Kiev 2017

Gepubliceerd op: 12 mei 2017

0

Kiev live dag 13: de jury finale

Morgen weten we wie het 62ste Eurovisie Songfestival wint, maar vanavond moeten alle 26 finalisten de 210 juryleden overtuigen. Alle 42 landen hebben een 5-koppige jury die tijdens deze jury finale hun punten al toekennen.

De show begint met beelden van Oekraïne en Kiev waarin mensen kralen werpen van het halssnoer dat het logo van dit jaar vormt.

Eerst worden alle finalisten in volgorde van optreden aangekondigd. Op de achtergrond verschijnt telkens de nationale vlag. De artiesten lijken via special effects uit het niets op het podium te verschijnen en wandelen door de zaal om zich naar de Green room te begeven.

Daarna krijgen we een korte introductie door de ons reeds welbekende presentatoren.

01 – Israël – IMRI – “I feel alive”

israel2

De finale wordt geopend met een echte knaller. Imri heeft zijn kwalificatie waarschijnlijk uitgebreid gevierd want de hoge noten haalt hij opnieuw niet. Toch is de zang al beter dan wat we deze namiddag hoorden. Laura Tesoro haalde vorig jaar vanuit deze startpositie een tiende plaats. Waarschijnlijk zal Israël ook ergens rond deze positie eindigen.

02 – Polen – Kasia Moś – “Flashlight”

Poland Jury

Als tweede is Polen aan de beurt. Vorig jaar verrasten ze vriend en vijand door vooral veel stemmen bij de televoting te halen. De vraag is of Kasia dat dit jaar zal kunnen evenaren. Eén iets is alvast zeker: zingen kan ze! Jammer genoeg heeft het nummer weinig omhanden en zou Polen wel eens snel vergeten kunnen worden. Als tweede aantreden zal hen uiteraard ook niet helpen.

03 – Wit-Rusland – Naviband – “Story of my life”

belarus

In 2007 eindigde Wit-Rusland voor de laatste en tot nu toe enige keer bij de beste tien. Het duo van Naviband staat nog steeds heel energiek op het podium. Het aanstekelijke ritme en de armbewegingen werken. Je wordt vrolijk van dit nummer. Hun optreden wordt warm onthaald door het publiek en door de pers. Kan Wit-Rusland voor de tweede keer in de geschiedenis een top tien notering halen?

04 – Oostenrijk – Nathan Trent – “Running on air”

Austria 2nd rehearsal

Nathan uit Oostenrijk heeft een heel ontwapende lach en barst van het charisma. Hierdoor zal hij zeker en vast extra punten sprokkelen. Hij zingt zijn liedje goed maar helaas is het niet het sterkste nummer van de avond. Het kabbelt rustig verder zonder echt een hoogtepunt te bereiken. Door zijn enthousiasme gaat het toch niet vervelen. Oostenrijk eindigt morgen vermoedelijk ergens in de middenmoot.

05 – Armenië – Artsvik – “Fly with me”

Armenia 2nd rehearsal

Artsvik leverde keer op keer prachtige uitvoeringen van haar nummer tijdens de repetities. Ook vanavond is ze goed bij stem. De act wordt perfect in beeld gebracht en boeit van begin tot einde. Artsvik is een topartieste en het plaatje klopt hier helemaal. Dit liedje verdient een mooie notering morgenavond en zal dit waarschijnlijk ook behalen. Het Armeense nummer zit echter misschien net iets te vroeg in het programma om het Songfestival naar Yerevan te halen.

Na Armenië krijgen we een eerste break.

06 – Nederland – O’G3NE – “Lights and shadows”

Netherlands Jury

Nederland heeft niet de beste startpositie in deze finale gekregen, maar de meisjes van O’G3NE staan er wel met overtuiging en enthousiasme. Vocaal brengen ze hun nummer zoals gewoonlijk heel sterk en ze liften het naar een hoger niveau. Hopelijk is dit voor onze noorderburen genoeg om hen naar de linkse kant van het scorebord te loodsen.

07 – Moldavië – Sunstroke Project – “Hey Mamma”

Moldova 2nd rehearsal

Trek je dansschoenen maar aan want Moldavië brengt sfeer in de keet! Dit nummer wordt visueel heel goed gebracht en boeit van begin tot einde. De mannen van Sunstroke Project en hun drie bruiden hebben er duidelijk zin in. Helaas lukt de truc met de jurk bij het middelste bruidje niet. Een probleem waar ze eerder deze week bij de repetities ook al last van had. Ondanks dit is het publiek laaiend enthousiast en krijgt Moldavië het grootste applaus van alle deelnemers tot nu toe. Zowel jury als publiek zullen dit waarschijnlijk met een pak punten belonen.

08 – Hongarije – Joci Pápai – “Origo”

hongarije finale

Ook de Hongaarse inzending heeft veel om te boeien. Zeker doordat dit zowat het enige echt ethnische nummer is. Van de eerste noten worden we onmiddellijk ondergedompeld in de zigeunersfeer van zijn lied. Vocaal is dit helemaal in orde en rappen kan hij ook als de beste. Helaas duurt de rap een beetje lang waardoor het nummer wat stil valt. Je moet voor deze inzending zijn. Kan Hongarije het tot in de top tien schoppen morgenavond?

09 – Italië – Francesco Gabbani – “Occidentali’s karma”

Italie finale

Francesco Gabbani is sedert zijn overwinning in San Remo de grote favoriet om deze editie van het Songfestival te winnen. De eerste 10 seconden zingt hij met gesloten ogen. Het duurt niet lang vooraleer het publiek in de zaal de typische armbewegingen in gang zet. Samen met de gorilla brengt Francesco een goede uitvoering van zijn “Occidentai’s Karma”. Af en toe zit de zang er wel naast maar dat vergeven we hem. Boeken we onze reis naar Rome al of wachten we toch nog even?

10 – Denemarken – Anja – “Where I am”

Denmark 2nd rehearsal

Denemarken heeft tijdens deze finale de slechtste startpositie gekregen en zit tussen de twee grote favorieten in. Helaas heeft Anja ook niet direct een aantrekkelijk nummer en staat ze meer te roepen dan te zingen. Haar pathetische knieval heeft ook geen meerwaarde. Na twee jaar afwezig te zijn in de finale overleefde Denemarken dit jaar wel de halve finale, dit om morgenavond waarschijnlijk roemloos onderaan te eindigen.

11 – Portugal – Salvador Sobral – “Amar pelos dois”

portugal finale

Sinds de invoering van de halve finales wist Portugal nog maar vier keer de finale te halen. In vijftig jaar songfestivalgeschiedenis haalden ze ook nog nooit een top 5 notering. Maar dit zou morgen wel eens helemaal kunnen veranderen. Salvador had voor de halve finale géén enkele repetitie bijgewoond maar heeft deze ook duidelijk niet nodig. Hij zingt zo mooi en met zoveel emotie! Hij brengt de boodschap van zijn liefdesliedje prachtig over, ook al versta je geen Portugees. Dit is absoluut een grote kanshebber voor de eindzege. Obrigado Salvador!

Na Portugal krijgen we een tweede break.

12 – Azerbeidzjan – Dihaj – “Skeletons”

Azerbaijan Jury

Na de ingetogen inzending van Portugal krijgen we de inzending van Azerbeidzjan. De act zit nog steeds heel raar in elkaar en vooral wat de man met het paardenhoofd op het podium doet is totaal onbegrijpelijk. Vocaal laat Dihaj tijdens de hoge noten ook af en toe een steek vallen. Waarschijnlijk zal Azerbeidzjan ook dit jaar buiten de top tien eindigen.

13 – Kroatië – Jacques Houdek – “My friend”

Croatia 2nd rehearsal

Er bestaat geen twijfel over dat Jacques Houdek een goede zanger is. Het is buitengewoon hoe hij erin slaagt om probleemloos van een lage naar een hoge stem over te schakelen. Hij tilt dit nummer live naar een hoger niveau. Kroatië is het enige land uit ex-Joegoeslavië dat zich voor de finale wist te plaatsen en zal ongetwijfeld veel stemmen uit de buurlanden krijgen. Hoe de jury dit vreemde nummer zal beoordelen valt moeilijk te zeggen maar Kroatië zou onverwachts hoog kunnen scoren.

14 – Australië – Isaiah – “Don’t come easy”

Australia 2nd rehearsal

Isaiah lijkt nerveus aan zijn nummer te beginnen. Net als tijdens de halve finale horen we ook deze keer hier een daar vocaal een uitschuiver. Het nummer is wel mooi maar springt er niet echt uit. Het zou ons ten zeerste verwonderen als Australië hun resultaat van vorig jaar (tweede plaats) zou evenaren of verbeteren. Vermoedelijk halen ze dit jaar zelfs de top tien niet.

Voor Griekenland aan de beurt is krijgen we opnieuw een korte break.

15 – Griekenland – Demy – “This is love”

Greece 2nd rehearsal

De Griekse kloon van “Glorious” van Cascada heeft het verrassend tot in de finale weten te schoppen. Demy is overduidelijk niet de beste zangeres van dit songfestival. De coupletten vallen best mee maar bij de hoge noten van het refrein gaat ze volledig de mist in. Ook de act met de twee dansers hebben we al tientallen keren gezien en is allesbehalve vernieuwend. Velen hadden hier terecht liever het ingetogen “Blackbird” uit Finland gezien. Dikke buis voor de Grieken.

16 – Spanje – Manel Navarro – “Do it for your lover”

spanje finale

Spanje brengt een zomers niemendalletje in een exotische setting. Het nummer begint snel te vervelen en vooral de vele herhalingen van “Do it for your lover” irriteren snel. Vocaal zit Manel er tijdens de tweede helft van het nummer ook compleet naast. Spanje doet ook dit jaar weer mee voor één van de laatste plaatsen.

17 – Noorwegen – JOWST – “Grab the moment”

norway2

Ook de Noorse inzending vormt geen hoogtepunt tijdens deze finale. We zitten duidelijk in een zwakker gedeelte van de show. Bij dit lied gebeurt er weinig op het podium. De reflecterende gezichten op het televisiescherm zijn ook niet echt geslaagd. Aleksander is geen slechte zanger maar maakt toch niet veel indruk. Misschien is dit nummer wel modern genoeg om wat jurypunten te sprokkelen. Ook de vrienden uit Scandinavië zullen ongetwijfeld wat punten voor Noorwegen over hebben maar of de rest van Europa hierop zit te wachten blijft de vraag.

We krijgen opnieuw een korte break voor Lucie uit het Verenigd Koninkrijk aantreedt.

18 – Verenigd Koninkrijk – Lucie Jones – “Never give up on you”

uk finale

Eindelijk brengt het Verenigd Koninkrijk met Lucie Jones en haar “Never give up on you” nog eens kwaliteit op het Songfestival. Het decor is hier prachtig. Lucie staat voor een spiegel die de vorm van een waaier heeft. Hierop worden gouden sterretjes geprojecteerd die ook in het decor op de achtergrond voorkomen. Lucie brengt haar nummer ook met heel veel overtuiging en zingt perfect. Zeker na de zwakkere inzendingen hiervoor zal dit een pak punten opleveren voor het Verenigd Koninkrijk.

19 – Cyprus – Hovig – “Gravity”

Cyprus Jury

De Grieks sprekende landen hebben duidelijk hun inspiratie uit voorgaande edities gehaald. De Cyprioten sturen Hovig. Deze heeft een kopie van de act van Loïc Nottet en Sergey Lazarev uit zijn hoed getoverd. “Gravity” is geen slecht nummer maar ook niet vernieuwend genoeg. Hovig zingt vrij behoorlijk en de danspasjes worden goed in beeld gebracht. Het is twijfelachtig of dit goed gaat scoren voor Cyprus.

20 – Roemenië – Ilinca ft. Alex Florea – “Yodel it!”

Romania 2nd rehearsal

Roemenië brengt een zorgeloos nummer. Door de vrolijkheid springt dit er zeker uit. Het decor is echter vrij druk en van alle visuals passeren de revue. Vocaal is dit ook niet zo sterk maar het gejodel werk heel aanstekelijk. Waarschijnlijk zal Roemenië minder scoren bij de jury’s maar de kijker thuis zal hier weg van zijn.

21 – Duitsland – Levina – “Perfect life”

germany

Levina start liggend aan haar lied, maar staat al snel recht. Ze staat blootsvoets op het podium. De achtergrond is grijs en daardoor valt ze niet echt op. Ze beleeft duidelijk plezier aan haar optreden. Vocaal horen we hier en daar een uitschuiver. Duitsland werd de voorbije twee jaar telkens laatste. Dit staat Levina waarschijnlijk niet te wachten, maar echt potten breken zal ze niet doen.

Na Duitsland krijgen we opnieuw een korte break.

22 – Oekraïne – O.Torval – “Time”

oekraine finale

Gastland Oekraïne brengt als enige dit jaar een rocknummer en daardoor is het uniek in zijn soort. De zanger brengt zijn lied overtuigend en zingt goed. Spijtig dat het nummer een echt sterk refrein mist waardoor het wat beter zou blijven hangen. Het blijft nog maar de vraag of de Oekraïeners hiermee hun traditie van goede resultaten zullen verder zetten.

23 – België – Blanche – “City lights”

blanche2

We hebben 31 jaar moeten wachten op de eerste en tot nu toe enige Belgische songfestivaloverwinning. Kan Blanche 31 jaar na datum ons land opnieuw aan een zege helpen? Al na de eerste tonen van haar lied krijgt ze de zaal mee. De backings steunen Blanche heel goed en ook zij zelf zingt goed. Opnieuw kan er een voorzichtige glimlach af. Ze mag fier zijn op haar prestatie vanavond. Eerder deze avond werd ze al in de bloemetjes gezet met een gouden plaat. Het is nu afwachten hoeveel keer we “Belgium 12 points” zullen horen. Dit is niet kansloos voor ons land.

24 – Zweden – Robin Bengtsson – “I can’t go on”

Sweden 2nd Rehearsal

Zweden brengt zoals gewoonlijk een nummer met een perfect ingestudeerde act. Het liedje ligt goed in het gehoor en Robin is ook aangenaam om naar te kijken. Vocaal zit alles goed. Doordat het zo exact ingestudeerd is komt het geheel soms nogal koel over. Dit zal zeker goed scoren maar een zevende overwinning lijkt ons te hoog gegrepen.

25 – Bulgarije – Kristian Kostov – “Beautiful mess”

bulgaria

Kristian behoort hier in Kiev bij de topfavorieten voor de overwinning. Ook bij deze inzending klopt het plaatje helemaal. De staging is heel goed en wordt zorgvuldig op TV gebracht. Hij zingt goed. Een puntje van kritiek zou kunnen zijn dat dit nummer te volwassen overkomt voor een zeventienjarige jongen. Het lied wordt heel warm onthaald en Bulgarije zou hiermee voor de tweede opeenvolgende maal in de top vijf moeten eindigen.

26 – Frankrijk – Alma – “Requiem”

france

Alma mag deze finale voor Frankrijk afsluiten. Dit doet ze met een pretentieloos nummer dat jammer genoeg niet helemaal uit de verf komt wat de presentatie betreft. Ze staat alleen op het podium en lijkt een beetje te verdrinken in de beelden van Parijs. Het nummer gaat op de duur ook wat vervelen. Vocaal zit dit goed maar of dit voldoende zal zijn om Frankrijk opnieuw de top tien in te loodsen blijft onzeker.
Comments are closed.

Back to Top ↑