Lisboa 2018

Gepubliceerd op: 7 mei 2018

0

Lissabon live dag 9: de jury finale van de eerste halve finale

Het is zo ver! Sennek probeert zo dadelijk de internationale jury te overtuigen om haar zoveel mogelijk punten te geven en zo een ticket voor de finale te bemachtigen. Naast de negentien landen die in de eerste halve finale meedoen stemmen Spanje, Portugal en het Verenigd Koninkrijk ook mee.

 

De eerste halve finale start met een filmpje over Lissabon waarin Portugese specialiteiten aan bod komen. De vier presentatrices komen het podium op in prachtige avondjurken. Ze stellen zich voor en heten iedereen welkom. Daarna leggen ze de stemprocedure uit.

 

01 Azerbeidzjan – Aisel – X my heart

azerbaijan

Aisel begint niet echt steevast aan haar nummer. Wanneer de dansers haar vervoegen wordt alles wat levendiger op het podium. Vooral de effecten met de glitters worden mooi in beeld gebracht. Dit zou echter wel eens de eerste keer kunnen zijn dat Azerbeidzjan de finale mist.

Onthaal persruimte: vrij goed.
Odds: 200/1

 

02 Ijsland – Ari Ólafsson – Our choice

Iceland

Ari is duidelijk blij dat hij zijn thuisland mag vertegenwoordigen. Hoewel hij een goede zanger is haalt hij de hoge noten niet altijd. De tweede startpositie is nooit een voordeel en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Onthaal persruimte: zeer zwak.
Odds: 1000/1

 

03 Albanië – Eugent Bushpepa – Mall

Albania

De Albanezen haalden de laatste twee jaar de finale niet. Eugent wil daar duidelijk verandering in brengen. Hij zingt de pannen van het dak. Hopelijk voor hem en Albanië kan zijn krachtige prestatie de internationale jury’s bekoren. De vraag blijft echter of het nummer sterk genoeg is.

Onthaal persruimte:
Odds: 500/1

 

04 België – Sennek – A matter of time

Belgium

Sennek heeft er duidelijk zin in. De leegte die tijdens de repetities op beeld overkwam is door het aanwezige publiek helemaal verdwenen. Ze zingt haar nummer op een overtuigende manier. Ze heeft haar lied kunnen brengen zoals ze het zelf wou. Dit is echt klasse en zou zeker een plaats in de finale moeten kunnen halen.

Onthaal persruimte: zeer warm onthaal
Odds: 66/1

 

05 Tsjechië – Mikolas Jozef – Lie to me

Tsjechië

Tsjechië brengt een moderne popsong en ook de staging is top bij dit nummer! Mikolas zelf overtuigt vanavond ook. Enkel het trucje met de rugzak lukt deze keer niet volledig. De choreografie is niet helemaal synchroon. Toch haalt Tsjechië dit jaar zonder probleem de finale.

Onthaal persruimte: zeer goed.
Odds: 15/1.

 

06 Litouwen – Ieva Zasimauskeité

Lithuania

Ieva brengt haar inzending op een eenvoudige en natuurlijke manier. Hier en daar horen we een vocale uitschuiver. Het nummer wordt wel heel mooi in beeld gebracht. Litouwen zou zeker niet misstaan in de finale. Deze halve finale is echter zo sterk dat het misschien moeilijk wordt.

Onthaal persruimte: warm onthaal.
Odds: 100/1

 

Na Litouwen komt er een eerste break.

 

07 Israël – Netta – Toy

israel

Topfavoriete Netta is als zevende aan de beurt. Ze wordt vergezeld van twee wanden gevuld met Chinese wuivende katjes. Zolang haar danseressen op het podium blijven staan gebeurt er te weinig op het podium. Netta is vanavond ook vocaal niet perfect. Ondanks deze minpunten slaagt ze er zonder probleem in de zaal in vuur en vlam te zetten. We zien Israël ongetwijfeld terug in de finale op zaterdag.

Onthaal persruimte: zeer warm.
Odds: 9/4

 

08 Wit-Rusland – Alekseev – Forever

Belarus

Menig kijker zal de act van Alekseev niet begrijpen. De truc met de roos komt ook eerder grappig over dan mooi. Alekseev is heel nerveus. Dat is eraan te zien en te horen. Hij beeft zo erg dat de roos die hij vasthoudt voortdurend trillend in beeld wordt gebracht. Na Israël zou dit weleens kunnen floppen.

Onthaal persruimte: flauw
Odds: 125/1

 

09 Estland – Elina Nechayeva – La forza

Estonia

Na de grote ontgoocheling van vorig jaar hopen de Esten nog eens de finale te halen. Moeiteloos brengt Elina haar nummer “La Forza”. Zij zal zonder twijfel terug mogen zingen op zaterdag, tenzij de jury’s dit niet smaken zoals eerder gebeurd is met opera nummers.

Onthaal persruimte: zeer warm.
Odds: 13/2

 

10 Bulgarije – Equinox – Bones

Bulgaria

De vijfkoppige groep Equinox behoort tot de favorieten voor de overwinning. Ze brengen hun bijdrage met verve. Dit wordt heel goed gezongen en er is een mooie harmonie tussen de groepsleden. Puike prestatie alweer van de Bulgaren.

Onthaal persruimte: zeer warm.
Odds: 20/1

 

11 VJR Macedonië – Eye Cue – Lost and found

FYROM

Marija mist de eerste noten van haar lied en weet zich niet te herpakken. Het ziet ernaar uit dat de VJR Macedonië ook dit jaar weer geen kans op een finaleplaats maakt. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een nummer live als een pudding in elkaar zakt. Hopelijk zijn er woensdag nog plaatsjes vrij op de vlucht naar Skopje.

Onthaal persruimte: heel zwak
Odds: 500/1

 

12 Kroatië – Franka – Crazy

Croatia

Kroatië en België hebben verschillende raakpunten dit jaar. Zo start ook Franka met een close-up van haar hand. Net als Sennek zingt ze heel mooi maar de hoge noten op het einde van haar nummer haalt ze niet. Ook zij staat in een zwart doorschijnend kleed op het podium. Hopelijk snoept Kroatië geen punten van België af door later in het programma op te treden.

Onthaal persruimte: vrij zwak
Odds: 300/1

 

13 Oostenrijk – Cesár Sampson – Nobody but you

Austria

Cesár Sampson is een heel goede zanger en zangcoach. Hij brengt zijn gospelnummer op een heel mooie manier. Hij weet zijn nummer goed te verkopen, alleen gebeurt er weinig op het podium. Hopelijk weet hij de jury’s met zijn stem te overtuigen.

Onthaal persruimte: goed.
Odds: 100/1

 

14 Griekenland – Yianna Terzi – Oniro mou

Greece

De Grieken misten tot op heden nog maar één keer de finale. De bijdrage van dit jaar is wat gedateerd. Bovendien overtuigt Yianna niet met haar stem. Er gebeurt weinig tot niets op het podium. De Grieken zijn over heel Europa verspreid. Yianna zal hun hulp zeker nodig hebben wil ze de finale halen. Anders wordt dit niks.

Onthaal persruimte: goed.
Odds: 80/1

 

15 Finland – Saara Aalto – Monsters

Finland

Na de Griekse tragedie brengt Saara weer wat leven in de brouwerij. De zang is vrij goed en duidelijk een pak beter dan tijdens de repetities. Ze slaagt erin om te pieken op het juiste moment. De jury’s zullen dit wel met punten belonen, en terecht!

Onthaal persruimte: zeer warm.
Odds: 66/1

 

16 Armenië – Sevak Khanagyan – Qami

Armenia

Sevak brengt zijn nummer voor Armenië met veel overtuiging. Hij is een uitstekende zanger. De vraag is alleen of het nummer voldoende zal opvallen na de Finse prestatie. Armenië miste nog maar één keer de finale. Dit jaar zijn ze echter geen zekere finalist.

Onthaal persruimte: goed
Odds: 300/1

 

17 Zwitserland – Zibbz – Stones

Switzerland

De Zwitsers doen het de laatste jaren allesbehalve goed op het Songfestival. Ze namen dertien keer aan de halve finale deel en wisten slechts drie keer de finale te halen. Broer en zus willen de ban doorbreken. Ze zijn energiek en hun prestatie is de finale waardig, maar ook voor hen wordt het moeilijk.

Onthaal persruimte: warm.
Odds: 300/1

 

18 Ierland – Ryan O’Shaughnessy – Together

Ireland

Na vier teleurstellende jaren hoopt Ryan het groene eiland opnieuw naar de finale te loodsen. Hij zingt vrij goed en het publiek is duidelijk onder de indruk van de dansende jongens. De vraag blijft of dit voldoende is om door te mogen naar de finale.

Onthaal persruimte: zeer goed
Odds: 300/1

 

19 Cyprus – Eleni Foureira – Fuego

Cyprus

Eleni behoort sedert de repetities tot één van de kanshebbers voor de overwinning. Haar zangprestatie is vanavond echter wat minder. Ze danst er samen met haar vier danseressen op los, duidelijk geïnspireerd door Beyoncé. De arena staat in vuur en vlam.
Veel succes zaterdag Cyprus!

Onthaal persruimte: Massaal applaus.
Odds: 8/1

 

 
Back to Top ↑