Lisboa 2018

Gepubliceerd op: 9 mei 2018

0

Lissabon dag 11: de jury finale van de tweede halve finale

Het team van OGAE Belgium is klaar om de juryfinale van de tweede halve finale te volgen vanuit het perscentrum. Achttien kandidaten, waaronder Waylon voor Nederland, zullen vanavond proberen de internationale jury’s te overtuigen. Naast de deelnemende landen stemmen ook Duitsland, Frankrijk en Italië in deze halve finale. We brengen een constante update van alle optredens.

 

De tweede halve finale begint net als de eerste met een beknopt filmpje over Lissabon. De vier presentatrices komen op het podium, ze stellen zich voor en de show begint.

 

01 Noorwegen – Alexander Rybak – That’s how you write a song

Norway

Alexander is een geboren entertainer. Hij weet precies wat hij doet. Hij bespeelt de camera en flirt met de kijker. We weten al dat hij een winnende song kan schrijven, maar of dit een winnend nummer is valt nog af te wachten. Het is echter wel degelijk de perfecte opener van deze tweede halve finale. Noorwegen brengt drie minuten smaakvolle en leuke televisie.

 

Onthaal persruimte: zeer warme ontvangst.
Odds: 5/1.

 

02 Roemenië – The Humans – Goodbye

Romania

The Humans brengen hun nummer “Goodbye” met een speciale act met gemaskerde etalagepoppen. De act is nogal ingewikkeld en de vraag blijft maar of Europa dit zal begrijpen. Het nummer wordt wel goed gezongen. Roemenië lijkt dit jaar geen zekerheid voor de finale.

Onthaal persruimte: matig onthaal.
Odds: 500/1.

 

03 Servië – Sanja Ilić & Balkanika

Serbia

Servië brengt een typische balkansong en Sanja Ilić & Balkanika doen dit met verve. Ze zingen als de beste. Hier horen we geen valse noten. De zwakte van deze inzending blijft echter het nummer. Na twee minuten zakt het lied als een pudding in elkaar. De vraag blijft of de kijker en de jury’s tot het einde geboeid zullen blijven. Het wordt een dubbeltje op zijn kant voor Servië.

Onthaal persruimte: flauw.
Odds: 500/1.

 

04 San Marino – Jessika feat. Jenifer Brening – Who we are

S

Het kleinste deelnemende land dit jaar brengt een act met robots op het eurovisiepodium. Deze zijn wel grappig om te zien maar voegen eigenlijk niks toe aan de presentatie. De vreemde mengeling tussen zang en rap wordt niet goed gebracht en we horen heel veel valse noten. Een finaleplaats voor San Marino lijkt ons hoogst onwaarschijnlijk.

Onthaal persruimte: matig.
Odds: 1000/1.

 

05 Denemarken – Rasmussen – Higher ground

Denmark

De Deense Vikings hebben voet aan wal gezet en zullen proberen hun land voor het tweede jaar op rij naar de finale te loodsen. De zeilen op het podium en de windmachine maken het geheel geloofwaardig. Dit wordt goed uitgevoerd. Denemarken lijkt ons een zekerheid voor de finale.

Onthaal persruimte: zeer warme ontvangst.
Odds: 100/1.

 

06 Rusland – Julia Samoylova – I won’t break

Russia

Het Russische lied spreekt niet meteen tot de verbeelding en de uitvoering van Julia en haar backings helpt hier weinig aan. Er wordt zowel door haar als haar koortje nagenoeg het volledige nummer vals gezongen. Het nummer kabbelt rustig verder zonder hoogtepunt. Gelukkig zijn er twee dansers die voor wat afleiding zorgen. Rusland zou met dit nummer en deze uitvoering de finale niet mogen halen.

Onthaal persruimte: flauw.
Odds: 250/1.

 

07 Moldavië – DoReDos – My lucky day

Moldova

Moldavië haalde vorig jaar zijn beste resultaat, de derde plaats. DoReDos hebben duidelijk zin om dit nogmaals te verbeteren. Ze brengen aan act om U tegen te zeggen over een driehoeksrelatie. Dit zal ongetwijfeld in heel Europa gesmaakt worden. Dit is drie minuten puur entertainment dat perfect gebracht wordt. Op de hoeveelste plaats Moldavië dit jaar zal eindigen weten we niet, maar de finale halen lijkt zeker.

Onthaal persruimte: uitbundige ontvangst.
Odds: 33/1.

 

08 Nederland – Waylon – Outlaw in ’em

Netherlands

Onze Noorderburen brengen een stevig rocknummer. Waylon zingt zoals gewoonlijk de pannen van het dak. De muzikanten veranderen halverwege echter in breakdancers en de geloofwaardigheid van de act is dan volledig zoek. In deze zwakkere halve finale lijkt Nederland echter nog steeds in de running om een finaleplaats te bemachtigen.

Onthaal persruimte: goed.
Odds: 125/1.

 

09 Australië – Jessica Mauboy – We got love

Australia

Dat Jessica niet de beste zangeres van de wedstrijd is wisten we al. Ook vanavond klinkt ze weer heel breekbaar. Met haar danspasjes probeert ze haar nummer naar een hoger niveau te tillen maar het ziet er soms meer uit als de uitvoering van een rituele regendans. Australië haalt waarschijnlijk wel de finale. De vraag is echter of dit terecht is of eerder door het lage niveau van deze halve finale komt.

Onthaal persruimte: warm.
Odds: 100/1.

 

10 Georgië – Ethno Jazz Band Iriao – For you

Georgia

Polyfonische mannenkoren zijn heel populair in Georgië. Het is de eerste maal dat ze dit op het Songfestival brengen. De leden van Iriao zingen prachtig en het nummer bouwt heel mooi op. Zullen de internationale jury’s deze traditionele muziek weten te smaken? Een finaleplaats voor Georgië lijkt niet ondenkbaar.

Onthaal persruimte: goed.
Odds: 500/1.

 

11 Polen – Gromee feat. Lukas Meijer – Light me up

Poland

Polen brengt een nummer waarbij je onmogelijk op je stoel kan blijven zitten. Spijtig genoeg wordt nagenoeg geen enkele noot juist gezongen. Het nummer is sterk genoeg om een finaleplaats te verdienen maar door de ondermaatse uitvoering zou Polen in de halve finale kunnen blijven steken.

Onthaal persruimte: zeer zwak.
Odds: 400/1.

 

12 Malta – Christabelle – Taboo

Malta

Christabelle brengt haar nummer in een donkere setting waarbij blauwe en rode tinten overheersen. Ook hier krijgen we opnieuw een onbegrijpbare act te zien. De jury’s en kijkers zullen tijdens deze halve finale echt een handleiding nodig hebben. Christabelle zingt wel vrij goed en zou hierdoor toch nog een plaatsje bij de beste tien van de avond kunnen veroveren.

Onthaal persruimte: goed.
Odds: 500/1.

 

13 Hongarije – AWS – Viszlát Nyár

Hungary

De leden van AWS breken vanaf de eerste tonen het kot af. Dit zijn showmannen van de bovenste plank. Hun nummer is pure rock en zal de jury’s en kijkers terug wakker schudden. Hongarije haalt zonder twijfel voor het achtste jaar op rij de finale.

Onthaal persruimte: geweldig applaus.
Odds: 150/1

 

14 Letland – Laura Rizzotto – Funny girl

Latvia

Het Letse nummer kabbelt drie minuten voort terwijl er weinig tot niks op het podium gebeurt. Laura zingt goed maar haar optreden spreekt niet echt tot de verbeelding. Letland zou hiermee in de vergeethoek kunnen geraken.

Onthaal persruimte: matig.
Odds: 500/1.

 

15 Zweden – Benjamin Ingrosso – Dance you off

Sweden

De Zweden weten duidelijk hoe ze mooie televisie moeten maken. Dit is hip en trendy en leunt perfect aan bij de hedendaagse popmuziek. Benjamin heeft een hoge aaibaarheidsfactor en zal menig harten doen smelten. Dit is een kandidaat voor de eindoverwinning. Puik werk Sverige!

Onthaal persruimte: zeer warm onthaal.
Odds: 18/1.

 

16 Montenegro – Vanja Radovanović – Inje

Montenegro

Montenegro brengt een traditionele balkanballade in de stijl van de nummers waarmee de landen uit Ex-Joegoslavië al vaak konden scoren. Vanja zingt heel goed en haalt alle noten perfect. De vraag blijft of deze sound intussen niet te oubollig geworden is?

Onthaal persruimte: goed.
Odds: 500/1.

 

17 Slovenië – Lea Sirk – Hvala, ne!

Slovenia

De Slovenen haalden nog maar vier keer de finale sedert de invoering van de halve finales. Dit jaar brengen ze een beetje een vreemde inzending maar die wordt op een perfecte manier gebracht. De onverwachte stop in het nummer werkt ook bij het publiek en wordt goed onthaald. Lea is een “coole chick” en dit verdient gewoon een plaats in de finale.

Onthaal persruimte: goed.
Odds: 500/1.

 

18 Oekraïne – Melovin – Under the ladder

Ukraine

Het gastland van vorig jaar komt met een krachtige act met veel vlammen op de proppen. Melovin zingt sterk. Dit is een goede afsluiter van deze halve finale en Oekraïne zal zeker niet vergeten worden wanneer de punten uitgedeeld worden. Dit gaat zeker naar de finale.

Onthaal persruimte: zeer warm.
Odds: 125/1.

 
Back to Top ↑