zit er dit jaar niet in.

Odds: 1000/1.

 

11 Duitsland – Michael Schulte – “You let me walk alone”

Germany

Michael staat op dit moment op plaats 5 bij de gokkantoren. Hij zingt zijn lied op een prachtige manier en de staging is gewoonweg adembenemend.  Hier krijg je kippenvel van. Deze Duitse Ed Sheeran zou niet misstaan in de top 10 zaterdag, maar lukt dit met zo een sterk deelnemersveld?

Odds: 25/1

 

12 Albanië – Eugent Bushpepa – “Mall”

Albania

De Chinese televisie weigerde het Albanese optreden uit te zenden omdat Eugent tattoos heeft. Jammer dat ze deze innemende bijdrage niet zagen, want hij is een uitstekende zanger en ook vandaag imponeert hij weer met zijn zangcapaciteiten. Dit staat meer dan verdiend in de finale. Het zal echter wel heel moeilijk zijn voor Albanië om de eerste tabelhelft te halen.

Odds: 1000/1

 

13 Frankrijk – Madame Monsieur – “Mercy”

France

Onze zuiderburen mogen de eerste helft van de show afsluiten. Deze inzending straalt pure klasse uit. Het toevoegen van de mist op het podium geeft niet echt een meerwaarde aan het nummer maar past in het geheel. De Fransen wachten al 41 jaar op een nieuwe overwinning. Wordt het Parijs 2019 of gaan we naar Rijsel zoals er in de wandelgangen wordt gefluisterd?

Odds: 16/1

 

14 Tsjechië – Mikolas Josef – “Lie to me”

Tsjechië

Tsjechië zal dit jaar sowieso hun beste resultaat ooit behalen. Mikolas heeft wat streken maar zijn aanstekelijke nummer zal menig meisjes én jongens naar hun gsm doen grijpen om te stemmen. Hij brengt een mooie act en schudt de hele zaal weer wakker. Toch lijkt dit geen kanshebber voor de overwinning.

Odds: 66/1

 

15 Denemarken – Rasmussen – “Higher ground”

Denmark

De Deense Viking staat er weer helemaal tijdens deze generale repetitie. Hier en daar valt de zang wat tegen, maar dit is waarschijnlijk te wijten aan te weinig slaap. Al bij al is dit een goed optreden van Rasmussen. Het valt moeilijk te voorspellen waar dit zal eindigen op het scorebord. Waarschijnlijk wordt het een plaatsje in de middenmoot voor Denemarken.

Odds: 80/1

 

16 Australië – Jessica Mauboy – “We got love”

Australia

“We got love” is één van de favoriete nummers op de vele feestjes hier in Lissabon. Het is een doorsnee meestamper dat het goed doet bij de fans.  Helaas valt de live uitvoering tegen. Jessica zit er ook vandaag weer helemaal naast en zingt zeer ondermaats. Er valt weinig positiefs te zeggen over deze repetitie. Is het nummer aanstekelijk genoeg om Australië een vierde top 10 notering op rij te bezorgen?

Odds: 66/1

 

Na Australië komt er een tweede break en krijgen we beelden uit de greenroom.

 

17 Finland – Saara Aalto – “Monsters”

Finland

Saara wist tijdens de juryfinale en de eerste halve finale op het juiste moment te pieken maar vandaag zingt ze minder goed. Haar act is af. Ze herpakt zich vocaal, weet te overtuigen en danst als de beste. Helsinki zal het niet worden maar dit kan toch op veel bijval rekenen en zal wel behoorlijk wat punten verzamelen.

Odds: 70/1

 

18 Bulgarije – EQUINOX – “Bones”

Bulgaria

“Bones” klinkt ook vandaag overtuigend. Dit wordt heel mooi in beeld gebracht. Bulgarije zal ook dit jaar veel punten krijgen en weer een mooie notering behalen. Toch lijkt het niet sterk genoeg om de eerste plaats te behalen.

Odds: 50/1

 

19 Moldavië – DoReDos – “My lucky day”

Moldova

Het Moldavische trio DoReDos brengt spektakel op het podium. Deze geniale act tilt dit vrij simpele deuntje naar een hoger niveau. Moldavië staat hiermee terecht in de finale want ze brengen drie minuten puur entertainment. De zang zit zoals gewoonlijk ook goed. Wordt Europa gecharmeerd door de show of knappen de kijkers toch af op het vrij ouderwetse nummer?

Odds: 100/1

 

20 Zweden – Benjamin Ingrosso – “Dance you off”

Sweden

Knappe Benjamin mag als twintigste voor Zweden aantreden. Net als de voorbije jaren weten zij precies hoe ze de kijker aan het scherm gekluisterd moeten houden. Visueel is dit perfect en lijkt het net een videoclip. Enkel de zang is vandaag niet altijd top. Kunnen de Zweden het record van de Ieren evenaren en een zevende overwinning halen? Jazeker! Dit mogen we nog niet afschrijven.

Odds: 25/1

 

21 Hongarije – AWS – “Viszlát nyár”

Hungary

De leadzanger van AWS is een echte performer! Tijdens elke repetitie geeft hij zich volledig en dit is ook nu niet anders. Ook al hou je niet van dit genre, de Hongaren zorgen er wel voor dat je dit weet te appreciëren!

Odds: 70/1

 

22 Israël – Netta – “Toy”

israel

Netta ontving afgelopen woensdag een award voor haar overwinning in de OGAE ESC Poll. Tot vorige dinsdag stond ze wekenlang op nummer één bij de bookmakers, maar ze is intussen naar de tweede plaats gezakt.
Vandaag zingt ze niet goed. Het nummer overtuigt live duidelijk minder. Het blijft de vraag of de jury’s en de kijkers voor dit lied en deze act zullen vallen. Veel geluk en toi toi toi Netta, je zal het nodig hebben want dit was geen goede repetitie!

Odds: 7/2

 

23 Nederland – Waylon – “Outlaw in ’em”

Netherlands

Het is de beurt aan Waylon en zijn vier Belgische dansers om het podium te betreden. Waylon is een goede zanger en heeft een lekker nummer. De dansers hebben de kijker duidelijk niet afgeleid want Nederland staat opnieuw in de finale. Waylon zou graag winnen maar hiervoor zal hij een derde poging moeten ondernemen.

Odds: 150/1

 

24 Ierland – Ryan O’Shaughnessy – “Together”

Ireland

Met Ierland krijgen we een mooi rustpunt in deze finale. Ryan wist Ierland opnieuw de finale in te loodsen na vier jaar afwezigheid. Zijn repetitie verloopt foutloos. Misschien zal de oudere kijker dit een verademing vinden na enkele drukkere nummers. Maar zullen zij ook effectief stemmen? Een top 10 notering lijkt toch wel mogelijk voor Ierland.

Odds: 9/1

 

25 Cyprus – Eleni Foureira – “Fuego”

Cyprus

De kansen van Cyprus worden vergroot door als voorlaatste aan te treden. Als dit geen mooie uitgangspositie is?
Eleni zingt minder toonvast dan de voorbije dagen. De LGTB gemeenschap weet deze inzending bijzonder te smaken. Zal de modale kijker thuis dit ook doen? Cyprus won het Songfestival nog nooit. Het is nu of nooit!

Odds: 11/8

 

26 Italië – Ermal Meta e Fabrizio Moro – “Non mi avete fatto niente”

Italy

Afsluiten doen we met de Italianen die er opnieuw relaxed bij lopen. Over de zang kunnen we geen opmerkingen maken want die is zoals gewoonlijk goed. Het nummer zelf is dat ook, maar mist een echt hoogtepunt. Zullen de teksten die in beeld verschijnen de jury’s en de kijkers niet afleiden? Het lijkt ons wel. Toch is dit een goede afsluiter van het 63ste Songfestival.

Odds: 33/1

 

 
Comments are closed.

Back to Top ↑