Geen categorie blanche3

Gepubliceerd op: 8 mei 2017

0

Kiev live dag 9: eerste generale repetitie en Blanche gaat voluit

Vandaag beginnen de generale repetities en wordt het dus menens voor alle deelnemers van de eerste halve finale. Voor de eerste keer zien we alle landen na elkaar optreden en dat geeft een beter idee wie na 18 liedjes nog in het geheugen blijft door een mooi lied, een indrukwekkende zangprestatie, een leuke act of wie de jury’s en de kijkers liever niet meer terugzien op zaterdag in de finale door een moeilijk verteerbaar nummer, te veel valse noten of een potsierlijke presentatie.

De uitzending begint met filmpje over Oekraïnse vrouwen in verschillende klederdrachten gevolgd op het podium door de lokale bekende Oekraïnse zanger Monatik. Daarna komen de drie pesentatoren om iedereen te verwelkomen en uit te leggen hoe je kan stemmen.

Zweden: het valt meteen op dat het geluid bijzonder goed en scherp is. De dansers dragen nu zwarte truien onder hun pakken en dat is stukken beter want zo valt Robin veel meer op in het midden met zijn witte hemd. Goed gezongen met veel overtuiging en de act is afgewerkt tot in de kleinste details. Prima uitvoering en mooie opener.

Georgië: de zangeres is iets minder bij stem bij aanvang van het lied maar als ze begint uit te halen loopt het wel los. Hoedje af voor het achtergrondkoor dat heel puik werk levert in de coulissen. Zij zingt met heel veel overgave en overtuiging en de melodie blijft ook wel hangen.

Australië: eerste rustpunt in de eerste halve finale en een goed gezongen ballade tegen mooie visuals van de zanger in de ledwand. Soms komt hij echter enkel met het hoofd in beeld in een hoek van het scherm en dat is niet mooi. Probleem is wel dat het lied na twee minuten gaat vervelen ondanks het vuurwerk en de zanger heeft misschien ook niet voldoende charisma om de aandacht van de kijker vast te houden.

Albanië: drie minuten schreeuwen en een lied dat bijzonder zwaar op de maag ligt. Bovendien huilt Lindita als de wolven in het bos en vaak ook naast de toon. Dit is helaas gedoemd om in de halve finale te lijven hangen.

België: we zien een overtuigendere Blanche in een zwarte jurk en dit is een serieuze vooruitgang omdat ze er volwassener uitziet en past ook beter bij de sfeer van het lied. Ze staat ook in een donkerder decor bij aanvang van het lied, het geluid is stukken beter en je hoort haar veel beter zingen in het eerste deel en de balans met haar backing vocals is ook beter. Ze heeft ook een paar keer in de camera gekeken en zelfs geglimlacht. Het laatste refrein zingt ze nog steeds hoog en dat blijft wat onzuiver en geforceerd klinken. Door de kwaliteit van het lied moet dit toch voldoende zijn voor een finaleplaats.

Montenegro: hij zingt zo vals dat het echt niet prettig is om naar te luisteren. De act is niet “over the top” genoeg om indruk te maken, een dansgroep erbij was veel betere geweest. Geen hoogvlieger.

Na de korte pauze is Finland aan de beurt. Dit is zo mooi neergezet door het Finse duo dat het echt beklijvend is. Prachtige zang, mooie jurk, indrukwekkend decor en wolken maken hiervan een mooi tafereel om naar te kijken en te luisteren.

Azerbeidzjan: hiervoor heb je een handleiding nodig om te begrijpen waarover het gaat. Op één valse noot na was de zang aanvaardbaar maar de act is een beetje vergezocht. Zal dit door iedereen gesmaakt worden?

Portugal: eindelijk zien we Salavador live op het podium en het is echt indrukwekkend hoeveel emoties hij kan losweken met zijn ingetogen ballade. Af en toe is hij nog wat onwennig maar het is dan ook zijn eerste repetitie hier. Dit gaat heel hoog scoren bij de jury’s en hopelijk vat het publiek ook de intensiteit van dit lied.

Griekenland: een mooie verschijning zoveel is zeker maar vocaal is dit bijzonder zwak en de valse noten blijven om de oren gieren. De act bulkt ook niet van originaliteit en het lied is een belegen meestamper.

Polen: Katia is een goede zangeres maar haar lied is niet echt entertaining en eerder langdradig. De windmachine kan het ook niet lichter verteerbaar maken.

Moldavië: deze groep komt echt op een welgekomen moment om terug wat vaart te krijgen in de show. Drie minuten plezier op het podium met een leuke dansroutine en prachtig camerawerk en leuke visuals in het decor.

Ijsland: helaas ziet Svala eruit als het spook van de opera en haar manier van bewegen maakt het er ook niet prettiger op om naar te kijken. De windmachine doet haar witte jurk wapperen maar ze zou misschien beter wat vriendelijker in de camera kijken want het is soms angstaanjagend.

Tsjechië: vooral opletten om niet in slaap te vallen want dit is te saai om te verwoorden. Ze is vast een goede zangeres maar dit lied komt op geen enkel moment uit de startblokken.

Cyprus: de evenwichtsposes lijken eindelijk onder de knie maar nu is de zang een beetje ondermaats met nogal veel valse noten. Modern nummer dat goed wordt neergezet.

Armenië: dit is zo goed gebracht op alle gebied, prachtige zang, mooi decor, heel goed uitgevoerde choreografie en een interessant lied. Dit maakt veel kans om de eerste halve finale te winnen.

Slovenië: niet makkelijk natuurlijk voor Omar om na zo’n dijk van een inzending te komen maar hij heeft geen uitstraling en ziet er ook zo sjofel uit. Het nummer is ook niet erg vernieuwend, het lag dan ook al 10 jaar in de schuif te wachten.

Letland: slechte zang, lelijk decor, vreemde bewegingen, afzichtelijk kostuum en een lied dat een paar keer volledig stilvalt en op het einde in het niets verdwijnt.

Na alle kandidaten mogen Spanje, Verenigd Koninkrijk en Italië ook nog repeteren.

Nadien is er nog een optreden van Jamala.

 

Met dank aan Koen Michels voor de foto van Blanche.
Comments are closed.

Back to Top ↑