Kiev 2017 podium

Gepubliceerd op: 10 mei 2017

0

Kiev live dag 11: de jury finale van de 2de halve finale

Nu de 10 finalisten uit de eerste halve finale bekend zijn, is het de beurt aan de deelnemers uit de tweede halve finale om de jury te overtuigen van hun kunnen. Ook hier zullen 5 juryleden uit de 18 deelnemende landen hun punten geven alsook Frankrijk, Duitsland en Oekraïne.

 

Openingsshow

De tweede halve finale opent net als de eerste met verschillende dames in typische Oekraïense klederdracht. Daarna krijgen we de presentatoren te zien. Deze brengen samen met een folkloristische dansgroep een paar bekende Eurovisiehits met traditionele Oekraïense muziekinstrumenten. Euphoria, Fairytale, My Number One en Rise like a Phoenix passeren de revue.

 

Servië – Tijana Bogićević – “In too deep”

Serbia Jury

De Servische Tijana begint niet echt toonvast aan haar nummer. Het decor is donker en pas bij haar eerste uithaal schijnt er wat licht op haar. Haar witte doorkijkjurk die veel van een slaapkleed heeft is niet echt mooi. De zang is niet goed. De Serven proberen met een halfnaakte danser de meubelen nog te redden maar het geheel blijft ondermaats. Servië zou de finale wel eens niet kunnen halen.

Oostenrijk – Nathan Trent – “Running on air”

Austria Jury

Als tweede in de rij is het de beurt aan Nathan uit Oostenrijk. Hij begint zittend op een halve maan en bespeelt nog steeds heel goed de camera’s. De niet onknappe Oostenrijker zingt heel goed maar mist toch ook een paar hoge noten. Als tweede aantreden is niet meteen de beste startpositie maar na Servië zou dit wel eens een uitzondering kunnen zijn en zou Nathan Oostenrijk opnieuw de finale in kunnen loodsen.

VJR Macedonië – Jana Burčeska – “Dance alone”

FYROM Jury

Jana is mooi opgemaakt voor deze juryfinale maar blijft er toch een beetje goedkoop uitzien. “Dance Alone” wordt wel heel letterlijk genomen. De backings hadden beter mee op het podium gestaan om dit aardig nummer kracht bij te zetten. Jana heeft er wel zin en de zang valt best mee. Of dit allemaal genoeg is om in de smaak van de jury’s te vallen valt nog af te wachten. Dit zou nipt de finale kunnen halen of de boot net missen.

Malta – Claudia Faniello – “Breathlessly”

Malta 2nd rehearsal

Claudia draagt een aansluitend lang wit kleed dat glittert. Eindelijk horen we een goede zangeres. Ze zingt haar nummer op een stijlvolle manier en met overtuiging. Het decor is donker met op de achtergrond beelden van Claudia zelf. Ook hier zijn de backings op het podium niet te zien. Malta zou de finale na een jaar afwezigheid met gemak moeten kunnen halen.

Roemenië – Ilinca ft. Alex Florea – “Yodel it!”

Romania Jury

De Roemenen brengen eindelijk wat sfeer in de brouwerij met Ilinca en Alex Florea. Ze zijn niet de beste zangers maar het jodelen lukt heel goed. Dit niemendalletje is meeslepend, zeker na de 4 inzendingen die we tot nu toe zagen. Alex staat weer op een kanon maar welke meerwaarde dit heeft is nog steeds onduidelijk. Roemenië zal zeker de finale halen. Zowel in de zaal als in de persruimte weten ze dit nummer te appreciëren.

Nederland – O’G3NE – “Lights and shadows”

Netherlands 2nd rehearsal

De drie zussen van O’G3NE zingen de sterren van de hemel. Dit liedje dat voor hun moeder werd geschreven wordt op een uitstekende manier gebracht. Ze zien er goed uit. Hoewel de armbewegingen weer niet volledig synchroon zijn weten ze hun boodschap wel over te brengen. De meisjes halen alles wat er in dit nummer zit uit en tillen het naar een hoger niveau. We zien hen zeker zaterdag in de finale terug.

Na Nederland krijgen een korte break.

Hongarije – Joci Pápai  – “Origo”

Hongarije Jury finale

Hongarije wist zich de laatste zes jaar telkens te plaatsen voor de finale. Joci staat in een goudkleurig decor samen met een danseres in folkloristische klederdracht. Een violiste staat op het kleine podium temidden van het publiek. Deze bijdrage is het eerste echt ethnische nummer, waardoor het opvalt. Of het de kijker zal blijven boeien is echter de vraag. Hij zingt goed en de interactie met de danseres is ook goed. Joci krijgt een warm applaus en zal waarschijnlijk Hongarije naar een zevende opeenvolgende finale loodsen.

Denemarken – Anja – “Where I am”

Denmark 2nd rehearsal

De Australische Anja die voor Denemarken zingt draagt een mooi rood kleed dat gedeeltelijk doorschijnend is. Ook bij deze inzending is goud de hoofdkleur van het decor en de belichting. Anja brengt haar lied vol overgave en zingt moeiteloos. De waterval van vuurwerk past goed bij het nummer maar de knieval die ze maakt hoefde helemaal niet. Het laatste refrein lijkt wat teveel aan dit nummer. Of de Denen na twee jaar afwezigheid opnieuw hun opwachting mogen maken in de finale weten we morgenavond.

Ierland – Brendan Murray – “Dying to try”

Ireland Jury

Brendan staat in zijn luchtballon en vliegt over bergen en zeeën. Het nummer is wat te volwassen voor zijn leeftijd maar hij probeert er het beste van te maken. De hoge uithalen haalt hij niet altijd maar hij gelooft duidelijk in zijn kunnen. Of zijn ballonvlucht hem naar de finale kan brengen is niet zeker in deze vrij eentonige halve finale.

San Marino – Valentina Monetta & Jimmie Wilson – “Spirit of the night”

San Marino 2nd rehearsal

Valentina is er voor de vierde keer bij, deze keer vergezeld van de Amerikaan Jimmy Wilson. Zij staan in een kleurrijk podium samen met drie backings. Helaas is ook hier de zang zeer ondermaats. Ook de uitspraak van het woord spiiiirit werkt enerverend. Dit is ronduit slecht maar springt er wel uit na de vele trage nummers ervoor. Een finaleplaats zou niet zozeer verrassend zijn, maar wel onterecht.

Kroatië – Jacques Houdek – “My friend”

Croatia 2nd rehearsal

Jacques is een grote fan van het Songfestival. Hij zou dus moeten weten dat opera zelden werkt op het festival. Zijn twee persoonlijkheden die hij tracht neer te zetten werken eerder op de lachspieren. Dat hij kan zingen is een feit. Hij verandert moeiteloos van toonladder maar de pathetische uitvoering is toch wat vergezocht. Toch zal er wel een publiek zijn die hiervan zal houden. Het zou zo maar eens kunnen dat dit de finale haalt, en anders moet hij het volgend jaar nog maar eens proberen.

Noorwegen – JOWST – “Grab the moment”

norway2

De mannen van Jowst zien er cool uit en hebben een moderne inzending met een elektronische sound. Op het televisiescherm krijgen we veel effecten met maskers en gezichten te zien. De zang is niet slecht maar ook niet super. Het liedje stopt ook nogal abrupt. Hier blijven we toch nog wat op onze honger zitten. Het blijft onduidelijk of Noorwegen na een jaar afwezigheid de finale opnieuw zal halen.

Zwitserland – Timebelle – “Apollo”

switzerland2

De zangeres van Timebelle is een knappe dame maar waarom ze dat lelijke gele kleed draagt blijft onbegrijpelijk want het flatteert haar niet. De kleurrijke achtergrond is wel een welkome afwisseling maar helpt deze inzending ook niet verder. De zang is niet goed en zeker de hoge uithalen zijn vals en halen de kwalificatiekansen van de Zwitsers naar beneden. De zangeres zelf is duidelijk blij met haar prestatie van deze avond, maar of de jury’s hier ook zo zullen over denken durven we te betwijfelen.

Voor het de beurt is aan Wit-Rusland krijgen we een tweede break.

Wit-Rusland – Naviband – “Story of my life”

belarus2

Het Wit-Russische duo straalt zoals bij elke repetitie. Je ziet dat ze genieten wanneer ze op het podium staan en dit is net de sterkte van deze leuke inzending. Ze zingen en dansen op een propellerbootje. De opzwepende armbewegingen die de zangeres tijdens het refrein maakt zien er leuk uit. Wat de zang betreft zitten ze er soms even naast maar dit wordt hen vergeven. Dit is boeiende en leuke televisie. Wit-Rusland zien we ongetwijfeld zaterdag terug.

Bulgarije – Kristian Kostov – “Beautiful mess”

bulgaria2

Kristian is de jongste kandidaat van dit songfestival en behoort tot de grote favorieten voor de winst. Samen met Malta is dit één van de beste zangprestaties van de avond. Het plaatje klopt bij deze mooie ballade. De staging, de belichting, de kledij en de zang zijn gewoon af! De jury zal hier zeker weg van zijn en de kijkers thuis heel waarschijnlijk ook. Bulgarije staat al met één been in de finale.

Litouwen – Fusedmarc – “Rain of revolution”

lithuania2

De Litouwers komen regelmatig met eigenzinnige inzendingen en ook dit jaar is dit het geval. Hier moet je echt voor zijn. Rain of Revolution is vrij repetitief. Het nummer wordt bovendien ook zeer slecht gebracht. Hier valt weinig over te schrijven, behalve dat de Litouwers mogen inpakken en wegwezen.

Estland – Koit Toome & Laura – “Verona”

estonia2

Als voorlaatste is Estland aan de beurt. Laura start helaas niet goed en kan zich helaas niet herpakken voor Koit begint te zingen. Ook hij laat vocaal jammer genoeg een steek vallen. Ze zien er allebei zeer goed uit en ook de interactie tussen de twee is veel beter dan voorheen. De samenzang klinkt veel beter. Ook het podium en het decor is heel mooi bij deze inzending. Deze “Modern Talking” sound zal allicht veel bijval krijgen in deze vrij zwakke halve finale.

Israël – IMRI – “I feel alive”

israel2

Deze tweede halve finale wordt geëindigd met het uptempo nummer van Israël. Imri bespeelt mooi de camera. Vergezeld van twee dansers begint hij na het eerste refrein aan een vrij stereotiepe choreografie. Drie andere dansers/backings komen hen vervoegen. Dat dit geen jaar is met goede zangprestaties blijkt ook hier want de zang is niet goed. De voordelige startpositie die hij heeft gekregen zal hem echter waarschijnlijk wel naar de finale helpen.

Na alle halve finalisten krijgen we nog optredens van Frankrijk, Duitsland en Oekraïne. Clipjes uit deze optredens zullen morgen tijdens de show getoond worden.
Comments are closed.

Back to Top ↑